Ministrul Toader care ne crede pe toti prosti. Il salveaza pe Dragnea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 07:07
25068 citiri
Ministrul Toader care ne crede pe toti prosti. Il salveaza pe Dragnea?

In provincialismul sau, dl Tudorel Toader crede ca toata lumea este foarte proasta si fiind atat de proasta inghite orice minciuna, sforarie si smecherie a domniei sale.

In timp ce peretii instantelor mai au un pic si cad la propriu in capul judecatorilor si al justitiabililor, in timp ce parchetele au ramas fara bani, dl ministru are o singura grija: sa salveze pana la ultimul infractor.

Si nici nu face neaparat un secret din asta. Surse din sindicatul angajatilor din penitenciare spun ca, la ultima intalnire cu ministrul, cand i-au expus toate problemele extrem de grave cu care se confrunta, acesta le-a raspuns ca asa o fi, cum zic ei, dar ca nu s-a ocupat si nici nu se ocupa de aceasta problema pentru ca are alta agenda.

Si deja aceasta agenda i-a reusit in buna masura.

Recursul compensatoriu, pe care nu l-a initiat, ce-i drept, dar a avut grija sa intre in vigoare in cea mai teribila forma, are un cost imens pentru societate. La Brasov, spre exemplu, numarul infractiunilor cu mare violenta s-a dublat si cea mai mare parte dintre faptuitori sunt recidivisti iesiti din puscarie pe usile larg deschise de recursul compensatoriu, dupa cum spune procurorul sef al Parchetului Tribunalului Brasov, Claudiu Sandu.

Acum, dl ministru incearca sa forteze reviziuirea tuturor hotararilor judecatoresti in care au fost aplicate protocoale. Este o cale extrem de perversa, pentru ca ea poate folosi si celor care sub nicio forma nu pot fi introdusi intr-o amnistie si gratiere, prin natura infractiunilor sau gravitatea pedepselor, si pentru ca presupune restituirea prejudiciului deja confiscat.

Asa ca Tudorel Toader a inceput sa teasa plasa. Primul pas a fost acea declaratie a presedintilor Curtilor de Apel semnata in urma cu o saptamana la Suceava, prin care cer Sectiei de judecatori a CSM sa verifice daca protocoalele nu afecteaza independenta Justitiei. Rezolutia CSM urma sa ii foloseasca ministrului ca temei pentru o ordonanta de urgenta care sa introduca noul motiv de revizuire.

Cand Ziare.com a dezvalut in premiera si exclusivitate planul si existenta declaratiei presedintilor Curtilor de Apel, ministrul Toader ne-a acuzat de dezinformare. A MINTIT! Este asa cum a spus Ziare.com, dupa cum arata documentele oficiale

Planul lui Toader de la Suceava a functionat: Pregatirile pentru "ordonanta protocoalelor" prind viteza in CSM

Dupa cum spunea Ziare.com, declaratia a fost elaborata si semnata la intalnirea presedintilor Curtilor de Apel cu reprezentanti ai CSM si ai Ministerului Justitiei, din 27-28 septembrie, la Suceava. Tudorel Toader pretindea ca nu stie sa se fi discutat asa ceva. Da, domnia sa nu a participat, strategic, la discutii, dar le-a initiat dupa cum spun toate sursele Ziare.com.

Planul a fost lucrat, din informatiile mele, de ministrul Toader impreuna cu judecatorul Lia Savonea din CSM. Culmea ironiei este ca dna Savonea a fost cea care i-a pus la dispozitie la CAB generalului SRI Dumitru Dumbrava intreaga logistica necesara pentru intalnirile cu magistratii de la care au tot aparut poze.

Daca aceasta cooperare dintre Justitie si SRI era ilegala, atunci dna Savonea a favorizat o ilegalitate? Daca dna Savonea a procedat corect, ce e acum de contestat?

Atat doar ca rezolutia emisa pana la urma de Sectia de judecatori a CSM este departe de sperantele dlui ministru, subliniind ca instantele de judecata trebuie sa stabileasca in fiecare caz daca a existat sau nu o ilegalitate, iar in privinta independentei Justitiei, cel care trebuie sa se pronunte e plenul CSM.

Dl Toader, care este dependent de translator, poate ca are impresia ca l-a aburit pe dl Timmermans in privinta protocoalelor, determinandu-l sa faca referire la acestea in discusul de la Strasbourg.

De fapt, referirea dlui Timmermans la protocoale a fost tot un dos de palma pe obrazul autoritatilor de la Bucuresti.

Dl Timmermans nu a criticat protocoalele, ci a cerut autoritatilor sa le verifice. Adica sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca deja cei care le invoca in fiecare propozitie. De ce nu le-ati verificat inainte sa le demonizati efectele?, este intrebarea implicita a vicepresedintelui CE.

Ceea ce ministrul nu spune este ca deja CAB a respins sesizarea in contencios impotriva protocoalelor si ca instantele continua sa confirme in camera preliminara probe obtinute in aplicarea protocoalelor.

In fata dlui ministru si fara ca el sa aiba o reactie, premierul si europarlamentari PSD au rostit minciuni gigantice in plenul Parlamentului European, de la milioanele de interceptari la procentul de 95% achitari. Prin tacere, Tudorel Toader le-a girat. Si vrea sa fie credibil in Europa?

Dl Toader minte si cand spune ca nu are nicio legatura cu proiectele de modificare a Legilor Justitiei. Da, este adevarat ca nu Guvernul le-a promovat. Dar scheletul lor este cel intocmit de ministrul Justitiei, cu cele mai toxice propuneri cum este sectia speciala pentru magistrati.

Ministrul voia si lucruri mai rele: eliminarea totala a presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei.

Acum, dl ministru se lauda ca are acceptul Comisiei de la Venetia (din care face parte pentru ca s-a autopropus fara nicio selectie si evaluare, se-ntelege) pe modificarea prin OUG a Legilor Justitiei de-abia adoptate. Dincolo de ridicolul de a modifica o lege de-abia adoptata, ramane de vazut ce intelege dl Toader prin acord si ce vrea sa modifice.

Daca vrea sa intre in recomandarile Comisiei de la Venetia, dl Toader trebuie sa includa si renuntarea la sectia pentru magistrati si schimbarea procedurii de numire /revocare a procurorilor sefi.

Sau este vorba doar despre eliminarea noilor prevederi privind pensionarea si a celor referitoare la revocarea membrilor CSM? Adica modificari necesare, dar cu totul insuficiente pentru a elimina toxicitatea Legilor Justitiei.

Dar cel mai interesant va fi daca nu cumva OUG va include si modificarea prevederilor legate de completul de 5 de la ICCJ, ca sa scape Liviu Drangea de cel care nu-i convine. Cu siguranta pentru asta nu exista acordul Comisiei de la Venetia.

In Ministerul Justitiei nimeni nu a vazut vreun proiect. Este asteptat sa vina din Kiseleff.

La nivelul unor confruntari de sprit, dl Toader poate fi un aburitor de succes. El crede probabil ca lumea e ca un studio de televiziune in care moderatorul il priveste mut de uimire si admiratie. Cand ajunge insa in liga mare, a demnitarilor si profesionistilor de calibru, se vede clar ca nu e decat un biet combinator de vorbe si mismasuri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Toder OUG legi justitie, #Toader CSM protocoale , #ministrul Justitiei