Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 12:07
23891 citiri
Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale
Foto: arhiva Hepta.ro

In premiera pentru Romania, presedintele Curtii Supreme, judecatorul Cristina Tarcea, semnaleaza faptul ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei nu a ajuns la Parlament printr-un mecanism legal si cere Parlamentului sa il retrimita la minister. Solicitarea se discuta azi si in CSM.

Nemultumirea este legata de faptul ca proiectul de lege propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a fost adoptat mai intai de guvern, asa cum e normal, pentru a fi trimis apoi la Parlament, ci a ajuns direct pe masa comisiei special infiintate pentru modificarea legilor justitiei, nefiind asumat in integralitate de nimeni. Mai mult, presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus ca unele prevederi ale proiectului nu vor fi luate in calcul, in schimb vor putea fi aduse amendamente. Este o "crima cu autor necunoscut", a declarat vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, in timp ce USR s-a plans ca, in afara de Florin Iordache, niciun alt parlamentar nu a vazut documentul neasumat de nimeni inainte ca el sa fie discutat in comisie.

In aceste conditii, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a luat, joi, atitudine.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si semnat de presedintele Tarcea, se reaminteste inca de la inceput ca Romania si-a luat anumite angajamente in fata partenerilor europeni, care au instituit "Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) pentru a remedia deficientele reformei sistemului judiciar si pentru a combate coruptia".

"Mecanismul adoptarii legilor, indiferent care ar fi obiectul acestora de reglementare, presupune respectarea dispozitiilor legale in baza carora acest mecanism functioneaza.

Ieri, ministrul Justitiei, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a anuntat ca desi urma sa vada procedura de urmat, a luat act ca trebuie sa prezinte proiectul in fata acestei comisii.

Intregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 si 317 adoptate in anul 2004, demonstreaza ca nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional si ca nu au fost respectate dispozitiile legale care reglementeaza mecanismul de elaborare si adoptare a actelor normative", atrage atentia presedintele ICCJ.

Cristina Tarcea reaminteste ca, potrivit Constitutiei, "initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot".

Or, initiativa legislativa asumata de Ministerul Justitiei si pentru care au avut loc dezbateri publice si s-a initiat procedura de avizare nu a fost dusa pana la capat, adica nu a fost adoptata de Guvern, iar proiectul discutat la Parlament nu are niciun initiator oficial.

"Constat ca, in loc sa fi finalizat procedura pe care si-a asumat-o, Ministrul Justitiei a luat act ca trebuie sa prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, constituita in baza Hotararii nr. 69 adoptata de Camera Deputatilor si Senat (...)

Din declaratia publica a initiatorului, facuta ieri in Parlament, nu rezulta in ce calitate si in baza carei proceduri ministrul a inaintat propunerile sale Comisiei speciale", subliniaza presedintele Inaltei Curti.

Pe de alta parte, potrivit legii, in cazul unor proiecte complexe "se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justitiei, ceea ce nu s-a intamplat in cazul propunerilor de modificare a legilor justitiei, asumate de acest minister", atrage atentia judecatorul Cristina Tarcea.

In plus, obiectivele asumate prin hotararea Parlamentului la constituirea comisiei speciale conduse de Florin Iordache nu contin referiri la situatia de fata, ci se refera doar la actele normative "aflate deja in procedura parlamentara".

"Prin urmare, solicit presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei si comisiei speciale sa permita finalizarea procedurii legale pe care si-a asumat-o ca initiator Ministerul Justitiei si sa retrimita acestuia proiectul in vederea finalizarii sale.

Este singura solutie care ar asigura edictarea unor reglementari realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea si functionarea instantelor, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize si studii de impact care nu au fost facute pana in prezent si care, potrivit legii, nu se pot realiza decat prin ministerele de resort", conchide presedintele Inaltei Curti.

Solicitarea presedintelui ICCJ se discuta astazi si la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), are ar putea emite un punct de vedere, relateaza Digi24.

Modul cu totul neobisnuit in care a fost pasat proiectul de lege de la Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader la Parlament a atras atentia si unor comentatori din presa. De asemenea, si deputatul USR Stelian Ion, membru in comisie, a comentat modul de lucru "atipic si nemaiintalnit" in care a ajuns proiectul pe masa parlamentarilor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Tarcea proiect lege justitie Toader , #ministrul Justitiei