Platforma Romania 100 ii cere lui Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO: Nu sfidati partenerii strategici ai Romaniei!

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 15:47
4858 citiri
Platforma Romania 100 ii cere lui Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO: Nu sfidati partenerii strategici ai Romaniei!

Tudorel Toader trebuie sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei, pentru ca Romania este stat membru al Consiliului Europei, iar ceea ce face ministrul Justitiei acum este echivalent cu "sfidarea normelor si a institutiilor internationale", sustin reprezentantii Platformei Romania 100.

Reactia vine in conditiile in care Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a finalizat raportul de evaluare ad-hoc intocmit in urma vizitei din februarie a delegatiei GRECO la Bucuresti si l-a transmis autoritatilor romane, invitandu-le sa il publice imediat, asa cum a facut, de exemplu, Polonia, care, dupa plenara 19-23 martie 2018, a dat deja unda verde procedurii.

Citeste mai multe despre: GRECO a adoptat un nou raport privind reformele justitiei si cere Romaniei explicatii scrise.

"Regula GRECO spune ca rapoartele devin publice dupa ce statele care fac obiectul evaluarilor autorizeaza publicarea. Cu alte cuvinte, Romania nu a facut niciun pas in aceasta directie si nu a autorizat inca publicarea acestui raport (din 23 martie, n.red.), menit sa aduca niste clarificari foarte importante cu privire la necesitatea, urgenta, proportionalitatea si mai ales impactul modificarilor aduse legilor justitiei din perspectiva luptei anticoruptie", se arata intr-un comunicat al Platformei Romania 100.

Reprezentantii Platformei il acuza pe ministrul Tudorel Toader ca desconsidera evaluarile facute de Consiliul Europei si ca trateaza cu o "totala lipsa de respect" aceasta institutie, precum si "Comisia Europeana, partenerii strategici ai Romaniei si, in ultima instanta, pe toti cei care au incredintat un mandat de incredere acestui guvern".

"Cerem ministrului Justitiei sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei. Daca modificarile initiate sunt cele corecte si necesare, atunci nu are de ce sa se teama sau sa evite momentul in care expertii in reforme ai coalitiei de guvernare se vor confrunta cu expertii GRECO in evaluarea reformelor.

Acest moment al adevarului nu poate fi decat benefic tarii si legilor ei. Tacerea ministrului Justitiei este echivalenta cu fuga de responsabilitate", se mai arata in comunicatul citat.

Publicarea raportului GRECO este o decizie a statului respectiv, insa este considerata o chestiune de buna practica, majoritatea fiind de acord ca respectivele rapoarte sa fie cunoscute de opinia publica.

In luna ianuarie, GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE), a publicat un raport critic cu privire la stadiul implementarii recomandarilor referitoare la prevenirea si combaterea coruptiei in Romania.

GRECO a evidentiat atunci ca Romania a implementat pe deplin numai doua din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016. Sapte recomandari nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar partial implementate, preciza atunci Consiliul Europei intr-un comunicat.

Citeste raportul integral al GRECO
.

In replica, senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, a sustinut ca Raportul GRECO a fost intocmit cu date vechi.

In luna februarie, reprezentantii GRECO au venit la Bucuresti si au cerut clarificari cu privire la Legile Justitiei. De asemenea, delegatia a recomandat Romaniei sa solicite opinia Comisiei de la Venetia si a subliniat ca DNA trebuie sa beneficieze de independenta si autonomie, inclusiv in cazul mecanismelor disciplinare.

Si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat in 24 februarie cu misiunea GRECO venita la Bucuresti, fara sa dea insa prea multe detalii la finalul intalnirii.

In ciuda tuturor solicitarilor si presiunii societatii civile, Parlamentul a modificat Legile Justitiei fara a cere opinia Comisiei de la Venetia si fara a tine cont de recomandarile GRECO.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...
Comentarii