Azi pleaca acasa primii detinuti care beneficiaza de legea pe care Opozitia a numit-o o gratiere mascata

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 07:16
26438 citiri
Azi pleaca acasa primii detinuti care beneficiaza de legea pe care Opozitia a numit-o o gratiere mascata
Foto: Arhiva Ziare.com

Joi vor iesi din inchisoare primele persoane care beneficiaza de legea prin care detinutilor incarcerati in conditii improprii li se reduce din pedeapsa, a anuntat miercuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Maine intra in vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare detinutul are beneficiul unui numar de sase zile care se considera efectiv executate", a declarat Toader.

Ministrul a precizat ca penitenciarele sunt pregatite si s-au facut toate calculele pentru a vedea cine beneficiaza de aceasta lege.

"Comisiile din penitenciare sunt pregatite, au facut toate calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiaza direct de punerea in libertate, iar maine (joi - n. red.) vor fi detinuti care vor fi pusi in libertate, dupa care tot prin intrarea in vigoare a legii foarte multi detinuti vor dobandi beneficiul de a solicita liberare conditionata", a adaugat Tudorel Toader.

De asemenea, potrivit ministrului, in ultima vreme numarul persoanelor care au iesit din penitenciare l-a depasit pe cel al celor care au intrat.

"Dinamica populatiei penitenciare din ultima vreme este una favorabila, numarul de intrari este mai mic decat numarul de iesiri", a spus Toader.

Legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgata in 14 iulie de presedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional.

51 de deputati PNL si USR reclamasera atunci la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Definitii vagi a ceea ce inseamna conditii improprii

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#lege eliberare penitenciare , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
se face loc mai mult pentru viitorii locatari. PSD va ocupa cele mai