Ministrul Justitiei: Gratierea nu este solutia miracol pentru problema aglomeratiei din penitenciare

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 15:07
3201 citiri
Ministrul Justitiei: Gratierea nu este solutia miracol pentru problema aglomeratiei din penitenciare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca gratierea nu este o solutie "miracol" pentru rezolvarea problemei privind aglomeratia din penitenciare.

"Avem 27.234 de detinuti in penitenciare, avem perspectiva deloc placuta a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectiva deloc placuta de a fi condamnati pentru incalcarea conditiilor de detentie. Exista in Parlamentul Romaniei un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse.

Ieri (marti - n.red.) am fost in Parlament si am cerut amanarea discutarii proiectului de lege pentru ca Guvernul sa vina din urma cu masuri complementare pentru ca gratierea nu este solutia miracol, care sa rezolve in prezent si pe viitor problema supraaglomeratiei din penitenciare, iar Comisia juridica a fost de acord si a amanat dezbaterile sa venim din urma cu acel proiect", a spus ministrul.

Vezi si Tudorel Toader, la Bruxelles: Nu OUG 13 a fost problema, ci faptul ca a fost adoptata noaptea, ceea ce-i nefiresc

De asemenea, el a subliniat ca se depun toate eforturile pentru ca Romania sa iasa din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Suntem sub semnul MCV-ului, am demarat actiunile pentru ca toate institutiile implicate in acest MCV sa ne unim competentele, eforturile, pentru a raspunde conditionalitatilor, cerintelor din mecanism. E adevarat ca acolo mecanismul nu prevede conditionalitati obiective, unele sunt cu o alta componenta, ca obiective in miscare, si vom depune toate diligentele sa vedem cum le putem indeplini pentru ca, in final, sa obtinem ridicarea mecanismului", a aratat Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se afla miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzand participarea la dezbaterea de la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European si discutii cu comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jurova. Printre subiectele care vor fi abordate in cadrul intalnirilor se va afla si viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV.

Citeste si OUG13, dezbatuta la Bruxelles. Ministrul Justitiei: A fost o inabilitate. Liiceanu: Romania e condusa de doi penali

Comisia juridica a Senatului a amanat, pentru trei saptamani, discutiile privind proiectul Legii gratierii, la solicitarea Ministerului Justitiei, pe motiv ca Executivul va veni cu un set de masuri complementare pentru situatia din penitenciare.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...