Ministrul Justitiei a sesizat Inspectia Judiciara in cazul procurorului general, pe care il acuza ca incalcat "principiul loialitatii fata de Constitutie"

Miercuri, 16 August 2017, ora 18:18
2572 citiri
Ministrul Justitiei a sesizat Inspectia Judiciara in cazul procurorului general, pe care il acuza ca incalcat "principiul loialitatii fata de Constitutie"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis, miercuri, dupa discutia cu procurorul general Augustin Lazar, sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu furnizarea de documente despre ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

"Am discutat cu domnul procuror general (Augustin Lazar - n.red.), am sesizat Inspectia Judiciara. Sesizarea redactata deja este inregistrata la Inspectia Judiciara. Am in vedere faptul ca procurorul general s-a adresat plenului CSM cu intrebarea daca trebuie sau nu sa trimita respectivele documente la comisia parlamentara. Va spuneam si va repet: sunt convins ca procurorul general stie sau ar trebui sa stie atributiunile de serviciu si CSM nu este cel care ii spune unui procuror, simplu sau general, ce si cum trebuie sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justitiei.

"Faptul ca procurorul general, in mod repetat, a intrebat CSM in legatura cu modul in care sa procedeze, fapt pentru care, repet, consider ca era neavenit, nu trebuie confundat cu faptul de a sesiza Inspectia Judiciara, care inseamna o alta procedura, alte competente, alte posibile consecinte juridice", a mai spus Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Conform unei informari oficiale a Ministerului Justitiei, sesizarea este intemeiata pe faptul ca refuzul lui Augustin Lazar de a transmite documentele solicitate de comisia parlamentara, in exercitarea functiei de procuror general al Romaniei, nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, prevederile Constitutiei Romaniei: articolul 1 alineatul (5), articolul 61 alineatul (1), articolul 54 alineatul (2) si articolul 131 alineatul (1) asa cum au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Citeste mai multe despre motivele pentru care ministrul Justitiei a luat in considerare sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru ca procurorul general nu a dat Parlamentului dosarul alegerilor.

Controversa a aparut dupa ce comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazar dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitand la randul sau CSM sa precizeze daca poate fi transmisa comisiei o copie a dosarului ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

In 11 august, Comisia de ancheta a trimis Ministerului Justitiei o scrisoare in care ii cere lui Tudorel Toader sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazar si sa faca o evaluare a modului in care acesta si-a indeplinit atributiile.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: AGERPRES