Guvernul abroga peste o saptamana articolul din OUG Toader prin care judecatorii puteau conduce parchete

Luni, 25 Februarie 2019, ora 18:24
14358 citiri
Guvernul abroga peste o saptamana articolul din OUG Toader prin care judecatorii puteau conduce parchete

Ministul Justitiei Tudorel Toader a anuntat luni ca la nivelul Guvernului s-a decis abrogarea unuia dintre articolele controversate din cea mai recenta ordonanta de urgenta ce modifica Legile Justitiei.

Astfel, va fi abrogat Art 54 din OUG 7/2019, prin care se permitea ca judecatori sa conduca parchete.

"Cea mai dezbatuta problema pe care impreuna cu premierul am convenit sa o rezolvam se refera la Art 54 din OUG. Acela care permite astazi unui judecator sa devina procuror-sef dintre cei de la Parchetul General pe care ii numeste presedintele, la propunerea ministrului Justitiei.

Acolo erau doua teme care au fost puse in dezbaterea publica, exprimate de procurori, de judecatori. Legile Justitiei, asa cum le vorbim astazi, chiar nemodificate prin OUG, permit unui judecator sa treaca procuror, unui procuror sa treaca judecator, in primii ani de activitate, dupa care se specializeaza si merg mai departe.

Ati vazut ca am dat drumul la procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei. Acolo, procuror european din partea Romaniei si a oricarei tari poate fi atat un procuror, cat si un judecator. Cu faptul ca la baza procurorii pot trece judecatori, cu faptul ca am avut aceasta solutie in legislatia noastra privind legile justitiei, s-a justificat solutia de la articolul 54.

Data fiind aceasta situatie exprimata de procurori, care au fost nedumeriti la perspectiva de a le fi sef un judecator, am propus si am convenit sa abrogam complet Art 54. Se revine la reglementarea anterioara, ca procurori de rang inalt pot fi doar cei care indeplinesc conditiile legii si sa ii numeasca presedintele prin decret prezidential. Se abroga implicit si prevederea care muta competenta de la Sectia de procurori la plenul CSM", a explicat Toader, intr-o declaratie de presa, refuzand la final sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

El a precizat ca abrogarea va fi facut-o printr-o alta ordonanta de urgenta care sa o corecteze pe prezenta, insa nu mai devreme de saptamana viitoare, avand in vedere ca acum el urmeaza sa plece la Bruxelles.

Declaratia ministrului a venit dupa ce la Guvern a avut loc o intalnire la care a participat alaturi de premierul Viorica Dancila si mai multi reprezentanti ai magistratilor: presedintele CSM, reprezentantii UNJR, ai Asociatiei Magistratilor din Romania, ai Asociatiei Procurorilor din Romania, ai Inspectiei Judiciare si ai Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.

Toader a mai anuntat si ca s-a convenit "instituirea unui mecanism de dialog cu CSM".

"Vom incheia un memorandum, astfel incat fiecare proiect de act normativ propus de catre Guvern, dincolo de transparenta decizionala, sa ajunga sa fie transmis la CSM cu cel putin cinci zile inainte, pentru a putea fi analizat, dezbatut si avizat".

Anuntul ministrului Justitiei a venit la cateva minute dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut public Guvernului sa abroge de indata intreaga OUG. Iohannis a spus ca Guvernul si ministrul Justitiei au aratat "dispret total" fata de magistrati si a acuzat-o pe Viorica Dancila ca nu intelege principiul separarii puterilor in stat.

Seful statului a mai cerut Executivului sa respecte si sa implementeze recomandarile MCV si ale Comisiei de la Venetia si sa inceteze modificarea legislatiei in domeniul justitiei pentru beneficiile "unor persoane sau grupuri".

Amintim ca noua OUG emisa de Guvern pentru a modifica Legile Justitiei a provoact proteste ale procurorilor si judecatorilor in toata tara. Actiunile erau programate pentru intreaga saptamana, asa ca ramane de vazut daca magistratii vor considera suficienta abrogarea Art 54 sau vor continua protestele pana la abrogarea totala a OUG.

UPDATE: Ulterior, intr-o interventie la Romania Tv, Toader a spus clar ca o abrogare totala nu va fi facuta de Guvern.

"Majoritatea propunerilor de modificare au venit chiar de la sistem, de la CSM. Daca abrogam ordonanta toata, abrogam si solutia care spune ca admiterea la INM se face anul asta, 2019, dupa regulile care au functionat pana anul trecut. Vrea lumea asa ceva? Ca presedinta CSM zicea azi ca daca organizam in patru ani avem deficit de personal si mai mare decat avem astazi. (...) Abrogarea integrala, a spus si doamna prim-ministru, nu va exista. Abrogarea acelor solutii despre care am vorbit, inclusiv articolul 54", a declarat Tudorel Toader, luni seara, la Romania Tv.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com