Ministrul Justitiei, acuzat de consilierii de probatiune ca manipuleaza sau nu cunoaste legea: Sa prezinte situatia corecta a detinutilor liberati

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 17:01
6652 citiri
Ministrul Justitiei, acuzat de consilierii de probatiune ca manipuleaza sau nu cunoaste legea: Sa prezinte situatia corecta a detinutilor liberati

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este acuzat de consilierii de probatiune ca fie nu cunoaste cadrul legal in baza caruia isi desfasoara ei activitatea, fie incearca sa manipuleze opinia publica in privinta urmarilor legii recursului compensatoriu care scoate din penitenciare mii de detinuti.

Intr-un comunicat de presa, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP) atrage atentia asupra "dezinformarilor lansate recent in spatiul public de ministrul Justitiei, Tudorel Toader", referindu-se la declaratiile acestuia conform carora "Fiecare detinut din asta eliberat conditionat este luat in primire de un ofi... de un din asta de la probatiune care il supravegheaza, il consiliaza si il ajuta la reintegrare".

"Prin declaratia de mai sus, ministrul Justitiei induce ideea falsa ca absolut toti cei peste 3.000 de detinuti care au capatat dreptul de a se elibera conditionat din penitenciar mai devreme (...) ar urma sa fie supravegheati in perioada de dupa eliberare de catre personalul serviciilor de probatiune din Romania si sprijiniti sa se reintegreze social. Aceste afirmatii nu corespund adevarului", se arata in comunicatul citat.

Astfel, potrivit legilor in vigoare, serviciile de probatiune au atributii de supraveghere numai fata de acele persoane care au fost condamnate in baza noului Cod Penal si care la data liberarii conditionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsa egal cu doi ani sau mai mare, or, printre cei care vor fi eliberati se afla si alti detinuti fata de care "serviciile de probatiune nu au niciun fel de atributii, de supraveghere sau de alta natura", se arata in comunicatul citat.

"Afirmatiile ministrului Justitiei denota fie intentia acestuia de a manipula opinia publica, lasand sa se inteleaga, in mod fals, ca impactul social al eliberarii unui numar mare de detinuti intr-un timp atat de scurt va fi preluat de anumite institutii ale statului, mai exact serviciile de probatiune, fie o ignoranta surprinzatoare in ceea ce priveste rolul si atributiile consilierilor de probatiune, asa cum sunt consfintite acestea de Codul Penal si legile in vigoare.

Pe aceasta cale, dorim sa-i atragem atentia ministrului Justitiei ca denumirea specialistului in reintegrarea infractorilor din cadrul serviciilor de probatiune (si numit in functie, dealtfel, prin ordin al ministrului justitiei) nu este 'ASTA de la probatiune', ci 'CONSILIER de probatiune'.

Prin urmare, ii solicitam ministrului justitiei Tudorel Toader sa se abtina a mai face afirmatii publice despre ce ar urma sau ar trebui sa faca angajatii serviciilor de probatiune pana cand va dovedi ca stie cum se numesc acestia si care sunt atributiile lor", arata sindicatul.

MJ sa prezinte evaluarea exacta si corecta a detinutilor care pot fi supravegheati de serviciile de probatiune

Totodata, SNCSP ii cere ministrului Justitiei "sa prezinte de urgenta o evaluare exacta si corecta" a situatiei celor peste 3.000 de detinuti care au capatat dreptul de liberare conditionata si "sa indice cu exactitate cati dintre acestia indeplinesc conditiile legale pentru a intra in supravegherea serviciile de probatiune".

"Precizam ca, pana in prezent, Ministerul Justitiei nu a transmis catre serviciile de probatiune niciun fel de informatii privind impactul acestei legi asupra activitatii consilierilor de probatiune.

In schimb, declaratiile ministrului Justitiei ameninta sa perturbe activitatea serviciilor de probatiune, existand deja semnale ca unele unitati penitenciare au inceput sa trimita liberatii conditionat din ultimele zile catre serviciile de probatiune pentru a primi 'asistenta post-penala', pe motiv ca 'asa a declarat domnul ministru', desi nicio lege in vigoare la acest moment nu prevede o astfel de situatie", arata sursa citata.

Comunicatul a fost preluat si pe pagina de Facebook a fostului secretar de stat din Ministerul Justitiei Adrian Baboi-Stroe, care a remarcat ca sindicatul consilierilor de probatiune "ii demonteaza dezinformarile" lui Tudorel Toader.

"Cand propriii subordonati ajung sa te puna la punct, solutia e una singura: #demisia", scrie acesta.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...