Ziare.com

Mesajul "Tudorel, sluga model" se incadreaza in limitele liberei exprimari - motivarea instantei care a anulat amenda data de jandarmi

de Ionel Stoica
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 09:47

   

Mesajul "Tudorel, sluga model" se incadreaza in limitele liberei exprimari - motivarea instantei care a anulat amenda data de jandarmi
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a retinut in hotararea Lingens c. Austriei ca libertatea de exprimare acopera nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, ci si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza.

In plus, CEDO a retinut ca limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decat in raport cu indivizii obisnuiti.

Acestea sunt o parte din argumentele Judecatoriei Sectorului 1 care a anulat o amenda de 1.000 lei primita de Marian Raduna, membru al grupului civic #REZISTENTA. Barbatul proiectase in timpul unui protest care avea loc in Piata Victoriei, pe sediul Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), mesajul "Tudorel, sluga model".

Jandarmii au aratat in procesul-verbal de contraventie ca mesajul "Tudorel, slugarel model" (mesajul proiectat era "Tudorel, sluga model", jandarmii au gresit procesul-verbal - n.red.) face referire la ministrul Justitiei si aduce jigniri acestuia de natura sa lezeze demnitatea si onorarea.

Procesul verbal a fost intocmit la sediul unitatii, in absenta lui Marian Raduna si a unui martor asistent, dupa ce jandarmii au vizionat inregistrarile video.

Procesul-verbal al jandarmilor

Sursa: Facebook/ Marian Raduna


Procesul

Marian Raduna s-a plans magistratilor de aceasta contraventie, iar dupa ce a analizat toate datele Judecatoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.

Magistratii fac trimitere la articolul 10, care stabileste limitele libertatii de exprimare, din Conventia pentru apararea drepturilor omului:

"Spre deosebire de cei din urma, politicienii trebuie sa accepte in mod inevitabil si constient verificarea stricta a fiecarui cuvant si fapt, atat din partea jurnalistilor, cat si a marelui public si, in consecinta, trebuie sa dovedeasca un grad mai mare de toleranta.

Indubitabil, articolul 10, paragraful 2, confera reputatiei altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejata, iar aceasta protectie include si politicienii, chiar si atunci cand acestia nu actioneaza in nume propriu, dar, in astfel de cazuri, cerintele acestei protectii trebuie cantarite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice," explica instanta.

Mesajul proiectat pe COSR

Sursa: Dosarul de la Judecatoria Sectorului 1


Ce spune Conventia

Articolul 10, paragraful 2, din Conventie: Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege care, intr-o societate democratica, constituie masuri necesare pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii, a moralei, a reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea informatiilor confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Potrivit motivarii Judecatoriei Sectorului 1, Marian Raduna a spus ca "Tudorel" din mesajul proiectat nu ar fi chiar ministrul Justitiei. Magistratii insa au explicat ca protestele l-au vizat inclusiv pe ministrul Justitiei.

"Desi petentul a negat ca acest mesaj ar face referire la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sau, cel putin, a incercat sa creeze un dubiu cu privire la care persoana careia ii era adresat mesajul, este de notorietate faptul ca, in ultima perioada, au fost desfasurate ample proteste ale cetatenilor in raport de reforma Legilor Justitiei si a Codurilor Penal si de Procedura Penala, promovata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Astfel, avand in vedere ca mesajul a fost proiectat cu ocazia mitingului de protest ce se desfasura in alveola din fata sediului Guvernului, imprejurare consemnata in procesul-verbal si necontestata de petent, instanta retine ca, in mod cert, acesta facea referire la ministrul Justitiei, Tudorel Toader," motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

DEX-ul si definitia "slugii"

In ceea ce priveste continutul mesajului, judecatorii au apreciat ca sintagma "sluga model", folosita de Marian Raduna, "reprezinta o judecata de valoare, o critica acida la adresa ministrului in functie, menita sa sublinieze ca acesta actioneaza intr-un raport de subordonare in contextul politic actual, imprejurare confirmata chiar de faptul ca, potrivit DEX, sluga este definita ca o persoana subordonata alteia si obligata, din cauza conditiilor sociale in care se afla, sa-i execute vointa."

"Astfel, avand in vedere ca petentul facea referire la o persoana implicata in viata publica si politica, caz in care controlul justificarii ingerintei trebuie realizat strict, o ingerinta in libertatea de exprimare politica putand fi admisa doar in situatii exceptionale, iar mesajul viza maniera in care aceasta isi indeplineste atributiile in cadrul Guvernului, instanta apreciaza ca modalitatea in care petentul si-a prezentat nemultumirea fata de activitatea ministrului Justitiei se incadreaza in limitele acceptabile ale dreptului la libera exprimare, reglementat de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului," conchide Judecatoria Sectorului 1.

Fata de considerentele expuse, magistratii arata ca fapta savarsita de Marian Raduna nu excede limitelor libertatii de exprimare, "instanta retine ca procesul-verbal prin care petentul a fost sanctionat contraventional pentru aceasta a fost in mod netemeinic intocmit."

Decizia: "Admite plangerea contraventionala. Anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei din data de 25 octombrie 2018," potrivit portalului instantelor.

Hotararea Judecatoriei Sectorului 1 este din 18 iunie 2019 si a ramas definitiva deoarece nu a fost contestata de Directia Generala de Jandarmerie a Municipiului Bucuresti. Anuntul a fost facut marti de Marian Raduna pe pagina sa de Facebook.

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18139 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ionele care este spirul

o amenda de 1000 lei anulata in fond. mai urmeaza si apelul. asteapta baiete. nu te arunca ca vitica. sunt alte sute sau mii de amenzi anulate zilnic de instantele romanesti si fara a invoca inalta poarta. pana la Dmnezeu te manaca sfinti. invata ionele ca esti tanar. si trebuie.

 

Tu mai ai fa

fata aia de amendata?Mai esti sluga rusilor postaca amarita spioana?
De ce nu va duceti si ramimneti ba acolo,tradatorilor.Niciodata poporul roman n-a iubit rusii,comunismul,securistii!

"Sluga" nu este o insulta ci o lauda.

Nici "vaafanculo"

Sigur ca este in limetele libertatii de exprimare...

Daca scria "Tudorel - e*crementul model", sau "Tudorel - r*h*tul model" nu mai era libertate de exprimare si era amendat pe buna dreptate. Bine ca nu a scris asa ceva ca ramanea cu amenda. Desi toti stim ca gura pacatosului...
Oricum, agumentatia instantei este prea beton pentru ca la apel sa se mai schimbe ceva. (Mai tii mine cand strigai la Cotroceni "iesi afara *** ordinara"? Cam ce amenda trebuia sa primesti si de ce ai fost iertat?)

deci coate Tudorele,

ramane cum ai auzit,...un model ! Felicitari !

@medgidia. "ionele care este spirul"...

Se spune care este "spielul", de la germanul Spiel=joc.
Nu va inteleg, nu sunteti capabili sa vorbiti corect limba romana dar incepeti sa divagati in alte limbi care va sunt complet necunoscute ?!?!?

Deci, Tudorele bucura-te

lumea a vut dreptate; ai mutilat legile justitiei incat ai pus in pericol siguranta cetateanului si tot tie nu-ti convine?! Nici noua nu ne convine ce ati facut voi ca parlamentari si executivi (ministri), avand in vedere ca voi primiti mandat de a reprezenta interesele cetateanului nu pe ale voastre sau ale asa-zisului partid (stii definitia lui Catarama, aia cu cel mai bine organizate formatiuni mafiote)?!Cum ati reprezentat populatia votanta? Sa va fie rusine si voua ca ploticieni si subjugatilor (jandarmi) care au depus juramant de credinta poporului pe care-l ucid si-l gazeaza!

 

"Tudorel, sluga model" este un eufemism, nu o injuratura.

"Tudorel, slugarel" este un diminutiv afectuos :)))

 

ceea ce inseamna ca organilii suptordonate fostei ministrese....

...pesederaste ale internelor cu priza SPARTA carmencita dan, de meserie sekkretara shkolera, la randul ei suptordonata fostei prim ministrese, si actuala fuehrera siuprema veorikka vasilikka - catindata pesederasta la Trei Kokkeni si sluga model a ocnasului pesederast draknea livake niciolaie, au comis un abuz grav de incalcarea dreptului de libera exprimare garantat constitutional in statu' de stangu' dreptu' ieuropian botezat romanisatan, atunci cand au confiscat placile de inmatriculare suedeze ale unui vehicol proprietatea unui cetatean roman care circula legal in romanisatan cu placutele "MU.E PSD".
======================
"...
"Astfel, avand in vedere ca petentul facea referire la o persoana implicata in viata publica si politica, caz in care controlul justificarii ingerintei trebuie realizat strict, o ingerinta in libertatea de exprimare politica putand fi admisa doar in situatii exceptionale, iar mesajul viza maniera in care aceasta isi indeplineste atributiile in cadrul Guvernului, instanta apreciaza ca modalitatea in care petentul si-a prezentat nemultumirea fata de activitatea ministrului Justitiei se incadreaza in limitele acceptabile ale dreptului la libera exprimare, reglementat de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului," conchide Judecatoria Sectorului 1. ..."
==================
p.s.
asta inseamna ca, din punct de vedere legal si constitutional, este corect sa existe mesaje electorale continand mesajul " votati mu.e veorikka vasilikka fuehrer siuprem psd, sluga okknasului model draknea livake niciolaie, prima muiere prezidea in jilt Trei KKoceni sa stea!"

 

Inseamnă cu și "Orbănel sluga model!" e ok!

N'est ce pas? Ori Iohannel sluga model! ....
Toate sunt libertate de exprimare! Ca și m.. UE oricine. justiția știam că e oarbă dar și surdă ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor