Ziare.com

Proiect marca Tudorel Toader: Procurorul european urmeaza sa fie propus de ministrul Justitiei

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:00

   

Proiect marca Tudorel Toader: Procurorul european urmeaza sa fie propus de ministrul Justitiei
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul institutiei pe care o conduce proiectul de lege privind instituirea Parchetului European (EPPO).

Propunerile Romaniei pentru functiile de procuror european ar urma sa fie facute de ministrul Justitiei.

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. In conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru.

Potrivit proiectului lui Toader, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul Justitiei. Nicio o alta institutie din Romania nu va avea vreun rol in cadrul acestei desemnari pentru functia europeana.

Parchetul General si CSM vor avea doar cate un reprezentant in comisia de interviu. Aceasta comisie va fi condusa de ministrul Justitiei, iar din ea urmeaza sa faca parte si alti doi membri desemnati de acesta.

ContextRegulamentul privind Parchetul European a intrat in vigoare in 2017, iar potrivit acestuia institutia va efectua primele anchete la trei ani de la intrarea in vigoare, respectiv incepand cu 20 noiembrie 2020. Pana la acea data, EPPO trebuie operationalizat.

In acest sens, trebuie avut in vedere ca se estimeaza ca procurorul-sef european ar urma sa fie numit in cursul anului 2018, in timp ce procurorii europeni si procurorii europeni delegati ar urma sa fie numiti in 2019.

Primul semestru al anului 2019 este marcat de Presedintia Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, care si-a asumat printre prioritatile in domeniul justitiei penale facilitarea operationalizarii EPPO.

Care este procedura de numirePotrivit Regulamentului EPPO, fiecare stat membru va avea cate un procuror european, care isi va desfasura activitatea la sediul central al EPPO, de la Luxemburg.

Conform art. 16 din Regulamentul EPPO, fiecare stat membru desemneaza trei candidati pentru functia de procuror european, iar numirea unuia dintre acestia se face de catre Consiliul Uniunii Europene, cu majoritate simpla, dupa primirea avizului motivat al unui juriu de selectie, pentru un mandat de sase ani, care nu poate fi reinnoit, dar poate fi extins de Consiliu cu maximum trei ani.

Fiecare procuror-sef european va putea propune doi procurori europeni delegati care vor lucra efectiv in Romania. Procurorii europeni delegati sunt numiti pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit.

Comisia, controlata de ministrul JustitieiProiectul de lege pus in dezbatere publica de Tudorel Toader trebuie sa stabileasca procedura de desemnare a celor trei candidati pentru functia de procuror european din partea Romaniei.

Potrivit initiativei legislative, ministrul Justitiei desemneaza trei candidati in numele Romaniei.

Candidatii sunt selectati in urma unui interviu in fata unei comisii de selectie prezidata de ministrul Justitiei si din care fac parte alte patru persoane. Este vorba de un membru CSM, desemnat de plenul institutiei, un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general, un specialist in cooperare judiciara internationala in materie penala, desemnat de ministrul Justitiei, si un specialist in resurse umane, desemnat de ministrul Justitiei.

Proiectul pus in dezbatere publica de Tudorel Toader


Care sunt cerintele pentru postPentru functia europeana pot candida magistrati cu minimum 15 ani vechime in functia de procuror sau judecator si care dispun de experienta relevanta in ceea ce priveste sistemul juridic romanesc, urmarirea sau judecarea infractiunilor financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

In sprijinul ideii sale, de a fi cel care propune procurorul european, Tudorel Toader aduce ca argumente faptul ca foloseste aceasta procedura si in cazul numirilor la Biroul roman la Eurojust. "Solutia legislativa propusa prin prezentul proiect stabileste ca desemnarea candidatilor se face de catre ministrul Justitiei, in urma unei proceduri transparente", arata Tudorel Toader in expunerea de motive.

"Pe langa prevederile constitutionale in vigoare, un argument suplimentar in sprijinul desemnarii de catre ministrul Justitiei a candidatilor pentru functia de procuror european este insusi faptul ca numirea procurorilor europeni se face de catre Consiliul JAI, din care face parte ministrul roman al Justitiei", se mai arata in expunerea de motive.

Ministrul Justitiei, rol-cheieIn initiativa legislativa se mai arata ca procurorul-sef european este cel care aproba numarul procurorilor europeni delegati in Romania si modul de organizare a acestora, "dupa consultarea si ajungerea la un acord cu ministrul Justitiei".

La nivel intern, tinand seama de decizia procurorului-sef european, ministrul Justitiei stabileste prin ordin organizarea teritoriala a procurorilor europeni delegati in Romania, se mai arata in proiectul de lege.

Dreptul la pasaport diplomaticProcurorul european numit in numele Romaniei, inclusiv in cazul in care este numit procuror-sef european adjunct, precum si procurorul-sef european de cetatenie romana au dreptul la pasaport diplomatic.

De la data numirii in functia de procuror european delegat si pana la data eliberarii din aceasta functie, procurorii europeni delegati in Romania sunt si raman procurori in intelesul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37976 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

acum tudorel face proiecte de lege. credeam ca doar

parlamentul si membrii sai au calitatea de a face propuneri de legi. Nu si guvernul sau, de ce nu, chiar presedintele Romaniei. ceeea ce face tudore ni se pare cat se poate de lipsit de constitutionalitate.

desigur, "proiectul" lui tudorel va fi "preluat" de ciordache, iar urmarea este cunoscuta. aceeasi schema ca si a proiectelor de lege care fac valuri in toata Europa.

sobolanii rosii nu sunt foarte inteligenti, dar sunt tenace si se inmultesc ingrijorator. starpesti unul, se naste un cuib intreg de paraziti!

cancerul rosu este in faza de metastaze generalizate. singura scapare, lasati-l pe dr ciomu sa ii opereze.

 

Pentru Romania nu e o problema ! Avem la Bruxelles deja un procuror

Vrednic de aceasta functie, Monica MACOVEI.

 

Toaderel negosul tot nu s-a invatat minte!

Iar vrea sa numeasca politic procurorul european!
Lupta-i dura, fiindca trebuie sa numeasca 3 candidati, din care UE va accepta doar 1! Deci, toti 3 candidatii trebuie sa fie slugi ale PSD, astfel incat oricare ar fi alegerea UE, sa iasa omul pesedelei penale!
Nu va tine figura, UE este cu ochii cat cepele pe Toader si pe tot PSD-ul!

 

Bube'n cap nu se lasa...

Vrea să arate la toți cat de 'auto' este el și habarnist cu diplomă in ale Justiției Dragniste.
Parcă ii face concurență paiaței Vasilica, că pe scormonitoarea in pi...riză Dan a depășit-o clar...!!!

Toate drumurile duc la infractorul Dragnea.

Il capo di tuti capi, bacia le mani.

(Camorra di Teleorman)

Omerta !
Vendetta !
Jihad !

Bai, ce ne facem? O clonam pe Koveshy????

Sunteti disperati ca normele UE zic altceva?!? Ca nu intreba nimeni hoardele rezistente? Ia cititi de aici DE CE TREBUIE ca ministrul justitiei sa faca propunerea: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1551_en.htm
Iar apoi: bravo, stai jos!

...

Mi se pare normal propunerea, cine ați vrea să se ocupe, "portocalii" lui Kovesi sunt ocupați cu ziariștii!

 

 

Daca era Macovei ministrul justitiei

ziceau ca asa e bine!
Lasa-i saracii ca zic si ei ce le spune Soros. Absolut nici un argument!!! Nu documente europene, nu citate din dezbateri doar jignirile specifice: ca psd, ca dragnea, ca belina, ca "penalii", ca ala e chel.
Asta e Romania pe care o propun? Fara idei, argumente, dezbatere? Doar ură, bătăi in stradă ca pe vremea mineriadelor cu bătrani lăsați să zacă in sange pe trotuar de oameni ca Sandy liderul rezisteților?

@un ciudatzean ioropean 09.02

- adica , daca si-a dat cu mana prin par ca tine !? :o)))

"Proiect marca Tudorel Toader: Procurorul european urmeaza sa fie propus de ministrul Justitiei"

Si ce dacă?

Si dacă acest guvern cade pană atunci si vine PNL la guvernare, procurorii nominalizati vor fi slugi ale PNL?

Alo, asta ai inteles tu? Esti cumva tot...

...eurasiticul? Bun, profit de ocazie ca sa raspund la amndoua nickurile (chit ca sunteti un singur troll):
NU, propunerea de procuror european trebuie sa vina din sanul JUSTITIEI, care nu e nici parlament (legislativ), nici guvern (executiv), ci a treia putere in stat, numita JUSTITIE!
Maaaa, greu va intra democratia in capetele alea, tot cu "partidu e-n toate" ati ramas!
Cetaceul european se plangea ca nu vin cu idei ci doar cu "injuraturi"!
Pai ce idei ma ai vrea sa-ti dau, daca nu esti in stare sa-ti insusesti un principiu elementar: Separarea Puterilor in Stat!?

2019

Numirea se va face in 2019.Tudorel e optimist.
Unde va fi in 2019?.

 

Eu as propune-o pe Koveshy

O sa fie amuzant sa vad daca UE o sa o mai laude daca nu o sa mai fie stapana peste tortionarii de la fabrica de probe! Pe bune!!!!
Mai peste tot procurorii sunt in subordinea ministrului justitiei (sau ministrul justitiei chiar indeplineste functia de procuror sef).
Cand o sa castigati voi alegerile sa faceti voi legi. Pana una alta..... hi,hi,hi faceti doar comentarii!

Ce-i in capul tau ?

Tu nu-ti mai revii? Nu vezi ca cei ce ti-au tulburat imaginea ba sunt ofiteri acoperiti (Radu Tudor), ba nu stiu sa pronunte imunoglobulina, ba se manaca intre ei pentru sefia PSD-ului.Tu nu vezi ca T.T. deja este urecheat de C.E. ? S-apoi la viteza cu care PSD-ul schimba guvernele, pana in 2019 cine stie cine va fi la carma M.J.?! Poate, chiar isi rupe gatul PSD-ul in propriile minciuni, cu salariile marite in sectorul bugetar, dar nu au bani nici acum!

Sinistrii astia de alde psd-isti nu se mai opresc cu mizeriile

lor ! In frunte cu drakknea si tuDOREL ataca in fiecare moment pe procurorii care ii ancheteza pe politicienii infractori (inclusiv drakknea) ...

Păcate

Sinistrul justiției face iar valuri. După penibila demonstrație de la csm și absentele de la bilanțuri , sinistrul a luat bătaie de la consoarta ca nu mai provide pt casa și ca afilierea cu gasca monstruoasa i-a tăiat orice perspective.

argumentu' siuplimentar 2dorelar dovedeste ca numitu' 2dorel...

============
""Pe langa prevederile constitutionale in vigoare, un argument suplimentar in sprijinul desemnarii de catre ministrul Justitiei a candidatilor pentru functia de procuror european este insusi faptul ca numirea procurorilor europeni se face de catre Consiliul JAI, din care face parte ministrul roman al Justitiei"
daskkalu iuniviersitar 2dorel 2der.
==================
...habar nu are de ce-i cu el: "JAI" inseamna "Justitie" si "Afaceri Interne".
urmand logica impecabila 2doreleasca, inseamna ca agia si logofetia mioritice au aceleasi drepturi ca sa numeasca procurorii ieuropieni mioritieni finca ambilii fac parte din JAI. cum este un singur loc de procuror ieuropian, inseamna ca carmencita dan si 2dorel 2der trebuie sa se paruiasca intre ei pentru locu' ala ieuropian. mai mult ca sigur ca competitia va fi castigata de aga carmencita dan deoarece 2dorel este lipsit de ornamentul capilar ....

 

Asta inseamna sa nu ai habar de cum functioneaza UE!

Incepi sa spui aberatii de genul JAI = ministrul afacerilor interene o sa propuna procurori! Insa carrandash nu are habar ca: "miniștrii justiției se ocupă de cooperarea judiciară in materie civilă și penală și totodată in privința drepturilor fundamentale, in timp ce miniștrii afacerilor interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, printre altele."
Oricum ca sa intelegi DE CE trebuie numit de ministrul justitiei ia de coalea si citeste: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1551_en.htm

Ia spune marean

..stii tu cum functioneaza Ue?tu care deabia stii sa citesti.Intelegi ceva?
Deci tu,v=cetatean europeaan,bengosul si alte vuvuzele pesediste,ati calculat macar citi bani ati pierdut din haosul creat de pesede?Stiu,au marit salariile,vrajeala.Euro de la 4.5 la 4.7 si in curind la 5,motorina la 5.3 de la 4.17.energia electrica,toate scumpirile?
Dar pe Viorica sa Va reprezinte,asta va bucura?Acum "out of the record",ai vrea ca viorica dancila sa fie sefa associatiei de locatari la blocul unde locuiesti?Hai,in sinea ta,nu ne spune noua,ti-ar placea?Dar sa conduca o tara semian..,iti convine?Etc,etc
Hai sa-ti dau leul ala sa-ti iei o cafea de la automat,militar pensionar amaarit.

E foarte simplu

Tudorel se asigura ca Laura Codruta Kovesi nu va ajunge procuror european dupa ce-si termina mandatul la DNA. Ministrul executa o noua sarcina din partea borfasilor.

 

orice vine din partea d.lui ministru de

resort, prezinta un interes foarte redus pentru cetateni.Cred ca si pentru profesionisti,la fel. Lipsite de fond,forma,logica si esenta,neprofesionale.

 
 

@copilul/sanatescu/psderie 10.32

- adica vasilica viorica imunoglobulica !? :o)))

"Proiect marca Tudorel Toader: Procurorul european urmeaza sa fie propus de ministrul Justitiei"

Bătut

in cap rău individul ăsta.

 

De la Domnul Rector,ajunseși la Băi Țacă.

Tot nu ințelegi că Justiția nu servește politicul,sub care se acoperă-nu zic,ascunde!- ministrul justiției?
Și dacă șeful și incă doi propuși de el fac 3,din 5 membrii,cine caștigă la vot,in mod sigur?
Tu și amicul CPT,vă adunară-ți ca să vă strangeți crezandu-l și pe Dragnea mai prost decat voi,dar e așa, e la fel,față de o țară intreagă,plus liderii de la UE care vă tot trag de manecă și tot nu vi se rupe... prostul obicei,să vă credeți STĂPÂNI ca in dictatură politică și nu prin libere alegeri,cu prezență...cam indiferentă!

 

"Proiect marca Tudorel Toader: Procurorul european urmeaza sa fie

propus de ministrul Justitiei"

- iar acesta esteee forever , tudoreeelll toader ! ia cu imunoglobina todirash , c-a rezolvat vasilica viorica criza de la tv , mai are putin , si-o rezolva si p'aia de la radio :o)))

 

TT e prostovan rau de tot

Umbra cu scheme de doi bani care put de la o posts a excrocherie. Bineinteles ca nu o sa-i mearga, si intr-un fel e chiar foarte bine pentru ca cretinismele lui o sa faca dovada absoluta ca psd-alde nu au nimic comun cu democratia.

 

mda

Hotzul are nu numai bube pe fata, le are si in cap!!urata aratare, mare obraznicia si tupeul nulitatii!!

 

Ca si pentru numirea altor procurori sefi, procurorul sef european

al Romaniei ar trebui sa fie numit de catre presedintele Romaniaei, nu de catre un trepadus oarecare sau de catre parlament! Astfel se asigura separarea intre puteri si echilibrul statului de drept.

Presedintele Romanaiei are legitimitatea votului direct si nominal al tuturor romanilor, nu este o persoana politica numita de vreun partid, ONG sau asociatie de borfasi de la Rahova. Este singur persoana cu legitimitate perfecta din Romania. Nimeni in Justitie NU trebui numit de catre un politic, oricare ar fi el. Ministrul Justitiei nu poate subordona activitatea Justitiei. Poate, cel mult, "da indicatii pretioase" :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor