Ordonanta Toader pe Legile Justitiei se intoarce la Comisia Iordache, desi era la vot final

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:42
4112 citiri
Ordonanta Toader pe Legile Justitiei se intoarce la Comisia Iordache, desi era la vot final
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Senatul a retrimis, miercuri, la comisia speciala condusa de Florin Iordache, pentru doua saptamani, OUG 92/2018, care modifica Legile Justitiei.

In sedinta din 4 decembrie, Comisia pentru Legile Justitiei a hotarat abrogarea articolului 9, prin care magistratii trebuie sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare la adresa celorlalte puteri ale statului.

Potrivit articolului abrogat de membrii comisiei, "judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului: Legislativ si Executiv".

Desi forul legislativ a adoptat un raport favorabil cu amendamente, initiativa a fost retrimisa la comisie pentru dezbaterea unei propuneri a CSM.

Presedintele comisiei Florin Iordache a precizat, insa, ca amendamentul CSM nu poate fi supus adoptarii in comisie pe motiv ca a venit prea tarziu si nu a putut fi discutat si in Camera Deputatilor.

Amendamentul propus de CSM pentru modificarea Legii 317/2004 prin OUG 92/2018 prevede urmatoarele:

"Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai CSM este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii. Membrii CSM desfasoara activitate permanenta si nenormata si au calitatea de demnitar. Dispozitiile Ordonantei Guvernului nr 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, aprobata cu modificari prin Legea ne. 760/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

In cadrul cabinetului membrului Consiliului pot fi prevazute si posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor. Pe aceste posturi pot fi detasati si judecatori sau procurori, la solicitarea membrului in subordinea caruia este organizat cabinetul, care beneficiaza de drepturile prevazute de lege pentru judecatorii si procurorii detasati. Directorul de cabinet si consilierii care nu au calitatea de personal de specialitate jurifica asimilat judecatorilor si procurorilor beneficiaza de drepturile salariale prevazute de lege pentru consilierii presedintelui CSM", prevede amendamentul adus de CSM pentru articolul 54 (1) din Legea 317/2004, republicata.

Parlamentul continua in forta, desi Comisia Europeana le-a cerut sa se opreasca

Comisia speciala pentru modificarea Legilor Justitiei a dat, pe 26 noiembrie, raport de admitere cu amendamente privind OUG 92/2018. Comisia a stabilit conditia de 15 ani de vechime in functia de procuror sau judecator pentru promovarea in cadrul ICCJ.

"15 ani vechime in functia de judecator sau procuror pentru promovarea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", prevede amendamentul adoptat in comisia de specialitate, adus articolului 44 (1), litera c.

In OUG, conditia de vechime pentru promovarea judecatorilor si procurorilor in cadrul Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie era de 10 ani, iar in forma in vigoare a legii conditia este de 18 ani.

"Pentru a fi promovati in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 15 ani vechime in functia de procuror sau judecator, cel putin gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa Curtea de apel si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acest scop", prevede un amendament adoptat de comisie in sedinta de lunea trecuta.

De asemenea, comisia a stabilit ca, "la finalul fiecarui stagiu, indrumatorii de practica stabiliti prin Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica vor realiza o avealuare a activitatii desfasurate de fiecare auditor pe durata stagiului".

Un alt amendament adoptat de comisie prevede ca judecatorii sau procurorii care isi inceteaza activitatea pentru a exercita o functie in cadrul unor institutii sau autoritati publice sau un organism international, au dreptul de a-si rezerva postul pentru o perioada de maximum 6 luni.

"Judecatorii sau procurorii care indeplinesc conditiile prevazute la art 33.1 si de art 105 si care isi inceteaza activitatea, din motive neimputabile, in vederea exercitarii unei functii in cadrul unei institutii sau autoritati publice nationale, a unui organism international, a unei institutii a UE sau a unei institutii internationale, au dreptul sa li se rezerve postul pentru o perioada de maximum 6 ani. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul deposturi bugetare neocupate al Ministerului Justitiei", prevede amendamentul adus articolului 58 de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Si senatorul PSD Serban Nicolae a propus un amendament pentru articolul 7 din OUG 92/2018, care a fost adoptat de Comisie cu majoritate de voturi.

"Procurorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt delegati sau detasati in cadrul Parchetului de le Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, isi pot desfasura in continuare activitatea in cadrul acestora, pe durata detasarii sau delegarii, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede amendamentul propus de Serban Nicolae. In plenul din 14 noiembrie, deputatii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, respectiv din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

La finalul sedintei comisiei speciale din 26 noiembrie, deputatul Stelian Ion a anuntat ca USR va ataca la CCR proiectele de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind Sectia pentru investigarea infractiunilor in justitie si 92/2018 pentru modificarea Legilor Justitiei. Parlamentarul partidului de Opozitie a argumentat ca nu au fost respectate recomandarile din MCV si nu a existat nicio urgenta pentru emiterea acestora de catre Guvern.

Senatul are rol de for decizional in acest caz.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ordonanta Legi Justitie amendament CSM, #Ordonanta Toader Legi Justitie Florin Iordache , #ministrul Justitiei