PSD fenteaza MCV? Modificarea Legilor Justitiei se face in Parlament, pentru ca Guvernul ar fi trebuit sa astepte raspunsul Comisiei de la Venetia

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:52
4970 citiri
PSD fenteaza MCV? Modificarea Legilor Justitiei se face in Parlament, pentru ca Guvernul ar fi trebuit sa astepte raspunsul Comisiei de la Venetia

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat marti dupa amiaza, intr-o conferinta de presa, ca proiectul privind modificarea Legilor Justitiei depus astazi in Parlament nu ii apartine, chiar daca a fost preluat de parlamentari, care il vor putea modifica de acum inainte.

Toader a spus ca s-a ales aceasta cale pentru ca, daca ar fi mers cu proiectul sau in Guvern, pentru adoptare, trebuia, conform recomandarilor MCV, cerut si asteptat raspunsul Comisiei de la Venetia, ceea ce ar fi durat foarte mult.

"Initiativa nu apartine Ministerului Justitiei. La MJ s-a redactat proiectul de lege care avea doua cai posibile: una la Guvern, care sa si-l asume, sa-l aprobe si sa il trimita in Parlament, a doua cale - parlamentarii sa preia proiectul MJ, sa si-l asume ca pe o initiativa a dansilor, dupa care sa urmeze procedura de legiferare.

Suntem in a doua ipoteza, in care un grup de parlamentari a preluat proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justitiei. Evident, au deplina libertate sa mentina unele solutii dintre cele propuse si sa vina cu propuneri noi, ale dansilor", a declarat Tudorel Toader.

Citeste si PSD si ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei. Presedintele ramane in formula de numire a procurorilor-sefi

Se incearca fentarea MCV?

Intrebat de jurnalisti de ce nu s-a mers pe prima varianta, in care procedurile erau deja demarate, Tudorel Toader a indicat Comisia de la Venetia, reamintind ca una dintre cele 12 recomandari din ultimul raport MCV se refera la "identificarea unei proceduri de numire a procurorilor de rang inalt prin consultarea Comisiei de la Venetia".

"Am facut la nivelul MJ, pe 14 pagini, draftul de solicitare a avizului Comisiei de la Venetia. De la Guvern, proiectul nu putea pleca fara avizul Comisiei, care ar fi venit cel mai devreme in decembrie, care putea sa vina chiar si in luna martie.

In acest context, s-a decis ca proiectul de lege sa fie preluat, asumat, de catre un grup de parlamentari, ceea ce s-a si intamplat", a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a sustinut ca acum proiectul "poate sa intre in procedura de analiza, de dezbatere, iar in momentul in care se primeste avizul Comisiei de la Venetia, potrivit primei recomandari din cele 12 ale MCV, se reia discutia pe aceasta problema".

Totusi, deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei, a dat de inteles ca Parlamentul nu va cere un punct de vedere Comisiei de la Venetia, si este binecunoscut faptul ca Parlamentul a fost deseori criticat in ultimele rapoarte MCV pentru diverse aspecte (cum ar fi refuzul de a aviza anchetarea unor senatori sau deputati), dar niciodata nu a dat socoteala in vreun fel, dimpotriva, a continuat in aceeasi nota.

Intrebat de jurnalisti despre mentinerea sau inlaturarea presedintelui Romaniei din procedura de numire si revocare a procurorilor sefi, Tudorel Toader a refuzat sa emita un punct de vedere propriu, subliniind insa ca initiativa depusa astazi de PSD-ALDE este doar "o propunere", care nu are deocamdata "efecte juridice", dar a subliniat inca o data ca "forma finala va fi cea din avizul Comisiei de la Venetia".

"E o modificare care la randul ei poate fi modificata", a mai spus ministrul, precizand ca el a avut astazi mai multe intalniri si nu a citit "toate modificarile" prezente in proiectul asumat de PSD+ALDE.

"Astazi ma voi uita pe el, ulterior voi emite un punct de vedere", a anuntat ministrul Tudorel Toader.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Socialistwars
rank 5
Ministrului-Marioneta Tudorel i se filfiie de MCV
MosGerila
rank 5
Ciordache 2 :"E o modificare care la randul ei poate fi modificata".