Ministrul Justitiei a terminat modificarea Codurilor Penale: Abuzul in serviciu va fi redefinit, dar fara prag

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 10:15
13161 citiri
Ministrul Justitiei a terminat modificarea Codurilor Penale: Abuzul in serviciu va fi redefinit, dar fara prag
Foto: Digi 24 TV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca modificarea Codurilor Penale a fost finalizata si este vorba doar despre o punere in acord a legislatiei cu deciziile CCR.

"Am elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, pentru a pune de acord cele doua Coduri cu deciziile CCR. Modificarile la cele doua Coduri vizeaza strict punerea de acord a Codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai putin (...) Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege pentru punera in acord a intregii legislatii cu deciziile de admitere sau de respingere ale CCR", a spus Toader presei la conferinta de presa saptamanala.

Cat despre mult controversatul prag impus de OUG 13 la abuzul in serviciu, ministrul a spus ca acesta va fi eliminat din proiectul de lege:

"Voi da drumul la proiectul de lege fara prag, pentru ca in dispozitivul deciziei Curtii nu se vorbeste despre prag", a explicat Toader. Acesta a adaugat ulterior la o intrebare a presei: "Nu am spus ca nu trebuie prag, am spus ca nu e prevazut. Daca legiuitorul vrea sa puna un prag, poate sa puna. Noi propunem, el decide. N-am zis ca nu ne asumam".

"Va rog sa acceptati ideea ca stiu bine continutul si ratiunile CCR privind abuzul in serviciu, pentru ca eram inca judecator. Stiu bine considerentele deciziei, pentru ca am participat la redactarea, corectarea si publicarea lor", a subliniat ministrul.

Amintim ca in cazul abuzului in serviciu e vorba de Decizia CCR nr.405/2016. Magistratii CCR au aratat in motivarea acestei decizii ca sintagma "indeplineste in mod defectuos" nu poate fi interpretata decat "prin incalcarea legii", iar prin "lege" se intelege actele adoptate de Parlament si de Guvern (ordonante simple sau de urgenta).

Proiectul de modificare a Codurilor nu va fi sub forma de ordonanta de urgenta, ci de lege, care urmeaza sa fie aprobata de Guvern si trimisa la Comisiile Juridice din Parlament.

"Proiectul de lege il voi pune sa aiba aprobarea Guvernului si il voi trimite in dezbatere publica si in procedura parlamentara, deci nu va fi ordonanta. Va trece pe la comisiile juridice, pe la Camere, iar cand va ajunge acolo, cand se va intalni cu dl ministru Iordache, dumnealui avand si experientele de legiuitor, poate sa intervina in limita competentelor constitutionale asupra textului de lege, pentru ca noi suntem initiatori, iar dansii sunt decidenti", a precizat Toader cu referire la declaratiile de ieri ale fostului ministru al Justitiei, Florin Iordache.

Florin Iordache, suparat ca ministrul Justitiei a spus ca nu va fi prag la abuzul in serviciu: Interpreteaza de la sine putere deciziile CCR

Pe de alta parte, ministrul a spus ca a elaborat, de asemenea, proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsa: "Termenul a expirat de multa vreme, riscam sanctiuni si cu prioritate am elaborat proiectul de transpunere a acestei directive. Urmeaza alte proiecte de lege care vor viza transpunerea altor directive".

Ministrul Justitiei a spus ca, in prezent, se lucreaza si la pachetul de legi pentru Justitie: "Avem puncte de vedere de la buna parte din autoritatile implicate. Asteptam si punct de vedere de la CSM si va lua drumul in dezbatere publica si procedura parlamentara".

Citește și:
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită...