Ministrul Justitiei nu renunta: Va evalua activitatea lui Lazar si Kovesi dupa criterii "manageriale si profesionale"

Luni, 13 Martie 2017, ora 10:02
5833 citiri
Ministrul Justitiei nu renunta: Va evalua activitatea lui Lazar si Kovesi dupa criterii "manageriale si profesionale"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni dimineata ca in cel mult doua saptamani va face o evaluare a activitatii procurorului general si a procurorului sef al DNA, urmand ca la final sa anunte daca ia sau nu masuri in privinta lor.

Tudorel Toader a sustinut ca evaluarea se va face dupa criterii "manageriale si profesionale" si ca nu au existat presiuni politice asupra sa pentru a intreprinde acest demers.

"Ma voi consulta cu dansii. Depinde si de agenda dansilor, si de a mea", a declarat Tudorel Toader, la sediul ministerului, subliniind ca rezultatele evaluarii vor fi aflate "in cel mult doua saptamani".

Tudorel Toader a mai afirmat ca ancheta procurorilor in cazul OUG 13/2017 va continua si a explicat ca nu ministrul Justitiei stabileste "nelegalitatea unui act", ci un judecator, prin contencios administrativ.

"Nu e sarcina mea sa fac aceasta apreciere", a punctat ministrul, intrebat despre o posibila nelegalitate a dosarului OUG13.

"Dupa aceasta evaluare sub aspect profesional si managerial voi stabili care este calea, procedura de urmat", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat care vor fi criteriile in baza carora vor fi evaluati Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei a subliniat inca o data: "Manageriale si profesionale".

De asemenea, intrebat daca asupra sa au fost facute presiuni politice pentru a-i demite pe cei doi procurori din functiile pe care le detin, in contextul in care mai multi politicieni de varf au cerut public acest lucru, Tudorel Toader a raspuns: "Nu, va asigur ca nu am avut si nu am nicio presiune".

"Va asigur ca ma bucur de deplina independenta in a decide bunul mers in actiunile pe care le are de desfasurat Ministerul Justitiei, va asigur, si in numirea secretarilor de stat, si in structura organizatorica.

Voi propune modificarea structurii organizationale in sensul reinfiintarii unui birou de presa asa cum ne cere legea, unui birou sau departament pentru documentare. Voi scoate la concurs posturile.

Reinfiintam si acel institut de criminologie care se afla in structura MJ. Vom scoate posturile la concurs, vom ocupa, vom stabili directii tematice", a declarat Tudorel Toader, apreciind ca este nevoie de o "comunicare corecta, completa si la timp".

Intrebat de ce le-a cerut celor doi procurori sa isi dea demisia, Tudorel Toader a sustinut ca acest lucru nu e adevarat.

"Oricine poate sa isi dea demisia, nimeni nu e obligat sa munceasca ceva impotriva vointei lui. Nu am spus ca 'trebuie', am invocat o institutie din dreptul muncii (demisia - n.red.) ", a explicat Tudorel Toader.

La bilantul Ministerului Public, prezentat saptamana trecuta de procurorul general Augustin Lazar, ministrul Tudorel Toader i-a felicitat pe procurori si a asigurat institutia de o buna colaborare in vederea infaptuirii justitiei.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...