Ministrul Toader a vorbit cu Frans Timmermans despre MCV, Legile Justitiei si pragul la abuz

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 11:08
8028 citiri
Ministrul Toader a vorbit cu Frans Timmermans despre MCV, Legile Justitiei si pragul la abuz

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a dezvaluit miercuri ce a vorbit cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Potrivit acestuia, au existat 3 teme de discutie: evolutiile inregistrate in indeplinirea celor 12 recomandari din MCV, Inspectia Judiciara si procedura de numire a procurorilor de rang inalt.

Toader a precizat ca i-a spus lui Timmermans ca, in 23 august, a afirmat ca exista 3 variante posibile privind Inspectia Judiciara:

"Sa ramana la CSM, sa treaca la Ministerul Justitiei sau sa devina o autoritate independenta autonoma cu statut distinct, care sa isi indeplineasca rolul pe care il are. Am propus aceasta a treia varianta", a declarat ministrul Justitiei.

Totodata, in ceea ce priveste procedura de numire a procurorilor de rang inalt, Toader a spus ca "recomandarea numarul 1 spune sa gasim o procedura transparenta de numire a procurorilor, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Venetia. Am vazut si eu anumite luari de pozitii in spatiul public, discutia cu Timmermans are in vedere aceasta prima recomandare".

Un alt subiect discutat a fost legat de continutul posibil pe care urmeaza sa-l aiba infractiunea de abuz in serviciu si de neglijenta in serviciu, adica acel prag, care trebuie sa fie rezonabil si conform deciziei CCR si directivei europene.

"O alta tema pe care am discutat-o in amanunt, am prezentat-o si de la care urmeaza sa primim punctul de vedere al Comisiei se refera la continutul posibil pe care urmeaza sa-l aiba infractiunea de abuz in serviciu, iar pe cale de consecinta si de neglijenta in serviciu, adica acel prag despre care am spus ca trebuie sa fie rezonabil, dar prag care trebuie sa respecte exigentele CCR si in acelasi timp ne raportam la directiva europeana", a afirmat ministrul Toader.

Dimineata, Ministerul Justitiei a anuntat printr-un comunicat ca Tudorel Toader s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre stadiul modificarilor la Legile Justitiei din tara noastra.

La intalnire au mai participat secretarul de stat, Marieta Safta, si secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), Paraskevi Michou, informeaza comunicatul.

"Intalnirea a avut loc in contextul dialogului constant cu Comisia Europeana, agreat la intrevederea anterioara a ministrului cu inaltul oficial al Uniunii Europene", transmite sursa citata.

MJ mai precizeaza ca cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul indeplinirii recomandarilor din cadrul MCV.

In plus, ministrul Toader "a prezentat in detaliu stadiul procedurii interne si evolutiile in ceea ce priveste modificarea Legilor Justitiei:

  • Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor;
  • Legea 304/2004, privind organizarea judiciara;
  • Legea 317/2004, privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii
".

Amintim ca aceasta intalnire nu a fost anuntata in prealabil de Ministerul Justitiei, ci informatia a aparut in presa dupa ce a fost publicata pe agenda oficiala a CE.

Timmermans s-a exprimat in repetate randuri impotriva schimbarilor legislative din sistemul de justitie, care contravin recomandarilor din MCV.

In plus, intalnirea de ieri a avut loc in contextul in care saptamana trecuta Tudorel Toader a trimis in Parlament pachetul de legi pentru modificarea Legilor Justitiei. Ulterior, acesta a fost partial asumat de un grup de parlamentari PSD+ALDE, in frunte cu fostul ministru Florin Iordache.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat modificarile la Legile Justitiei si a spus ca ia in calcul si referendumul pentru a stopa acest proces, care cioparteste legislatia.

Duminica, peste 35.000 de oameni au protestat in toata tara fata de acest proiect.

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Comentarii
4lea
rank 5
MacGigi
rank 5
Este posibil ca buze-reci sa fi vorbit cu Timmermans, dar nu se