Judecatorii sunt indignati de proiectul lui Toader: Nu stie nici macar legislatia in vigoare. Ne intoarcem la metehnele de dinainte de '89

Joi, 24 August 2017, ora 12:33
4762 citiri
Judecatorii sunt indignati de proiectul lui Toader: Nu stie nici macar legislatia in vigoare. Ne intoarcem la metehnele de dinainte de '89
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Reprezentantii judecatorilor cer sa vada proiectul de lege asumat de ministrul Tudorel Toader prin care se fac schimbari importante in legatura cu magistratii, subliniind faptul ca nu au fost consultati si aratand ca proiectul contine si erori care dovedesc ca ministrul nu stie cum functioneaza la ora actuala institutiile din Justitie. De exemplu, Inalta Curte are deja doi vicepresedinti, nu mai trebuie infiintat un nou post.

Forumul Judecatorilor a transmis, joi, intr-un comunicat de presa ca respinge propunerile facute de Tudorel Toader, aratand ca Ministerul Justitiei isi depaseste astfel misiunea institutionala prin propuneri legislative cu potential negativ asupra independentei justitiei.

"Forumul Judecatorilor din Romania respinge ferm propunerile Ministrului Justitiei schitate, neprocedural, intr-un document Powerpoint in conferinta de presa din 23 august 2017, deoarece sunt facute fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor modificari legislative esentiale, pentru asigurarea transparentei decizionale in raport cu magistratii (judecatori si procurori) si societatea civila, fapt inacceptabil intr-un stat de drept.

Pregatirea neserioasa a acestui veritabil 'experiment judiciar', in timpul vacantei judecatoresti, in lipsa oricaror studii si prognoze, necunoscand nici macar legislatia in vigoare (bunaoara, se propune numirea a doi vicepresedinti la Inalta Curte de Casatie si Justitie in loc de unul singur, desi legislatia prevede de ani buni existenta a doi vicepresedinti la instanta suprema), poate determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat", se arata in comunicatul citat.

Forumul Judecatorilor atrage atentia asupra unor aspecte care au starnit deja multiple reactii negative, printre care punerea Inspectiei Judiciare sub controlul Ministerului Justitiei, care "nesocoteste numeroase Rapoarte ale Comisiei Europene in cadrul MCV, afirmarea si garantarea independentei inspectorilor judiciari".

"Nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la metehnele anterioare anului 1989, prin readucerea justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului justitiei", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, excluderea presedintelui Romaniei din procedura de numire a procurorilor in principalele functii de conducere din parchete, "nu poate fi justificata in mod obiectiv decat daca Ministrului Justitiei i-ar reveni atributia de a emite un simplu aviz consultativ, iar nu de a propune sectiei de procurori a CSM o anumita persoana spre a fi numita in functia de conducere".

In plus, "crearea unei directii specializate in cadrul Parchetului General, avand ca obiect de activitate cercetarea penala a magistratilor, asa cum exista in urma cu peste 20 de ani, reprezinta o masura nejustificata, ce transmite opiniei publice un sentiment de neincredere in eficienta reglementarii actuale si, in acelasi timp, se poate dovedi un instrument de presiune asupra magistratilor".

"Toate aceste modificari vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor, pentru o perioada indelungata, si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri, existand si riscul unui val de nemultumiri in interiorul corpului profesional", se mai arata in comunicatul citat.

O gluma proasta?

Despre absurdul prevederii referitoare la introducerea unui nou post de vicepresedinte la ICCJ a comentat si fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna.

"Inainte de o analiza serioasa care nu e posibila fara a avea textul proiectului publicat, remarc totusi ca ceva nu e in regula cu textele pe care acest proiect le modifica. Nu stiu MJ si ministrul ca la ICCJ exista 2 vicepresedinti? Nici ca activitatea membrilor CSM e permanenta deja? Poate totul nu e decat o gluma proasta", a scris pe Facebook Raluca Pruna.

Intr-adevar, chiar si pe site-ul ICCJ scrie limpede ca la ora actuala: "Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se asigura de catre presedinte, doi vicepresedinti si colegiul de conducere".

Modificarile legilor Justitiei, un moment crucial pentru societate

La randul sau, UNJR remarca faptul ca proiectul de lege nu a fost facut public si cere maturitate si responsabilitate de la clasa politica.

"Pana in acest moment nu am vazut proiectele de legi, pentru a putea sa formulam opinii concrete. Este de neinteles de ce ministrul justitiei nu a publicat pana la aceasta ora proiectul pe site. Propunerile legislative nu inseamna povesti ori prezentari PowerPoint, ci texte concrete care trebuie analizate punctual.

Dupa ce ministerul va publica proiectele de legi le vom analiza minutios si vom comenta pe marginea lor, aratand implicatiile pentru fiecare dintre ele", a scris miercuri seara pe Facebook Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR).

Aceasta a subliniat, printre altele, faptul ca "modificarile legilor justitiei reprezinta un moment crucial pentru justitie si societatea romaneasca", solicitand clasei politice "sa dea dovada de maturitate si responsabilitate, sa lase sloganele de-o parte si sa inteleaga importanta proiectului".

"Elaborarea legilor este un efort comun, de aceea speram ca, dupa ce ministrul Justitiei va si publica proiectele pe site, toti cei interesati sa vina cu propuneri concrete, argumentate riguros, pentru ca in urma unei dezbateri serioase sa avem o forma fericita a modificarilor la legile justitiei, in urma carora calitatea actului de justitie sa creasca iar drepturile cetatenilor sa fie si mai bine aparate si protejate", mai sustine presedintele UNJR.

Citeste mai multe despre scandalul declansat de Tudorel Toader:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#judecatori proiect Justitie Tudorel Toader , #ministrul Justitiei