Ministrul Justitiei a anuntat cand va fi gata controlul la DNA

Luni, 07 August 2017, ora 10:09

   

Ministrul Justitiei a anuntat cand va fi gata controlul la DNA
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni dimineata, ca Inspectia Judiciara va finaliza controlul la DNA vineri, 11 august.

"Pe 11 august ar trebui sa se incheie controlul Inspectiei Judiciare. Ministrul Justitiei are doua cai de a face un control de fond la Ministerul Public. Una e ca el sa numeasca procurorii, obiectivele controlului si graficul.

O alta procedura, la care eu am apelat, a fost aceea de a ma adresa Inspectiei Judiciare. Am solicitat ca in planul de masuri sa aiba un asemenea audit. Eu am trimis scrisoarea, Inspectia Judiciara a hotarat graficul, componenta comisiei, obiectivele controlului. Astept", a declarat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a mai tinut sa mentioneze ca un astfel de control de fond nu mai fusese facut de 10 ani.

Dupa finalizarea verificarilor incepute in iulie va fi intocmit un raport care urmeaza sa fie inaintat Sectiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele.Inspectia judiciara a inceput controlul cerut de Tudorel Toader la DNA

In luna iulie a acestui an, referindu-se la acest audit, ministrul afirma ca lupta anticoruptie nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci inseamna si prevenirea actelor de coruptie si ca, in calitate de ministru, nu vede numai partea pozitiva, ci si pe cea negativa, cu oameni arestati, condamnati, care se dovedeste ulterior ca sunt nevinovati, ceea ce inseamna o tragedie si o pata neagra pentru justitie.

In luna mai a acestui an, ministrul declara ca auditul extern care urma sa fie efectuat la DNA, Ministerul Public si DIICOT va fi facut de o firma specializata din tara sau strainatate, fiind "o evaluare a starii justitiei".

Cu o luna inainte, Toader anunta ca va dispune efectuarea unui audit extern la DNA, Ministerul Public si DIICOT.

Intrebat ce ar trebui sa urmareasca acel audit, Toader a raspuns ca poate cuprinde verificarea numarului de dosare, al achitarilor sau al cetatenilor care au stat in inchisoare pe nedrept.

Citeste si Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3331 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DAN-795
rank 5
ESTE TUDOREL O UNEALTA ...a politicienilor lipsiti
de scrupule , care sub aparenta unor confuzii plasate cu discretie printre articole de lege, reuseste sa abureasca o natie , facind jocul unor interlopi ?

Dupa atitea dovezi de aparitii placide , unde fostul CCR-ist a reusit sa-si disimuleze gindurile , ne-am convins ca personajul misterios , cu un limbaj cam argotic , nu tocmai profesionist , reuseste mai mereu sa induca in capul presei un fel de BUIMACEALA , in care insul este expert .

La atitea agresiuni si simulacre , unde institutiile statului sunt autoare , ce poti sa faci cind APARATUL , nu-i decit o retea de clanuri ...unde chiar vracii iti dau potiunea de otrava ? fara a ne gindi la
EXIT PHARMA ...si un socialist - par exemple - fura agoniseala de o viata a unui vulg poet , ca sa o dea
NOMENCLATURII, adica celor IMBUIBATI...
Utilizator sters
Ce vorbești ...
După cum ne spune zilnic doamna Dogioiu, la DNA totul este perfect, mai "incalcă și ei grav Constituția" din cand in cand, dar acestea sunt excepții!?!?😊😊😊
P.S. Ultima acțiune de descoperire a neregulilor la angajarea unei secretare la Guvern, este Genială, oare cum au putut să descopere așa ceva? Justiție ca la manual ...
Gile
rank 5
O comparatie
Privind cum arata shparlamentul e clar ca DNA-ul este o institutie aproape perfecta pentru Romania de astazi !
Daca am avea mai multe institutii la nivelul DNA, Romania ar fi mult mai avansata din toate punctele de vedere!
goe
rank 1
cata
stradanie pentru a puna justitia cu botul pe labe pentru a salva coruptii care conduc Romania numai pentru profitul lor!!!
MosGerila
rank 5
Tudorel continua sa sape incet, dar metodic. Sa vedem insa cine va
cadea in groapa, in final. Intre timp, haimanalele rosii isi continua si ei munca de sapare a gropii economice si sociale a tarii. Societate de gropari... Nu este de mirare ca Draknea sau Valcov, consilierul sau, au abilitati prin cimitire, unul cu electorii, altul cu sacosele cu bani si lingouri... Halleluiah !
Gile
rank 5
Interesant
Si eu credeam ca ne spune ceva despre Ghita sau Popoviciu !
Gile
rank 5
O intrebare
Bai Toderica !
Nu vrei sa ne explici matale cum de Romania e ca o stațiune balneară pentru penali ? Vii cand vrei, dispari cand iți convine!
stef49
rank 5
Poate fi revocată şefa DNA de ministrul justiţiei?
Parchetele, inclusiv DNA, sunt parte componentă a autoritătii judecătoresti. Chiar CCR a precizat in deciziile nr. 646/29.11.2005 si 681/14.12.2005: "Curtea retine că, potrivit Constitutiei, Ministerul Public (care include parchetele,n.n.) este parte componentă a autoritătii judecătoresti si nu a puterii executive sau a administratiei publice".
Insă prevederea inserată in art. 132 alin. 1 din Constitutie ("Procurorii isi desfăsoară activitatea ... sub autoritatea ministrului justitiei") a generat neintelegeri in randul unor persoane si a fost folosită in mod incorect de juristi bine pregătiti de la revista Lumea Justitiei si de ziaristi de asemenea bine pregătiti de la Antena 3 pentru a ne convinge că ministrul justitiei poate si trebuie să o revoce pe sefa DNA.
Insă, sub aspect legal, acest lucru este cvasiimposibil. Legea 304/2004 privind organizarea judciară clarifică, in art. 69 alin.2, in ce constă controlul pe care ministrul justitiei il poate exercita asupra procurorilor: "verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfăsoară raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrările de competenta parchetelor". In textul de lege sus-mentionat se precizează cat se poate de clar: "Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror in cursul urmăririi penale si solutiile adoptate".
Legea 303/2004 defineste in art. 51 si criteriile de verificare a organizării eficiente a activitătii, astfel incat cadrul normativ al relatiei procuror-ministrul justitiei este clar si unitar. In acestă imprejurare este de neconceput dreptul de control ierarhic al ministrului justitiei si al oricărui functionar guvernamental asupra procurorilor. Dacă acest control ar fi posibil, procurorul ar fi dependent politic. Personal apreciez că un control obiectiv nu o poate acuza pe sefa DNA că nu-si indeplineste sarcinile de serviciu: după toate aparentele, si le indeplineste cu asupra de măsură.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor