Ordonanta anuntata de Toader pentru condamnatii completurilor de 5 incalca deciziile CCR si jurisprudenta CEDO. Cine sunt cei care ar putea sa scape

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 08:05
14342 citiri
Ordonanta anuntata de Toader pentru condamnatii completurilor de 5 incalca deciziile CCR si jurisprudenta CEDO. Cine sunt cei care ar putea sa scape

Magistratii si specialistii in drept sustin ca ordonanta de urgenta anuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de la ICCJ din ultimii 4 ani, este contrara deciziilor Curtii Constitutionale si ignora hotararile CEDO.

"La Ministerul Justitiei, deci nu la mine, avem un astfel de draft de ordonanta de urgenta. Spuneam aseara (duminica - n.red.) ca doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi adoptata o astfel de OUG", a pasat, luni, raspunderea Tudorel Toader.

Practic, potrivit intentiei anuntate, persoanele condamnate definitiv de completurile de 5 judecatori in perioada 2014-2018 pot folosi o cale de atac extraordinara, contestatia in anulare. In cazul in care aceasta contestatie este admisa, este desfiintata sentinta de condamnare definitiva si este rejudecat apelul.

Bilant: 360 de dosare

Ziare.com a identificat aproximativ 360 de apeluri solutionate de completurile de 5 judecatori in materie in perioada 2014-2017.

In cazul deciziilor date in 2018, in cele mai multe cazuri se poate exercita contestatia in anulare, deoarece sunt in termenul de depunere a actiunii: 30 de zile de la data comunicarii sentintei. Asta in contextul in care motivarile sentintelor nu sunt redactate.

Vorbim de cazuri in care sunt implicati fosti ministri, fosti parlamentari, fosti magistrati, fosti generali sau inalti functionari. Cel mai cunoscut caz este al liderului PSD, Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu supendare in dosarul Referendumul.

Alte dosare celebre: Adrian Nastase (Zambacccian), Relu Fenechiu (Transformatorul), Tudor Chiuariu (Posta Romana), Monica Iacob Ridzi (2 Mai), Miron Mitrea (mita), Codrut Seres (Hidroelectrica), Serban Bradisteanu (favorizarea infractorului), Corneliu Dobritoiu (Case pentru generali), Adrian Severin, cazul Microsoft-Dorin Cocos, Dumitru "Niro" Nicolae, Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, sau liderul PSD, Marian Neacsu (conflict de interese).

Exista riscul prescrierii!

Un specialist in drept atrage atentia asupra unui alt aspect grav: exista riscul ca infractiunile din unele dosare sa se prescrie. Practic, in momentul in care sunt desfiintate sentintele si incepe rejudecarea apelului, instanta poate sa constate ca infractiunile s-au prescris si sa fie obligata sa decida incetarea procesului penal. Astfel, inculpatii scapa de acuzatii.

Principiul autoritatii de lucru judecat

In plus, "OUG incalca unul dintre principiile esentiale, cel au autoritatii de lucru judecat, si aduce atingere stabilitatii hotararilor judecatoresti definitive. De exemplu, CEDO a sanctionat Romania in mai multe dosare in cazul recursurilor in anulare, cale de atac extraordonara, promovate de fostii procurori generali ai Romaniei", explica un magistrat pentru Ziare.com.

In cazul Romaniei, decizia de pionierat in ceea ce priveste autoritatea de lucru judecat este cazul Brumarescu contra Romania, din 18 octombrie 1999. Curtea a aratat ca respectarea acestui principiu este un drept garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

De altfel, si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat luni seara ca "Hotararile definitive au putere de lege".

Citeste si:
AUR susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția când a anunțat că îl susține pe Florin Cîțu. „Disperarea este atât de mare”
AUR susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția când a anunțat că îl susține pe Florin Cîțu. „Disperarea este atât de mare”
Alianţa pentru Unirea Românilor susţine că preşedintele Klaus Iohannis încalcă Constituţia "prin susţinerea făţişă a candidatului Florin Cîţu" la şefia PNL, iar acesta din urmă...
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL cu 5.000 de participanți: „Un afront uriaş la adresa românilor. Guvernul Cîţu siluieşte cum vrea legea în interes politic”
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL cu 5.000 de participanți: „Un afront uriaş la adresa românilor. Guvernul Cîţu siluieşte cum vrea legea în interes politic”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 23 septembrie, despre „Congresul PNL cu 5.000 de oameni într-o singură sală, deşi infectările au explodat" că reprezintă un afront uriaş...
Sursa: Ziare.com