Ordonanta Toader a aparut in Monitorul Oficial la 30 de ore de la adoptare

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:48
21398 citiri
Ordonanta Toader a aparut in Monitorul Oficial la 30 de ore de la adoptare
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Negociata pana in miez de noapte, trecuta intempestiv prin Guvern fara a fi pusa pe ordinea de zi, desi toata lumea o stia acolo, de la Putere la Opozitie, ordonanta de urgenta prin care ministrul Tudorel Toader ii mai da un branci Laurei Codruta Kovesi, printre alti magistrati, a fost in sfarsit publicata in Monitorul Oficial dupa aproape 30 de ore de la adoptare.

Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, asa cum a anuntat chiar ministrul Tudorel Toader. Tot ministrul a explicat luni seara, la un post de televiziune, ca noile prevederi o vor lasa inclusiv pe Laura Codruta Kovesi fara functia de conducere (procuror-sef Serviciul de indrumare si control) de la Ministerul Public, condus de Augustin Lazar.

Istoria unei ordonante pierdute

Am intrebat la Guvern marti dimineata unde este faimoasa OUG, dar cererea oficiala a ramas fara raspuns. Nici la Consiliul Legislativ nu este, desi, teoretic, daca textul ar fi fost modificat in sedinta Executivului, ar fi fost necesar un alt aviz al Consiliului.

Un raspuns am primit, in schimb, de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader:

"Nu cred ca este un blocaj - sper ca astazi sa se publice in Monitorul Oficial. In orice caz, sub unele aspecte, OUG va intra in vigoare la aceeasi data cu legea de modificare", a raspuns ministrul Tudorel Toader, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste Legea nr. 242/2018 - modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, ea a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 15 octombrie si va intra in vigoare in termen de trei zile.

UPDATE, ora 15:30: Ordonanta Toader isi continua odiseea. Reprezentantii Monitorului Oficial au confirmat pentru Ziare.com ca OUG nu a ajuns la ei, dar ne-au indrumat catre Secretariatul General al Camerei Deputatilor. Odata cu trecerea MO in subordinea Camerei Deputatilor, procedura prevede ca acest organism trebuie sa o trimita spre publicare.

Secretariatul Camerei Deputatilor a explicat, pentru Ziare.com, ca OUG a plecat deja spre MO, in jurul orei 15:30, si ca textul va fi publicat in cursul zilei de marti.

Ce prevede Ordonanta Toader

Vechime de 15 ani pentru procurorul general si sefii DNA si DIICOT

Printre modificarile aduse prin aceasta OUG, se numara vechimea necesara pentru functia de procuror general sau sefii DNA si DIICOT.

"In primul rand, se mareste vechimea necesara in profesie, in magistratura, pentru cei care vor dobandi functia de procuror general, prim adjunctul si adjunctul, functiile de conducere de la DNA si DIICOT, de la 8 ani la 15 ani", a explicat Toader.

In ceea ce priveste vechimea procurorilor din DNA si DIICOT aceasta creste la 10 ani.

Transparenta la interviurile de la MJ

Ministrul a mai anuntat ca toate interviurile sustinute la Ministerul Justitiei vor fi transmise in direct, vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine, asa cum a recomandat Comisia de la Venetia.

"Si interviurile pentru procurori cu functii de la sectia speciala vor fi transmise in direct si arhivate", a precizat ministrul.

Se amana pensionarea anticipata a magistratilor

In ceea ce priveste pensionarea anticipata a magistratilor, ministrul Justitiei a anuntat ca a fost amanata pana la finalul anului 2019.

"O alta modificare se refera la amanarea pensionarii anticipate pana la finele lui 2019. Comisia de la Venetia ar spune ca ar fi o problema daca magistratii s-ar pensiona la 20 de ani de munca efectiva, am inteles ca ar fi vorba de 2.100. Asta nu inseamna ca toti s-ar pensiona in aceeasi zi.

Propunerea a venit de la CSM, CCR a validat, Comisia a spus ca este o problema, pentru ca s-ar crea un deficit de personal. Atunci, pentru a tine echilibrul, pentru a raspunde preocuparilor Comisiei de la Venetia, am decis amanarea pana la finalul lui 2019, sa vedem cati se pensioneaza, cati intra in sistem si la finalul anului viitor se va decide", a explicat Toader.

Complet de apel de 3 judecatori, din 2020

Ordonanta mai stabileste ca judecarea apelurilor de completuri de 3 judecatori va incepe in cazul proceselor care vor fi inregistrate de la 1 ianuarie 2020.

Masura este motivata ca urmare a subdimensionarii personalului din instante si pentru a nu fi afectat principiul judecarii cauzelor intr-un termen rezonabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader OUG justitie Monitorul Oficial , #ministrul Justitiei