Peste 1.500 de judecatori si procurori cer retragerea proiectului pe Legile Justitiei asumat de Tudorel Toader

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 16:36
5629 citiri
Peste 1.500 de judecatori si procurori cer retragerea proiectului pe Legile Justitiei asumat de Tudorel Toader
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Peste 1.500 de judecatori si procurori au semnat memoriul prin care li se solicita ministrului Tudorel Toader si premierului Mihai Tudose sa renunte la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, considerat un "veritabil 'experiment judiciar'", pregatit "neserios" si care poate avea "consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat".

Memoriul a fost scris si lansat public luni, iar pana miercuri dupa-amiaza a adunat 1.511 semnaturi de la procurori si judecatori din toata tara, din totalul de peste 9.000 de magistrati, conform site-ului Juridice.ro care prezinta lista integrala a semnatarilor.

In memoriu se arata, printre altele, ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei asumat de ministrul Tudorel Toader a fost lansat public "fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor aspecte legislative esentiale, pentru asigurarea transparentei decizionale, in raport cu magistratii (judecatori si procurori) si societatea civila".

De asemenea, se reaminteste ca in sedinta din 28 septembrie CSM "a emis un aviz negativ asupra intregului proiect, tinand seama de voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete, in care au fost respinse, in proportie covarsitoare, intre altele, toate modificarile de esenta ale proiectului legislativ".

In plus, in memoriu se face trimitere la decizii ale CCR conform carora, "desi avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat".

Totodata, magistratii semnatari subliniaza faptul ca la 10 ani de la aderarea la UE "nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea Justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului Justitiei".

"Toate aceste modificari de esenta propuse de Ministrul Justitiei incalca flagrant Mecanismul de cooperare si verificare, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic. Aceste propuneri, odata intrate in vigoare, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor pentru o perioada indelungata si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri", se mai arata in memoriul la finalul caruia se solicita retragerea proiectului de lege cu scopul de a se inlatura astfel toate "dubiile privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii".

La randul sau, Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJR), i-a transmis, marti, ministrului Justitiei o serie de observatii punctuale si i-a cerut sa retraga din proiectul de modificare a Legilor Justitiei orice referire la Inspectia Judiciara, "pentru ca acestea sa faca obiectul unui proiect de lege distinct", dupa cum se arata intr-un comunicat de presa remis de UNJR.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, luni, ca proiectul de lege va fi supus adoptarii in Guvern si va merge apoi in Parlament pentru dezbatere si vot, in ciuda opozitiei exprimate public de magistrati, reprezentanti ai societatii civile sau de catre presedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut ministrului sa "renegocieze" textul legii cu reprezentantii sistemului judiciar dupa avizul negativ dat de CSM.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#memoriu magistrati legi Justitie Toader , #ministrul Justitiei