Opozitia critica ordonanta lui Toader: A fost data la ordinul lui Dragnea si pune Justitia in mainile unui grup infractional

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 16:51
4275 citiri
Opozitia critica ordonanta lui Toader: A fost data la ordinul lui Dragnea si pune Justitia in mainile unui grup infractional
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

La unison, partidele si liderii politici din Opozitie critica OUG care modifica Legile Justitiei: justitia a devenit captiva unui grup infractional, acuza Dacian Ciolos, in vreme ce USR denunta executarea de catre ministrul Tudorel Toader a ordinului lui Liviu Dragnea. Liberalii anunta ca ar putea sesiza Avocatul Poporului.

Desi ordonanta de urgenta nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial - situatie valabila luni, la ora 16:50 - partidele de opozitie au adoptat o pozitie critica in privinta noilor prevederi anuntate de Tudorel Toader, dupa sedinta de guvern de luni dimineata.

PNL a transmis ca va solicita punctul de vedere al echipei juridice a partidului si va lua in calcul sesizarea Avocatului Poporului.

"Echipa juridica a partidului va analiza in amanunt aceasta ordonanta, pentru ca cel putin articolul cu delegarea in functii de demnitate publica a magistratilor a fost reintrodus desi el a fost declarat neconstitutional in urma sesizarii PNL. De asemenea s-au mai introdus tot peste rand, fara sa aiba vreo legatura cu observatiile Comisiei de la Venetia, conditii legate de ocuparea functiilor de procuror sef. (...)

Sunt modificari la cele trei legi ale justitiei care ne arata cat de pompieristic lucreaza majoritatea guvernamentala. Vom solicita si punctul de vedere din partea organismelor din cadrul sistemului de justitie si in cazul in care e necesar vom sesiza Avocatul Poporului", a afirmat Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL care a avut loc luni la Parlament.

Un grup infractional tine Justitia captiva

Miscarea Romania Impreuna (RO+) considera ca Justitia din Romania a devenit captiva unui grup infractional care, folosindu-se de puterea politica, a mutilat legile si a acaparat complet actul de justitie.

"Justitia din Romania este capturata de catre politic. Prin instrumentele aflate la dispozitia lor, cei din majoritatea parlamentara, impreuna cu Guvernul Romaniei, au distrus mecanismul justitiei, pentru a se asigura ca nu vor mai raspunde in fata legii", a declarat presedintele fondator al Miscarii Romania Impreuna, Dacian Ciolos.

In opinia fostului premier, Opozitia ar trebui sa se angajeze la revizuirea Legilor Justitiei, care au fost "mutilate" luni, 15 octombrie.

"Fragilizarea pana la distrugere a echilibrului constitutional afecteaza fundamental democratia in Romania si acest lucru nu trebuie permis. Toate modificarile nocive aduse de PSD si ALDE legilor justitiei trebuie sa fie anulate de urgenta de catre o noua clasa politica. (...)

Este datoria fortelor de opozitie sa se angajeze la revizuirea legilor justitiei mutilate astazi, fara ezitare si fara nicio intarziere. Miscarea Romania Impreuna se angajeaza sa faca o prioritate politica din corectarea consecintelor acestor atacuri la justitie", a adaugat Ciolos.

Ordonanta lui Toader, la ordinul politic al lui Dragnea

USR a acuzat, vineri, ca, prin adoptarea ordonantei de urgenta care modifica Legile Justitiei, ministrul Tudorel Toader a executat "noul ordin a lui Dragnea" care a fost blocarea accesului magistratilor tineri in DNA si in special in functiile de conducere.

"Dupa ce ieri seara a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anuntat in aceasta dimineata ca OUG-ul pe legile justitiei prevede si cresterea vechimii in profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror sa intre in DNA, iar procurorul sef al directiei trebuie sa aiba minim 15 ani experienta. Dragnea are nevoie de procurori cuminti in DNA. Pana acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror sa fie sef al DNA, iar in prezent este nevoie de 10 ani doar ca sa intre in directie", transmite USR, intr-un comunicat de presa.

USR critica si faptul ca Tudorel Toader a anuntat o "radiografie" a procurorilor detasati in Ministerul Public. Toti procurorii care nu indeplinesc noile conditii si activeaza la DNA, DIICOT sau Parchetul General vor fi trimisi inapoi la parchetele locale, desi atunci cand au fost detasati la parchetele superioare indeplineau toate cerintele legii, mai sustine USR.

"Metoda de lucru a puterii actuale privind modificarea legilor justitiei se inscrie in acelasi spirit de "noaptea, ca hotii" - duminica seara la ora 23.00 inca erau discutii, se stabilea modul de functionare a justitiei in aceasta tara, ceea ce este nu doar revoltator, pentru ca asta deja traieste Romania de un an si jumatate, dar este impotriva tuturor tratatelor la care Romania este parte", a afirmat presedintele USR, Dan Barna.

Monica Macovei: De ce vrea Toader sa fie anchetati disciplinar procurorii la cererea unui politician?

Ce contine OUG

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia despre continutul viitoarei ordonante de urgenta prin care vor fi puse in acord Legile Justitiei, recent modificate de Parlament, cu recomandarile Comisiei.

Vineri, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Statutul Magistratilor, ultima dintre cele trei legi ale Justitiei care au fost modificate de Parlament, generand un urias scandal si masive proteste de strada. Legea a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat de seful statului, cat si de Inalta Curte si de partide din Opozitie.

Noua lege contine mai multe prevederi controversate, printre care si reducerea atributiilor presedintelui in ceea ce priveste numirile procurorilor sefi, de la PICCJ, DNA si DIICOT. De asemenea, legea prevede ca magistratii se pot pensiona anticipat daca au cel putin 20 de ani vechime, chiar daca nu au implinit varsta de 60 de ani.

In ordonanta pe Legile Justitiei, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara amanarea pensionarii anticipate a magistratilor (intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor), amanarea incetarii detasarilor in institutii, prevederi privind actiunea in regres sau modul de revocare a membrilor CSM.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ordonanta Tudorel Toader Ciolos Barna PNL , #ministrul Justitiei