Reactia lui Toader dupa ce Iohannis a anuntat consultarea Parlamentului pe referendum. Cum justifica ordonantele de urgenta

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 11:40
7432 citiri
Reactia lui Toader dupa ce Iohannis a anuntat consultarea Parlamentului pe referendum. Cum justifica ordonantele de urgenta

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma, cu privire la referendumul anuntat de presedintele Klaus Iohannis, ca emiterea ordonantelor de urgenta de catre Guvern este un act prevazut in Constitutie, iar "extragerea" acestei prevederi implica revizuirea Constitutiei.

"Referendumul este apanajul presedintelui republicii, nu al ministrului Justitiei. Referendumurile intra in doua categorii: cele obligatorii care produc consecinte juridice si cele consultative. Am vazut si eu toata dezbaterea din spatiul public, mai consultam Parlamentul, extindem aria de referinta a intrebarilor pentru referendum.

Dezbaterea fiind in curs, nu este rolul meu sa ma amestec. Pana atunci, vreau sa va spun ca in Constitutie exista aceasta abilitare a Guvernului ca in situatii exceptionale, de urgenta, sa emita ordonanta de urgenta. Din moment ce o prevedere este de rang constitutional, ca prevederea respectiva sa fie extrasa din Constitutie, sa nu mai existe, trebuie o procedura de revizuire a Constitutiei", a afirmat Tudorel Toader la Antena3.

Vezi si Ministerul Justitiei declara intr-un raspuns oficial catre instanta ca pregateste OUG pe Codurile Penale

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca a decis sa faca o reconsultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului din 26 mai. Presedintele a avertizat Guvernul ca pana la referendum sa nu dea OUG pe justitie si pe politica penala.

"Intre timp stim ce vrea PSD si cum actioneaza. Aceasta imensa problema in felul in care guverneaza PSD sunt ordonantele de urgenta. Ordonantele de urgenta care se dau intr-un mod de obicei total netransparent, fara consultari prealabile, fara a exista o claritate de ce trebuie sa se dea ordonante de urgente. si asta se intampla in domenii extrem de sensibile. PSD guverneaza prin ordonante de urgenta in zona justitiei, in zona politicii penale a statului roman. Or, acest lucru nu se poate tolera mai departe", a continuat seful statului.

Klaus Iohannis a sustinut ca "este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonante de urgenta, cum este clar ca trebuie introduse posibilitati de contestare a acestor ordonante de urgenta la Curtea Constitutionala".

"Pentru toate aceste motive, ne dam seama ca acea consultare initiala pe care am facut-o - consultarea Parlamentului - a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creeaza PSD. Asadar, am decis sa fac o reconsultare a Parlamentului, o noua consultare a Parlamentului Romaniei, pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului.

Asadar, voi adresa Parlamentului o noua consultare, care largeste aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient si mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul Romaniei sa nu emita ordonante de urgenta in aceste domenii - justitie, politica penala - pana cand nu se exprima poporul, pana cand nu cunoastem vointa suverana a romanilor", a anuntat presedintele Iohannis.

Conform articolului 115 din Constitutie, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

"Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta", prevede alineatul 5 al aceluiasi articol.

Alineatul 6 mentioneaza ca "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...