Ministrul Justitiei nu e de acord cu actiunea Parchetului General in privinta dosarului alegerilor din 2009

Luni, 07 August 2017, ora 09:32
3448 citiri
Ministrul Justitiei nu e de acord cu actiunea Parchetului General in privinta dosarului alegerilor din 2009
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca activitatea Comisiei de ancheta a prezidentialelor din 2009 nu poate fi afectata de nicio "actiune sau inactiune".

Afirmatia, facuta pe Facebook, luni, vine in contextul in care Parchetul a cerut CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta disputei aparute pe tema documentelor solicitate de Comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009, in virtutatea principiilor constitutionale. Astfel, ministrul s-a pozitionat impotriva demersului Ministerului Public.

"Loialitatea constitutionala, constand in atasamentul fata de regulile, principiile si valorile constitutionale, exclude orice actiune sau inactiune de natura sa afecteze activitatea unei comisii parlamentare!", a scris ministrul pe Facebook.

El face astfel referire la refuzul Parchetului de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta a unor documente care vizau cercetarile efectuate in dosarul privind prezidentialele din 2009, clasat de procurori.

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a solicitat in 11 iulie Parchetului instantei supreme dosarul deschis si clasat, in urma afirmatiilor lui Dan Andronic.

Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009 ca nu poate da curs solicitarii acesteia de a-i fi transmis in copie dosarul referitor la scrutin, invocand prevederi constitutionale, decizii ale CCR, dar si faptul ca activitatea unei comisii de ancheta parlamentara si o ancheta judiciara nu pot interfera.

Procurorul general Augustin Lazar a transmis, luni, o sesizare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitand ca CSM sa spuna daca poate fi trimis Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in copie, dosarul in care s-a dispus o solutie de clasare care vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

De asemenea, procurorul general cere CSM sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale privind un posibil conflict juridic intre Parlament si autoritatea judecatoreasca.

In replica, presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a inaintat CSM o scrisoare prin care solicita respingerea cererilor formulate de Ministerul Public.

Citește și:
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Autointitulat rege al romilor, Dorin Cioabă a reacționat după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen. El a postat un mesaj agramat pe Facebook după ce Austria a respins...
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, susține că ”tot ce a atins Klaus Iohannis s-a terminat prost” și că poate doar ”România Educată” este o pată mai mare decât aderarea la...