Inspectia Judiciara: Tudorel Toader nu a incalcat independenta justitiei cand a criticat DNA ca a deschis Dosarul Belina

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 17:54
5236 citiri
Inspectia Judiciara: Tudorel Toader nu a incalcat independenta justitiei cand a criticat DNA ca a deschis Dosarul Belina
Foto: Arhiva Hepta.ro

Inspectorii judiciari au finalizat raportul in cazul declaratiilor ministrului Justitiei, Tudorel Toader, referitoare la dosarul Insula Belina, din continutul documentului reiesind ca demnitarul nu a incalcat independenta sistemului judiciar, potrivit unor surse din sistem.

Conform sursei citate, raportul a fost finalizat de Inspectia Judiciara (IJ), iar din continut reiese ca afirmatiile lui Toader, care a spus ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, nu au fost de natura sa afecteze independenta magistratilor.

Amintim ca pe 26 septembrie, DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, catalogand afirmatiile lui Tudorel Toader drept "o forma de imixtiune in activitatea procurorilor".

DNA sustinea ca declaratiile ministrului Justitiei, referitoare la o ancheta penala a Directiei in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta "o forma de imixtiune in activitatea procurorilor".

Astfel, procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut CSM sa analizeze daca afirmatiile lui Tudorel Toader sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat, spune DNA, ministrul Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

In ceea ce priveste problema de drept invocata de Tudorel Toader, si anume ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ, DNA precizeaza ca aceasta a fost transata definitiv de catre Inalta Curte de Casatie Si Justitie prin Decizia penala nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecatori, prin care s-a stabilit ca "fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu".

Totodata, DNA spune ca, in ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 68 din 27 februarie 2017, aceasta este aplicabila unor acte normative de nivelul legilor si ordonantelor de urgenta, si nu actelor administrative emise prin hotarari de guvern.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci judecatorul specializat in contencios administrativ.

Precizam ca vicepremierul Sevil Shhaideh este urmarita penal pentru abuz in serviciu in dosarul Insula Belina dosar in care DNA a cerut Camerei Deputatilor si incuviintarea urmaririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Solicitarea a fost respinsa de parlamentari.

Procurorii DNA sustin ca in 2013, parti din Insula Belina si Bratul Pavel, cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate in albia minora a Dunarii, au fost trecute ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

DNA ii acuza pe cei doi ministri ca au contribuit la adoptarea nelegala a hotararii de guvern prin care a fost transferata insula Belina din patrimoniul statului in cel al Consiliului Judetean Teleorman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Inspectia Judiciara Toader Belina, #Toader Belina , #ministrul Justitiei