In ce conditii ii poate evalua ministrul Justitiei pe Lazar si Kovesi

Luni, 13 Martie 2017, ora 17:52
7662 citiri
In ce conditii ii poate evalua ministrul Justitiei pe Lazar si Kovesi
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca pe parcursul urmatoarelor doua saptamani ii va evalua dupa criterii "manageriale si profesionale" pe procurorul general si procurorul sef al DNA, insa cadrul legal actual impune o serie de restrictii, impiedicand imixtiunea politicului in justitie.

"Dupa aceasta evaluare sub aspect profesional si managerial voi stabili care este calea, procedura de urmat", a a declarat, luni dimineata, Tudorel Toader.

La scurt timp, intr-un punct de vedere oficial, DNA a precizat ca "evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Luni dupa amiaza, Ministerul Justitiei a revenit cu un nou comunicat de presa, in care a facut o serie de precizari suplimentare.

In comunicatul MJ se reaminteste ca ministrul Justitiei este cel care propune numirea si revocarea procurorului general si a procurorului sef al DNA si se face trimitere la art. 69 din Legea 304/2004 care prevede ca:

" (1) Ministrul justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de procurorul- sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ori de ministrul justitiei.

(2) Controlul consta in verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate."

Cu alte cuvinte, articolul de lege prevede explicit ca un asemenea control poate fi facut si la cererea ministrului Justitiei, dar numai de catre procurori anume desemnati de cei aflati in functiile mentionate la alin.1.

Totodata, in comunicatul MJ se recunoaste faptul ca "evaluarea profesionala a procurorilor sefi, realizata la trei ani si finalizata cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectueaza conform procedurii stabilite de catre Consiliul Superior al Magistraturii si este distincta de evaluarea ministrului Justitiei".

Evaluarea procurorilor Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi de catre ministrul Tudorel Toader, dupa ce mai multi politicieni cu dosare penale au cerut inlaturarea lor din functie, aminteste de situatia inregistrata in mai 2007, cand fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a cerut CSM revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, seful sectiei a II-a din DNA si cel care lucrase la dosare in care erau implicate nume grele, printre care Dan Voiculescu si Ilie Morega.

Cererea fostului ministru Chiuariu a fost respinsa ferm de intreg corpul magistratilor, care au protestat in bloc, apreciind ca este vorba despre o imixtiune a politicului in justitie.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...