Mesajul "Tudorel, sluga model" se incadreaza in limitele liberei exprimari - motivarea instantei care a anulat amenda data de jandarmi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 09:47
22058 citiri
Mesajul "Tudorel, sluga model" se incadreaza in limitele liberei exprimari - motivarea instantei care a anulat amenda data de jandarmi
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a retinut in hotararea Lingens c. Austriei ca libertatea de exprimare acopera nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, ci si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza.

In plus, CEDO a retinut ca limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decat in raport cu indivizii obisnuiti.

Acestea sunt o parte din argumentele Judecatoriei Sectorului 1 care a anulat o amenda de 1.000 lei primita de Marian Raduna, membru al grupului civic #REZISTENTA. Barbatul proiectase in timpul unui protest care avea loc in Piata Victoriei, pe sediul Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), mesajul "Tudorel, sluga model".

Jandarmii au aratat in procesul-verbal de contraventie ca mesajul "Tudorel, slugarel model" (mesajul proiectat era "Tudorel, sluga model", jandarmii au gresit procesul-verbal - n.red.) face referire la ministrul Justitiei si aduce jigniri acestuia de natura sa lezeze demnitatea si onorarea.

Procesul verbal a fost intocmit la sediul unitatii, in absenta lui Marian Raduna si a unui martor asistent, dupa ce jandarmii au vizionat inregistrarile video.

Procesul-verbal al jandarmilor

Sursa: Facebook/ Marian Raduna

Procesul

Marian Raduna s-a plans magistratilor de aceasta contraventie, iar dupa ce a analizat toate datele Judecatoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.

Magistratii fac trimitere la articolul 10, care stabileste limitele libertatii de exprimare, din Conventia pentru apararea drepturilor omului:

"Spre deosebire de cei din urma, politicienii trebuie sa accepte in mod inevitabil si constient verificarea stricta a fiecarui cuvant si fapt, atat din partea jurnalistilor, cat si a marelui public si, in consecinta, trebuie sa dovedeasca un grad mai mare de toleranta.

Indubitabil, articolul 10, paragraful 2, confera reputatiei altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejata, iar aceasta protectie include si politicienii, chiar si atunci cand acestia nu actioneaza in nume propriu, dar, in astfel de cazuri, cerintele acestei protectii trebuie cantarite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice," explica instanta.

Mesajul proiectat pe COSR

Sursa: Dosarul de la Judecatoria Sectorului 1

Ce spune Conventia

Articolul 10, paragraful 2, din Conventie: Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege care, intr-o societate democratica, constituie masuri necesare pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii, a moralei, a reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea informatiilor confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Potrivit motivarii Judecatoriei Sectorului 1, Marian Raduna a spus ca "Tudorel" din mesajul proiectat nu ar fi chiar ministrul Justitiei. Magistratii insa au explicat ca protestele l-au vizat inclusiv pe ministrul Justitiei.

"Desi petentul a negat ca acest mesaj ar face referire la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sau, cel putin, a incercat sa creeze un dubiu cu privire la care persoana careia ii era adresat mesajul, este de notorietate faptul ca, in ultima perioada, au fost desfasurate ample proteste ale cetatenilor in raport de reforma Legilor Justitiei si a Codurilor Penal si de Procedura Penala, promovata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Astfel, avand in vedere ca mesajul a fost proiectat cu ocazia mitingului de protest ce se desfasura in alveola din fata sediului Guvernului, imprejurare consemnata in procesul-verbal si necontestata de petent, instanta retine ca, in mod cert, acesta facea referire la ministrul Justitiei, Tudorel Toader," motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

DEX-ul si definitia "slugii"

In ceea ce priveste continutul mesajului, judecatorii au apreciat ca sintagma "sluga model", folosita de Marian Raduna, "reprezinta o judecata de valoare, o critica acida la adresa ministrului in functie, menita sa sublinieze ca acesta actioneaza intr-un raport de subordonare in contextul politic actual, imprejurare confirmata chiar de faptul ca, potrivit DEX, sluga este definita ca o persoana subordonata alteia si obligata, din cauza conditiilor sociale in care se afla, sa-i execute vointa."

"Astfel, avand in vedere ca petentul facea referire la o persoana implicata in viata publica si politica, caz in care controlul justificarii ingerintei trebuie realizat strict, o ingerinta in libertatea de exprimare politica putand fi admisa doar in situatii exceptionale, iar mesajul viza maniera in care aceasta isi indeplineste atributiile in cadrul Guvernului, instanta apreciaza ca modalitatea in care petentul si-a prezentat nemultumirea fata de activitatea ministrului Justitiei se incadreaza in limitele acceptabile ale dreptului la libera exprimare, reglementat de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului," conchide Judecatoria Sectorului 1.

Fata de considerentele expuse, magistratii arata ca fapta savarsita de Marian Raduna nu excede limitelor libertatii de exprimare, "instanta retine ca procesul-verbal prin care petentul a fost sanctionat contraventional pentru aceasta a fost in mod netemeinic intocmit."

Decizia: "Admite plangerea contraventionala. Anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei din data de 25 octombrie 2018," potrivit portalului instantelor.

Hotararea Judecatoriei Sectorului 1 este din 18 iunie 2019 si a ramas definitiva deoarece nu a fost contestata de Directia Generala de Jandarmerie a Municipiului Bucuresti. Anuntul a fost facut marti de Marian Raduna pe pagina sa de Facebook.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
#Tudorel sluga model, #Tudorel mesaj sluga amenda jandarmi, #amenda mesaj Tudorel sluga , #ministrul Justitiei