Sedinta scurta la PSD: Dancila anunta evaluarea ministrilor. Soarta lui Toader, decisa dupa plecarea lui Timmermans

Luni, 11 Martie 2019, ora 14:04
12805 citiri
Sedinta scurta la PSD: Dancila anunta evaluarea ministrilor. Soarta lui Toader, decisa dupa plecarea lui Timmermans
Foto: captura video Digi24

Liderii social-democrati s-au reunit luni, la Palatul Parlamentului, in sedinta Biroului Permanent National. Desi era de asteptat sa se discute si situatia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, premierul Dancila a spus ca subiectul nu a fost deloc abordat.

"Cred ca trebuie sa discutam subiectul asta, ca e delicat. Luni sper sa ne vedem. Luni avem Birou Permanent National, la ora 12:00", a precizat sambata, la Slobozia, Liviu Dragnea.

De altfel, liderul PSD a anuntat inca de saptamana trecuta, dupa ce deputatii social-democrati n-au venit sa voteze motiunea simpla impotriva lui Tudorel Toader, ca vineri sau luni va discuta cu Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, si cu premierul Viorica Dancila despre activitatea ministrului Justitiei, urmand sa se ia o decizie in consecinta.

La finalul sedintei BPN, Viorica Dancila a sustinut ca nu s-a discutat deloc despre justitie si ca ministrilor li s-a cerut sa isi evalueze activitatea si sa spuna ce mai au de facut pana la sfarsitul acestei saptamani. Atat Dancila, cat si Liviu Dragnea au dat de inteles ca o decizie despre remanierea lui Tudorel Toader se va lua dupa incheierea vizitei prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, prezent luni la Bucuresti.

In plus, Viorica Dancila a declarat ca nu a vazut pana acum textele ordonantelor pe justitie pe care le pregateste ministrul Toader, iar Liviu Dragnea a spus ca subiectul este un unul "parazit" si trebuie inchis pana la finalul lunii martie.

Alte subiecte abordate in sedinta conducerii PSD au fost legate de Bugetul pe 2019, retrimis de presedintele Iohannis la Parlament, Fondul Suveran de Investitii, alegerile interne si europarlamentare sau relatiile din coalitie.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

13:50 - Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, referitor la cererea de incepere a urmaririi penale a lui Calin Popescu Tariceanu, ca aceasta ar trebui votata in Senat pana la sfarsitul lunii martie.

Despre modificarea bugetului, retrimis in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, Dragnea a sustinut ca nu va suferi modificari: "El a fost elaborat foarte bine si nu putem sa il modifcam din cauza mofturilor unui om care intamplator e presedintele Romaniei".

Intrebat de motivele pentru care sedinta de guvern de astazi a fost amanata, liderul social-democratilor a raspuns: "Era nevoie si de avizul Consiliului Economic si Social. Conducatorii, o parte din ei de fapt, nu sunt in tara si se vor intruni maine, iar dupa sedinta CES va avea loc sedinta de guvern".

Referitor la protestele actorilor de sustinere a magistratilor, Dragnea a precizat ca el ii sprijina pe magistrati, "cu toate puterile".

Despre faptul ca Facebook a suspendat 31 de pagini cu legaturi cu PSD, Dragnea a mentionat ca "a auzit stirea, dar nu stie detalii".

In ce priveste evaluarea ministrilor, anuntata de premierul Dancila, Dragnea a spus ca nu e vorba despre o evaluare, ci "solicitarea tuturor colegilor si a mea si a premierului, care e simpla: sa transmita toate punctele din programul de guvernare care au fost realizate, pentru a se putea promova realizarile, adevarul adica, in opinia publica. Nu este vorba despre remaniere".

Alte raspunsuri la intrebarile primite din partea jurnalistilor:

- (Dacian Ciolos v-a cerut sa faceti publice declaratiile de necolaborare cu fosta Securitate si serviciile) Pot sa fac orice, dar are ceva tupeu baiatul asta. El sa raspunda daca are legatura cu serviciile de care am intrebat eu. Nu am niciun fel de legatura, e o tactica securistica. Daciane, nu tine! O sa tot vorbim lunile astea...

- (E vreo problema daca unii sunt masoni si securisti?) E de bine, asta spun.

- (Ne dati nume?) Acuma nu. Multumesc si eu pentru aceasta conversatie foarte buna.

- (Ati spus ca veti discuta cu Calin Popescu Tariceanu intr-o sedinta a coalitiei. Cand ati discutat cu seful ALDE ultima oara?) Vreti si ora? Vineri am discutat. Si sambata. Nu sunt probleme in coalitie, suntem intr-o situatie foarte, foarte buna.

- (Ce raspuns v-a dat pe OUG 114?) Nu trebuie sa imi dea mie raspuns, doar am lucrat impreuna. Toti am venit cu propuneri concrete. Vom avea o discutie finala in coalitie cu doamna prim ministru si, cand s-a luat o decizie finala, atunci va fi comunicata.

- (veti discuta si despre Tudorel Toader?) Am discutat sa incercam sa ne vedem astazi.

- (ati vorbit si despre remanierea ministrului Justitiei?) Nu, dl Calin Popescu Tariceanu mi-a spus un lucru firesc, de bun simt: ministrul Justitiei e asumat de PSD, e pe locurile PSD. Nu poate ALDE sa impuna sa fie pastrat sau remaniat un ministru de la PSD. Asa s-a construit aceasta coalitie.

- (va mentineti termenul de doua saptamani pentru ordonante?) Da, sper ca luna martie sa fie ultima luna in care mai discutam despre aceste subbiecte parazite.

- (premierul Dancila vrea ordonantele?) Vrea ca subiectul sa fie inchis. Sper sa aiba o intalnire buna si lamuritoare cu Frans Timmermans, sa se stabileasca si cand va avea discutia cu reprezentantii CE, ca sa inchidem subiectul.

- (despre Fondul Suveran de Investitii?) Nu stim, nici dna premier nu stia. Dl Teodorovici e la Bruxelles.

- (ati vazut studiul BNR pe OUG 114?) Nu am cerut BNR un studiu

- (de ce nu ati cerut?) Vom fi gresit, mai gresim. Ne-a interesat ca bancile din Romania sa sprijine economia acestei tari, asta ne-a interesat, nu scandalul si nu barfa.

13:20 - Viorica Dancila a iesit singura la declaratii, fara Liviu Dragnea, si a raspuns la cateva intrebari ale jurnalistilor:

- Am discutat despre alegerile europarlamentare, conferintele de alegeri din judete, sedinta de guvern de maine. Am stabilit si am votat in cadrul BPN coordonatorii departamentelor in cadrul CN.

- Vom face o analiza a indeplinirii programului de guvernare, fiecare ministru isi va face evaluarea activitati si vom vedea ce mai avem de realizat, cu o foaie de parcurs

- (despre nemultumirile colegilor fata de Tudorel Toader?) E dreptul fiecaruia, asa e in democratie, sa ii ascultam pe toti. Nu am discutat despre ministrul Justitiei, nu am avut discutii legate de justitie, suntem foarte preocupati de bugetul pe 2019, e obiectivul nostru principal. Pentru noi prioritatea este acum bugetul.

- (Liviu Dragnea a spus ca se va discuta despre ministrul Toader la sedinta coalitiei de azi si ca Tudorel Toader va fi chemat sa dea explicatii?) Dl presedinte Liviu Dragnea va vorbi despre acest subiect, daca dlui a facut acest anunt, inseamna ca dumnealui va avea acea sedinta a coalitiei. Eu pot sa spun din punct de vedere al primului ministru, dar dupa cum stiti suntem un guvern politic si trebuie sa avem in vedere si ceea ce sustine sau reproseaza coalitia.

- (TT spunea ca are ordonantele, doar ca nu este decizia politica. Ati vazut ordonantele?) Nu am vazut textul ordonantei, cand o sa il vad, vom decide. Pe niciuna din cele doua.

- (ce veti discuta diseara cu Frans Timmermans daca nu ati vazut ordonantele?) Dupa ce discutam, voi anunta ce am discutat. Nu pot sa anticipez despre ce vom discuta. Probabil va fi abordat si subiectul legat de justitie, dar mai sunt si alte subiecte.

Cred ca in ultima perioada singurul subiect discutat a fost cel pe justitie. Pe mine ma preocupa si investitiile, cresterea alocatiilor ... Sunt subiecte prioritare.

Imi doresc o cooperare foarte buna cu CE, cred ca intalnirile pe care le-am avut au aratat acest lucru. Vreau sa cunosc punctele de vedere, dar asta nu inseamna ca toate trebuie sa fie acceptate.

- (legat de evaluarea ministrilor, aveti nemultumiri?) La sfarsitul saptamanii vom avea evaluari pe fiecare domeniu in parte, sa vedem ce am realizat, ce nu am realizat si termenul pana la care vom realiza ce nu s-a facut.

- (cum modificati OUG 114?) Nimic nu este perfect, totul este perfectibil. La fiecare lucru putem sa gasim si argumente pro, si argumente contra, esential e sa luam acele masuri care sunt discutabile si sa avem puterea sa si modificam. Nu voi spune ce modific, saptamana asta vom avea o discutie in coalitie.

- (dl Timmermans, un critic al Guvernului, e decorat de SNSPA. Cum vi se pare?) Este un lucru foarte bun, daca de la SNSPA asa au considerat. Si dansul are merite. Au fost decorati si alti reprezentanti, eu ma concentrez pe relatiile pe care Guvernul le are cu CE.

- (daca motiunea simpla trece de vot, ar trebui Tudorel Toader sa demisioneze?) Sincer, nu imi place sa fac scenarii, sa vedem ce se intampla si vom vedea ce decizie o sa luam.

12:50 - Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a comentat ca Ministerul Justitiei se misca cel mai greu.

"Evident ca sunt lucruri care nu functioneaza, dar nu am facut eu evaluarea. Am prea putine tangente cu Ministerul Justitiei, dar atunci cand am avut tangente, va spun, e unul din ministerele care se misca cel mai greu. Adica, blocheaza aproape tot. Vorbesc de minister, dar evident, ministrul este responsabil de ce se intampla in minister. Ministerul Justitiei se misca greu, poate chiar cel mai greu", a declarat Robert Negoita, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, el a recunoscut ca sunt probleme cu banii in sector.

"Nu avem bani de salarii, este foarte grav. La Primaria Sector 3, din cauza faptului ca bugetul nu e in vigoare, activitatea e grav afectata", a spus Robert Negoita.

12:30 - Vicepresedintele PSD Marian Oprisan a declarat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este un profesionist, iar remanierea sau demisia lui reprezinta "povesti de adormit copiii".

"Probabil ca, daca e nevoie de mai multa determinare, doamna prim-ministru trebuie sa analizeze aceste lucruri. Exista o singura restanta (in ce priveste emiterea de ordonante de urgenta cerute de PSD - n.red.), eu cred ca se lucreaza la ea, este vorba de punerea in vigoare a articolelor declarate constitutionale de Curtea Constitutionala. Probabil ca o sa o faca", a precizat Oprisan citat de Agerpres.

11:40 - Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, sustine ca Tudorel Toader nu trebuie schimbat din functie.

"Unele atitudini exprimate de colegi vin poate si dintr-o nemultumire legata de rapiditatea cu care se adopta anumite acte normative cerute de programul de guvernare sau de o anumita oportunitate. Dupa parerea mea, acest lucru nu este de natura sa determine schimbarea ministrului Tudorel Toader. Este o persoana foarte bine pregatita, cu un prestigiu recunoscut in lumea profesionistilor din domeniul respectiv si este greu de gasit pe loc, imediat, inlocuitor care sa aiba acelasi nivel de popularitate, prestigiu si profesionalism", a declarat Dumitru Buzatu pentru G4Media.ro.

Motiune amanata

Liviu Dragnea a declarat, sambata, ca el nu isi doreste o ordonanta anume, ci vrea doar coerenta si asumare de responsabilitate.

"Eu nu cer o ordonanta anume, vreau doar coerenta si asumare de responsabilitate, intr-un fel sau altul. Deci vreau ca in maxim doua saptamani de zile sa inchidem discutiile despre aceste subiecte - se dau sau nu se dau, dar lumea sa stie", a mai spus Dragnea.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si-a cam pierdut in ultima vreme sustinerea social democratilor.

Amintim ca, miercuri, motiunea simpla intitulata "Tudorel Toader si PSD-ALDE, luati mainile murdare de pe Justitie!", initiata de PNL si USR, trebuia supusa votului, in plenul Camerei Deputatilor, insa sedinta a fost suspendata pentru ca deputatii PSD au chiulit in masa.

Social-democratii s-au strans la o sedinta de grup in care urmau sa decida daca voteaza sau nu impotriva lui Tudorel Toader, insa n-au mai iesit din sedinta pentru a veni la votul in plen, asa ca vicepresedintele Florin Iordache a suspendat lucrarile si a convocat Biroul Permanent pentru a se stabili ce urmeaza.

Ulterior, Liviu Dragnea le-a spus jurnalistilor ca PSD nu putea vota motiunea Opozitiei pentru ca este "plina de minciuni", dar in acelasi timp a dat de inteles ca este nemultumit de Tudorel Toader, asa ca o decizie cu privire la ministrul Justitiei se va lua dupa o discutie cu Calin Popescu Tariceanu si premierul Dancila.

Totodata, la dezbaterile de marti, deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat pe ministrul Justitiei, cerandu-i sa spuna cand da ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale si pentru revizuirea sentintelor date de completurile de 5 judecatori.

Citeste si: Dragnea nu ii poate garanta lui Tudorel Toader sprijin la motiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Justitiei sustinere PSD, #Liviu Dragnea Tudorel Toader demisie , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"LIVE Liderii PSD discuta situatia lui Tudorel Toader: Buzatu zice
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5