Ziare.com

Mesajul lui Tudorel Toader pentru avocatii care protesteaza si cer onorarii mai mari: Au primit atatia bani cat le-au alocat instantele

de Redactia Ziare.com
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 18:51

   

Mesajul lui Tudorel Toader pentru avocatii care protesteaza si cer onorarii mai mari: Au primit atatia bani cat le-au alocat instantele
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a reamintit avocatilor care incep, luni, sa protesteze, ca au primit atatia bani cat le-au alocat instantele.

"Simple precizari! Intelegand faptul ca se apropie alegerile la avocati, intelegand si faptul ca unii au intrat in campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului ca avocatii nu si-au precizat/reconsiderat pozitia!

Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Raspunsul Ministerului Justitiei privind plata onorarilor datorate avocatilor pentru serviciile profesionale prestate in vederea asigurarii asistentei judiciare a persoanelor defavorizate si persoanelor vulnerabile in cadrul sistemului de ajutor public judiciar.

Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania poate fi descarcat aici si Raspunsul Ministerului Justitiei poate fi descarcat aici", a scris pe Facebook Tudorel Toader, fara sa faca si alte clarificari.

Ce cer, de fapt avocatii?

Avocatii din Baroul Bucuresti se vor aduna luni, 11 februarie 2019, incepand cu ora 13:00, pe scarile Curtii de Apel Bucuresti pentru a trage "un semnal de alarma in legatura cu nivelul si modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu".

La proteste va fi prezent si prodecanul Baroului Bucuresti, dl. av. Mihnea Stoica, se precizeaza intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

Avocatii bucuresteni "vor purta banderole albe pe brat, alaturandu-se astfel colegilor din 14 barouri din tara care au anuntat proteste incepand cu aceeasi data, pana la solutionarea disfunctionalitatilor din sistemul de asistenta juridica", mai arata sursa citata.

Protestul este etapizat astfel:

1. prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11.02.2019 - 24.02.2019;

2. asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25.02.2019 - 10.03.2019;

3. neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

Citeste mai multe despre nemultumirile care au declansat protestele avocatilor si etapele avute in vedere.

Solicitarile celor 14 barouri vizeaza:

1. Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

3. Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

"Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai UNBR, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Parchetul General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Ce spune ministrul Justitiei

Raspunsul lui Tudorel Toader este ca onorariile avocatilor sunt in concordanta cu alocarea instantelor.

El arata ca Ministerul Justitiei a solicitat Ministerului Finantelor Publice un necesar estimat de credite bugetare in suma de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenta juridica acordata din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, in baza fundamentarilor transmise de catre instantele judecatoresti.

"Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 in bugetul pe anul 2018, au fost aprobate credite bugetare in suma de 37.943.000 de lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenta judiciara acordata din oficiu, acordarea public judiciar. In primele trei trimestre ale anului 2018 (ianuarie-septembrie), au fost efectuate deschideri de credite pentru plata onorarii avocati in sunma de 37.728.000 lei (8.027.000 euro), rezultand un buget ramas de utilizat in sunma de 215.000 lei (46.000 de euro) . Astfel, in luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instantele judecatoresti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018, in suma de 3.459.000 de lei (736.000 de euro), a fost efectuata o deschidere partiala in sunma de 215.00 de lei, inregistrandu-se sume neonorate avocatilor din oficiu in suma de 3.244.000 de lei (690.000 de euro) ", potrivit sursei citate.

Prin urmare, Ministerul Justitiei precizeaza ca a asigurat plata integrala a onorariilor avocatilor, in functie de necesarul de credite transmis de catre instantele judecatoresti, raportat la bugetul aprobat pe anul 2018, pana la epuizarea bugetului.

In plus, precizeaza Ministerul Justitiei, la rectificarea bugetara, Ministerul Finantelor a suplimentat creditele bugetare cu suma de 30.637.000 de lei cu titlu cheltuieli de personal, doar pentru plata salariilor si altor drepturi de personal. Totusi, nu a alocat fonduri pentru plata onorariilor avocatilor.

Informarea publicata de Ministerul Justitiei poate fi citita integral AICI.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand vezi ca un Tractorist primește 57 000 numai

să latre aiurea, să mintă 24 pe zi este normal că și alți mai calificați să vrea salar recent 😀
Are Gura mare trădătorul de țara !!

 
 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor