Ministrul Justitiei: Ancheta Parchetului pe Ordonanta 13 va continua

Sambata, 11 Martie 2017, ora 13:42
9719 citiri
Ministrul Justitiei: Ancheta Parchetului pe Ordonanta 13 va continua

Ancheta Parchetului pe Ordonanta 13 va continua, pe actiuni si fapte continute in Codul Penal, sustine Tudorel Toader, ministrul Justitiei.

"Procurorii isi vor continua ancheta pentru a finaliza respectivul dosar, pentru a da o solutie temeinica si legala, dar nu vor mai urmari aspectele de oportunitate, circumstantele, imprejurarile adoptarii Ordonantei", a declarat, sambata, la Digi 24, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Ancheta va continua pe infractiuni, pe fapte prevazute in Codul Penal sau intr-o lege speciala, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstante, imprejurari, legalitate, constitutionalitate", a adaugat Toader.

Ancheta pe OUG 13 inceputa de DNA a ajuns la Parchet.

DNA face filmul noptii in care a fost emisa ordonanta 13 si a trimis dosarul la Parchetul General: Un document cu un aviz negativ a disparut!

Tudorel Toader a facut declaratiile de la Venetia, unde, pe parcursul a doua zile, 10 si 11 martie, se desfasoara lucrarile celei de-a 110 sesiuni plenare a Comisiei de la Venetia, la care a participat in calitate de membru titular al Comisiei.

Ministrul Justitiei a prezentat, cu aceasta ocazie, un raport asupra evolutiilor politice, juridice si sociale din ultima perioada din Romania.

"In urma cu doua saptamani, presedintele Comisiei de la Venetia mi-a adresat invitatia de a face o prezentare in plenul Comisiei privind evolutiile constitutionale, legislative recente din Romania. Am vorbit despre ordonanta 13, ordonanta 14, perotestele care au insotit aceste evenimente legislative si decizia CCR care a fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Am prezentat continutul actelor legislative, efectele juridice pe care le-au produs sau le produc inca si consecintele sociale pe care le-au generat", a explicat ministrul Justitiei la Digi 24.

Toader considera ca prezentarea acestui raport era "utila si necesara" pentru o buna informare a Comisiei Europene, Consiliului Europei si a Comisiei de la Venetia, "pentru ca numai comunicand corect si la timp, si evaluarile noastre pot fi obiective in raport cu realitatile noastre sociale, juridice".

Prezentarea raportului in plenul Comisiei de la Venetia nu va avea si alte efecte. "Comisia nu poate sa modifice decizia CCR, care este definitiva si general obligatorie, potrivit Constitutiei (...) De la Comisie, punctele de vedere sunt binevenite pentru viitor, nu pentru trecut", a explicat ministrul Justitiei.

In context, Tudorel Toader a anuntat ca ancheta parchetului privind Ordonanta 13 va continua, pe aspectele si actiunile prevazute in Codul Penal, insa nu a vrut sa dea detalii despre deciziile pe care intentioneaza sa le ia in privinta sefei DNA, Laura Codruta Kovesi si a procurorului general, Augustin Lazar, dupa publicarea motivarii CCR. O opinie in aceasta privinta va exprima saptamana viitoare.

Reamintim ca DNA a decis, la finele lunii februarie, sa trimita la Parchetul General dosarul privind adoptarea ordonantei de urgena 13/2017, care a scos sute de mii de oameni in strada, iar ulterior a fost abrogata.

In comunicatul DNA se precizeaza ca, la data de 24 februarie, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei avand ca obiect infractiunea de "folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

De asemenea, au disjuns si declinat catre Parchetul General partea din dosar referitoare la savarsirea infractiunilor de:

- Favorizare a faptuitorului

- Prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului

- Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri

- Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri

- Fals intelectual

Curtea Constitutionala a decis insa ca prin conduita adoptata de DNA a fost incalcat grav principiul separatiei puterilor in stat, "deoarece Ministerul Public nu doar ca isi depaseste atributiile prevazute de Constitutie si de lege, dar isi aroga atributii ce apartin puterii legislative sau Curtii Constitutionale", arata judecatorii.

In motivarea facuta publica vineri, CCR afirma ca "niciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice sau actiunile exercitate in vederea elaborarii ori adoptarii unui act normativ cu regim de lege. (...) Doar Curtea Constitutionala este abilitata sa efectueze controlul asupra ordonantelor simple sau de urgenta ale Guvernului, nicio alta autoritate publica neavand competenta materiala in acest domeniu", ceea ce i-a facut pe unii reprezentanti ai magistratilor sa sustina ca anchetarea Ordonantei 13 nu va mai putea continua.

CCR: DNA si-a depasit atributiile. Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru adoptarea actelor normative

Dupa publicarea motivarii CCR, Minsiterul Publica a anuntat ca "Motivarea Deciziei Curtii Constitutionale este analizata atent de catre Ministerul Public, urmand ca decizia sa fie respectata intocmai de catre procurori", fara sa dea detalii cu privire la stoparea sau continuarea anchetei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader Ordonanta 13, #Ordonanta 13 ancheta Parchet , #ministrul Justitiei