Ziare.com

Frans Timmermans (CE), in vizita oficiala la Bucuresti: Ce trebuie sa faca Guvernul si Parlamentul, si cand va scapa Romania de MCV

de Camelia Badea
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 13:40

   

Frans Timmermans (CE), in vizita oficiala la Bucuresti: Ce trebuie sa faca Guvernul si Parlamentul, si cand va scapa Romania de MCV
Guvernul Grideanu s-a angajat in fata prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent la Bucuresti, ca va tine cont de recomandarile facute si va indeplini toate obiectivele astfel incat raportul final pe MCV, de la finalul acestui an, sa permita incheierea monitorizarii pe justitie.

Frans Timmermans (foto stanga), prim-vicepresedintele Comisiei Europene, se afla, joi, in vizita la Bucuresti, avand in program mai multe intalniri cu oficiali romani. Cu acest prilej, dupa discutiile purtate, oficialul european, premierul Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au sustinut o conferinta de presa comuna.

Frans Timmermans a felicitat Romania pentru progresele facute in ultimii ani si a dat asigurari ca daca guvernul de la Bucuresti va urma recomandarile facute de Comisia Europeana, "maratonul" MCV se va incheia.

Oficialul european a subliniat faptul ca toate cerintele Bruxelles-ului sunt in beneficiul cetatenilor romani si a dat asigurari ca suveranitatea Parlamentului roman este respectata. "Nu avem aroganta de a spune ce sa faca Parlamentul, dar orice actiune are consecinte", a transmis prim-vicepresedintele CE, intrebat fiind despre mai multe initiative controversate ale majoritatii parlamentare.

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a dat asigurari ca guvernul va pune in aplicare recomandarile facute de CE si a afirmat ca nu sunt semne ca Parlamentul nu l-ar sprijini in acest sens. Sorin Grindeanu a subliniat ca isi doreste ca MCV sa fie ridicat inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, mai exact in anul urmator.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a multumit Comisiei Europene pentru colaborare si a anuntat ca proiectele de lege referitoare la justitie vor fi puse in acord cu deciziile CCR, iar dupa ce vor ramane in dezbatere publica vor fi asumate de Guvern si trimise la Parlament.

Conferinta de presa a fost transmisa live pe site-ul Privesc.eu.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

13:20 - Intrebari:

- (Cum va veti asigura ca Romania indeplineste conditiile de ireversibilitate?) Timmermans: Sunt convins ca cei care trebuie sa lupte impotriva coruptiei sunt romanii insisi. Odata recomandarile puse in aplicare si MCV oprit, procesul de lupta impotriva coruptiei va fi dus de romani. Imi amintesc de vremurile in care romanii erau cinici, "asta nu se va intampla niciodata". Acum lupta impotriva coruptiei. Populatia nu mai face asta pentru ca Bruxelles-ul spune asa, ci pentru ca e bine pentru romani si copiii lor. E cea mai buna dovada de ireversibilitate.

- (2018 e un termen viabil?) Timmermans: Eu nu m-am referit niciodata la asta. Depinde de guvern si de Parlament. Odata recomandarile indeplinite, vom recomanda ridicarea MCV. Dar nu depinde de noi.

- (sustineti ideea ca presedintele sa nu mai desemneze procurorii sefi?) Timmermans: Guvernul este cel care trebuie sa indeplineasca recomandarile si Parlamentul sa sustina guvernul si sa nu mearga in alta directie decat propunerile pe care el le face. Nu as intra in subiecte particulare. O sa ne uitam la intregul ansamblu la finalul acestui an, cand vom face raportul final pe MCV.

- (Tariceanu a spus ca OUG13 nu a continut nimic ilegal, CCR a decis ca actiunea DNA nu respecta constitutia. Ancheta continua la Parchetul general. Care e viziunea CE?) Timmermans: Guvernul s-a angajat sa puna legea in acord cu deciziile CCR. Asa se intampla peste tot, e un proces normal. Nu am nicio problema cu asta. Nu vad un conflict intre puteri, poate nu am inteles bine intrebarea dvs. Respectam separatia puterilor in stat, asa trebuie sa se intample.

- (Au fost evaluati sefii DNA si procurorul general, politicienii au cerut schimbarea lor. Acest lucru ar afecta MCV?) Timmermans: Depinde de guvern sa ramana pe drumul pentru ridicarea MCV. Parlamentul e suveran, daca guvernul Grindeanu are sprijinul Parlamentului si respecta responsabilitatile in privinta DNA, in conformitate cu recomandarile CE, totul e in regula. Nu avem aroganta de a spune ce sa faca Parlamentul, dar orice actiune are consecinte.

- (Ce credeti despre dezincriminarea abuzului in serviciu si introducerea unui prag pentru prejudiciu?) Timmermans: Nu o sa intru in detalii. Suntem pe ultima suta de metri in maratonul MCV, cred ca populatia Romaniei vrea ca acest lucru sa se intample si nu vrea ca guvernul sa fie impiedicat.

- (dl Grindeanu cand vedeti data la care scapam de MCV si relatia cu Parlamentul?) Grindeanu: Nu doar de mine depinde si de guvernul pe care il conduc, ci si de celalte institutii. Noi am detaliat ce avem de gand sa facem pentru a atinge obiectivele, care nu sunt doar un scop de a inlatura MCV, ci sunt bune pentru intreaga societate. Tot ce tine de noi, ne-am asumat, am detaliat, am avut discutii, care continua, cu CE. Nu am niciun semn de intrebare in acest moment ca Parlamentul nu ar sustine tot ceea ce noi ne-am angajat ca facem. Lucrurile se vor vedea in perioada urmatoare. Nu exista semne in acest moment ca lucrurile ar sta altfel.

- (Au fost declaratii in Parlament, de la Liviu Dragnea si PSD, referitoare la intarzierea cu care sunt depuse actele normative de modificare a CPP, ministrul Justitiei e chemat la Senat. Care e pozitia dvs, dl Grindeanu? Dl Toader, cand e gata pachetul si il trimiteti la Parlament, pentru ca Legea gratierii ar putea trece tacit?)

Grindeanu: Noi ne-am angajat la un proces transparent. Acum, pe siteul MJ se afla acel proiect de lege prin care se pun in concordanta CPP cu deciziile CCR. E in dezbatere publica. Vom transmite catre Parlament proiectul in momentul in care dezbaterea publica e incheiata, indiferent cine solicita acel lucru. Abia atunci, cu eventuale adaugiri, discutii, ni-l asumam in guvern ca proiect de lege si il trimitem la Parlament, dar abia dupa ce procesul de dezbatere publica e terminat.

Tudorel Toader: Sunt 3 legi de baza privind organizarea justitiei: 303, 304, 317, toate din 2004. Daca vrem sa facem o treaba temeinica, riguroasa, atat pe fond cat si pe forma, o evaluare completa a acestor legi care se aplica de 13 ani in Romania, cu bune si rele, trebuie sa facem o evaluare, consultam CSM, toate institutiile participante, il punem in transparenta decizionala, il insuseste guvernul si il trimite la Parlament ca proiect de lege. Abia atunci avem cugetul impacat ca am facut un demers viabil si ca legile sunt pentru imbunatatirea activitatii justitiei.

- Dincolo de acest pachet, vom face o evaluare a celor 4 coduri penale, adoptate prin angajarea raspunderii guvernului, care nu au fost puse in dezbatere, care si-au aratat in 4 ani de aplicare neconcordantele cu CCR, cu normele europene. Nu ca vreau, trebuie si suntem obligati sa facem o evaluare riguroasa, ne consultam cu toate institutiile.

13:15 - Tudorel Toader:

- Exprim multumirile mele pentru dl Timmermans. M-am bucurat de deplina sustinere si incurajare din partea domniei sale.

- S-a vorbit despre cele 12 recomandari din MCV. Ne bucura ca sunt fixe, nu sunt schimbatoare.

- CE ne-a dat si explicatii suplimentare, astfel incat noi sa le intelegem exact mesajul, continutul si sa le indeplinim.

- Indeplinirea acelor recomandari nu reprezinta nimic altceva decat racordarea legislatiei nationale, a functionalitatii sistemului judiciar, a practicii care trebuie sa devina unitara la standardele europene, moderne, legate de drepturile si libertatile omului.

- Sunt recomandari compatibile cu Constitutia si trebuie sa le indeplinim.

- Am facut referire la procesul de evaluare a intregii legislatii, primul pas s-a referit la punerea in acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.

- Transpunerea directivelor europene in legislatia nationala - e o realitate ca sunt multe inca netraspuse, care au iesit din termen si avem obligatia sa le transpunem deindata.

- Pregatim pachetul de legi pe justitie, le vom pune in trasparenta, le prezentam in Guvern si le vom inainta la Parlament.

- Vom face o evaluare a intregii legislatii. Fiecare lege e deosebit de importanta, le vom pune de acord cu exigentele constitutionale, unele sunt adoptate inainte de Constitutia din 2003.

- Avem problema penitenciarelor. Avem un set de cerinte raportate la Constitutie, un set de cerinte raportate la conventiile la care Romania e parte, toate masurile sunt obligatorii.

13:10 - Frans Timmermans:

- Lupta noastra pentru statul de drept tine de faptul ca orice cetatean european merita sa i se respecte drepturile si libertatile.

- Suntem la finalul acestui maraton MCV. Speram ca procesul se va opri.

- Am avut o intalnire constructiva cu premierul Grindeanu si avem incredere in proiectele dl Toader.

- Totul depinde de indeplinirea recomandarilor pe care le-am facut in raportul MCV. Nu le schimbam. Daca guvernul le va indeplini, vom inchide MCV.

- Speram ca guvernul va fi puternic sustinut de Parlament si de societate, pentru ca odata atins scopul propus, nu mai e cale de intoarcere. Statul de drept va fi ireversibil.

- Multumesc premierului pentru cooperare, pentru planurile elaborate si sper ca in curand vom face recomandarea ca MCV sa se incheie.

13:00 - Sorin Grindeanu:

- Am avut o intalnire cu dl Timmermans. Am abordat problematica MCV dar si alte dosare importante pe agenda UE.

- Obiectivul meu si al guvernului este sa finalizam MCV inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene.

- Avem 4 rapoarte consecutive pozitive. Imi doresc ca la sfarsitul anului 2017 sa avem un raport final pozitiv, care sa puna bazele incheierii MCV.

- Vom continua progresele majore castigate in domeniul justitiei si nu vom face niciun pas inapoi in garantarea unui act de justitie corect.

- Vom face uz de transparenta si consultare, astfel incat demersurile noastre sa fie sustinute si de justitie si de societate.

- Economia Romaniei nu poate creste fara increderea investitorilor ca banii lor sunt protejati de un sistem de justitie eficient, iar societatea nu poate progresa fara asigurarea drepturilor cetatenilor.

- Prioritati: Punerea in acord a legislatiei cu deciziile CCR, predictibilitate, apropierea justitiei de cetatean.

- Multumesc dl Timmermans pentru sprijinul in vederea neconexarii MCV cu alte dosare, cum ar fi Schengen sau fondurile structurale.

- In acest moment se discuta la nivel tehnic neclaritatile pe care le aveam referitoare la MCV.

- Dl ministru Toader a detaliat si situatia din penitenciare, si masurile pe care le avem in vedere in perioada imediat urmatoare.

Vizita oficiala la Bucuresti

Frans Timmermans, cel mai inalt oficial din Comisia Europeana responsabil direct de justitie, s-a intalnit joi dimineata cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, cu care a discutat pe diverse teme, printre care si ridicarea MCV.

In programul zilei de azi al prim-vicepresedintelui CE figureaza si intalniri cu liderii partidelor parlamentare, dar si cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

De asemenea, in aceasta dupa-amiaza, Frans Timmermans va merge la Muzeul National de Arta, de unde va intra in dialog cu cetatenii pe teme legate de viitorul Europei.

Citeste mai multe despre: Te intereseaza viitorul UE? Vino sa discuti despre posibilele scenarii cu Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al CE

Cine este Frans Timmermans

In varsta de 55 de ani, socialistul Frans Timmermans este un politician olandez care a ocupat diverse functii de rang inalt in guvernul tarii sale si in cadrul Comisiei Europene.

In ultimele luni, in contextul adoptarii la Bucuresti a controversatei ordonante de urgenta 13/2017, care a scos sute de mii de romani in strada, Frans Timmermans a facut declaratii transante, cerand Guvernului Grindeanu sa nu se abata de la regulile democratiei.

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania", se preciza intr-un mesaj comun transmis Executivului de la Bucuresti a doua zi dupa adoptarea OUG13 impreuna cu presedintele CE, Jean Claude Juncker.

Mai mult, o zi mai tarziu, Timmermans a organizat in Parlamentul European o dezbatere pe tema Justitiei si a statului de drept, puse in pericol in Romania.

"Poporul roman merita politicieni si guverne care isi doresc sa lupte impotriva coruptiei. Am vazut protestele de strada si am vazut ingrijorarea exprimata de sistemul de justitie. Lasati-i sa isi termine treaba, pentru a se putea spune ca progresele sunt ireversibile (...).

E important sa transmit un mesaj Guvernului roman: nu intoarceti spatele progreselor, nu mergeti in sens opus, mergeti in continuare pe acest drum, chiar daca uneori poate fi dureros, o faceti pentru poporul vostru. Toti romanii merita o tara fara coruptie! (...) Pentru a-si indeplini visul, Romania trebuie sa scape de coruptie. Romania e aproape de punctul in care situatia sa e ireversibila. Deci, va rog, nu faceti pasi in directia opusa", a fost apelul lui Timmermans catre guvernantii de la Bucuresti.

Ulterior, oficialul european a discutat pe acest subiect si cu premierul Sorin Grindeanu, invitat la Bruxelles pentru a lamuri cele intamplate. Grindeanu a dat asigurari ca ordonanta va fi definitiv retrasa si ca Romania va continua sa mearga pe calea cea buna.

De asemenea, Frans Timmermans a transmis un mesaj la Bucuresti, cerand ca modificarea Codurilor Penale sa se faca in mod transparent, prin dezbatere publica.

Citeste mai multe despre:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant

Timmermans : "...nu intoarceti spatele progreselor, nu mergeti in sens opus ...".
De unde or fi inteles cei din mafia PSD+alde ca mesajul lui Timmermans este pozitiv !
Ca cetatean al Romaniei solicit dlui Timmermans ca MCV-ul sa mai dureze inca cel putin 10 ani de acum inainte !

 

Iata esenta MCV-ului pentru Romania Socialista:cand va scapa Romania

de MCV :)))

Nu cand nu va mai fi necesar MCV-ul, ci "cand va scapa Romania de MCV" :))) Intelegeti subtilitatea?

Romania va scapa de MCV cand Draknea, Ponta, Tariceanu, Sova, Ghita, NU VOR SCAPA de pedeapsa la care au tot dreptul :)))

 

Ce ar treui să facă guvernul?

E foarte simplu: Roexit.

Barca e spartă, ia apă din greu, iar mateloții beți iși inchipuie că aducand milioane de neasimilabili la bord să o impovăreze și mai mult, va redresa situația.

Afară, pană nu e prea tirziu!

 

Eufrosin,

Ptr."Roexit" este PREA TARZIU; noi NU trebuia sa intram in CE pana nu consolidam capitalul autohton, pana nu asiguram legislatia cara sa permita initiativa autohtona si protectia efectiva fata de potentialul financiar coplesitor al Marilor Industrii europene; de la aderare, Romania si-a sabotat constant si criminal capacitatea de reprezenta ceva economic, suntem undeva in zona Zero, aproape totul este sub controlul multinationalelor in care componenta romaneasca se rezuma la cate un sefulet de filiala!
Europarlamentari ridicoli si rau intentionati si-au ponegrit la greu Tara in Plenul PE, tot felul de trimisi, mesageri, comisari si alte caricaturi birocratice au venit in RO. pe post de instructori intr-ale democratiei, ale finantelor, ale Justitiei, ale apelor, padurilor, culturii, asomarii porcilor, libertatii presei, bagandu-si nasul cam peste tot.
Imagineaza-ti Europa ca pe un tren cu clasele Lux si 1...3.
Toti ocupantii participa la parcursul trenului dar dupa reguli concepute si impuse de cei 3-4 ocupanti/beneficiari ai clasei Lux. GB isi permite Brexit-ul dar numerosii ocupanti ai claselor 2-3, cam prost imbracati, cam galagiosi, cam nebarbieriti, sunt inspectati si monitorizati pentru selectia oportuna a celor care au inteles ca la clasa Lux trebuie sa mirosi frumos si sa renunti la a manca rosii direct din gradina, motiv pentru care "gradinile" ( economia autohtona in sens larg) au si fost desfiintate in cea mai mare parte.
Clasa LUX are capacitatea, dorinta si interesul de a ne livra cate rosii, cati cartofi, cata carne, cat lapte vrem!
Si in general, prin coruperea sub diferite forme a politicienilor romani lipsiti de demnitate s-au luat masurile necesare pentru a ne aduce in starea de dependenta cvasitotala fata de primul vagon zis si Locomotiva!
Te gandesti cumva la decuplarea ultimului vagon?? Intuiesti urmarile! Sigur, exista un macaz care presupune insa o reluare distrugatoare a ciclului, si politic si economic!
Inca o data : Romexit posibil dar dezastru pentru RO.!

@argint

Ai sumarizat bine situația, dar cumva ai ajuns la o concluzie nepotrivită: continuand in aceiaș venă, nu e mai bine să decuplezi ultimul vagon pană se mai poate, atunci cand este clar că trenul se indreaptă cu viteză către un viaduct rupt?

Dacă ieșirea din UE nu se face in mod inteligent, va fi mai greu, dar se pot face multe pentru a preintampina relele consecințe - iar bunele urmări le ințelege oricine dorește:

Păstrarea identității naționale, restartarea agriculturii romanești, păzirea de gloatele musulmane care practic ne-au fost promise etc. Economia se va păstra in parametri existenți pentru o vreme, căci nici o multinațională nu va pleca pentru o schimbare politică dacă nu este afectată dpv financiar. Se pot incheia acorduri comerciale individuale direct cu țările vizate și deschide piețe noi către Est.

Cheia e insă să avem un guvern naționalist, nu trepăduși ce sunt acolo doar pentru interese personale. Ai fi un consilier de stat bun.

I-A "LINISTIT" PE HOTI!

Invitatia facuta romanilor de a ramane RESPONSABILI si TREJI, l-a uns la ficati pe tradiceanu! Care-i dadea ordine de ridicare a m.c.v-ului!

 

@parerea

Provoaca dezgust duplicitatea si fatarnicia continute in discursul acestui politician care nu mai stie in ce tara s-a nascut. Vizitatorul emite de pe un fel de Himalaia politico/juridica fraze goale de continut , cu pretentii de judecati de valoare catre cei pe care ii (des)considera trogloditi si neanderthalieni traitori din intamplare pe teritoriul unei tari europene.
este abs. normal in aceste conditii ca @parerea sa aiba o ...parere iar alti parerologi( inclusiv eu)....alte pareri.

Mesajul - (pozitiv?)

Gubernantii au vazut/auzit - (pozitiv).
Unde-i pozitivul?.
-Nu spunem ce sa faca Parlamentul,dar....fiti atenti la consecinte!.
-Romanii INSISI lupta contra coruptiei....nu a zis guvernul sau parlamentul lupta!.
-Schimbarea sefei DNA si procurorul general....guvernul si parlamentul sa respecte responsabilitatea in privinta DNA in conformitate cu recomandarile CE.
-Lupta contra coruptiei nu trebuie subinata....suntem foarte atenti la ce se intampla in Romania!.
Toate cat se poate de - (pozitive ?).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor