Judecatorii strang semnaturi impotriva modificarii Legilor Justitiei, Tudorel Toader nu cedeaza

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 16:48
10058 citiri
Judecatorii strang semnaturi impotriva modificarii Legilor Justitiei, Tudorel Toader nu cedeaza
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le transmite tututor contestatarilor sai ca "textele de lege nu se negociaza", prin urmare nu are de gand sa renunte la proiectul de modificare a Legilor Justitiei in ciuda avizului negativ primit vineri de la CSM. Intre timp, Forumul Judecatorilor strange semnaturi pentru retragerea controversatului proiect.

Tudorel Toader a declarat ca nu renunta, luni, la Iasi, unde a participat alaturi de ministrul Educatiei si de ambasadorul SUA la deschiderea noului an universitar.

"Textele de lege nu se negociaza. Initiatorul unui act legislativ, indiferent de ierarhie, se raporteaza la solutia legislativa, la normele de tehnica legislativa si propune o formula de redactare, care ajunge in final in Parlament unde au loc dezbateri, argumente pro si contra, modificari, imbunatatiri ale solutiilor propuse de initiatori (...) Nu se pune problema rescrierii proiectului", a declarat ministrul Justitiei, citat de Mediafax, precizand ca el se astepta sa primeasca de la CSM "avize punctuale pentru fiecare solutie legislativa, nu unul in bloc".

Despre prezenta ambasadorului SUA, Hans Klemm, la Iasi, ministrul Tudorel Toader, fost rector al Universitatii Ioan Cuza, a dezvaluit ca el a fost cel care l-a invitat, in baza "bunelor relatii" pe care le au.

"Eu l-am invitat pe domnul ambasador sa vina la festivitatea de deschidere, a acceptat cu placere si ma bucur. I-am multumit pentru faptul ca a venit astazi aici si pentru ca discutiile care au fost si vizita domniei sale va consolida relatiile de cooperare, colaborare stiintifica, academica dintre universitatea noaatra si institutiile similare din SUA. Personal, apreciez vizita domniei sale si sigur va fi cu rezultate pozitive. (..) Aici vorbeam cu domnul ambasador si ma intreba cum sa imi zica: domnule rector sau domnule ministru. I-am spus cand sunt la Iasi sunt rector suspendat, iar la Bucuresti sunt ministru al Justitiei", a mai spus Tudorel Toader.

Citeste si

Ministrul Tudorel Toader a refuzat sa mearga la sedinta CSM de joi, desi este membru de drept al consiliului. Ofensati de atitudinea ministrului care a evitat astfel sa le raspunda la intrebari legate de proiectul sau de lege, membrii Consiliului au dat aviz negativ in bloc pe proiectul de modificare a Legilor Justitiei.

"Ministrul justitiei, desi nu vine la CSM, se duce la un anumit post TV si acolo, iar nu din mijlocul organului constitutional (de unde incaseaza indemnizatie, dar lipseste), prezinta versiuni proprii ale situatiilor fara a putea fi contrazis pe terenul realitatii, pe buna dreptate, de catre judecatorii de buna credinta care il priveau consternati...", a comentat pe Facebook judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, precizand ca a votat "negativ, cu toata convingerea".

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului sa renegocieze proiectul cu magistratii, subliniind ca "e inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului".

"Cred ca intelept ar fi sa se revina la faza de discutie cu sistemul", a precizat seful statului. In replica, Tudorel Toader, dar si presedintele PSD Liviu Dragnea au spus ca proiectul va fi adoptat de guvern si va fi depus in Parlament, acela fiind forul legislativ al tarii, nu altul.

Forumul Judecatorilor a inceput sa stranga semnaturi pe un memoriu prin care solicita retragerea proiectului controversat, informeaza luni Hotnews.ro.

"Avand in vedere vointa majoritatii covarsitoare a magistratilor, va solicitam, pentru inlaturarea oricaror dubii privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii, sa dispuneti retragerea sa (respingerea in Guvern, dupa caz, evitand inaintarea in Parlament), cerand Ministrului Justitiei sa initieze si sa dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru a imbunatati cadrul legislativ, dupa efectuarea studiilor de impact cuvenite si dupa prezentarea unor motivari serioase si credibile referitoare la modificarile propuse, in scopul modernizarii justitiei, in acord cu Mecanismul de cooperare si verificare", se arata in memoriul pregatit de Forumul Judecatorilor din Romania si publicat de sursa citata.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Tudorel Toader negociere legile Justitiei , #ministrul Justitiei