Reactia lui Toader dupa motivarea CCR: A castigat statul de drept. Procurorii au subordonare ierarhica

Vineri, 08 Iunie 2018, ora 13:22
7469 citiri
Reactia lui Toader dupa motivarea CCR: A castigat statul de drept. Procurorii au subordonare ierarhica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut vineri prima reactie publica dupa ce CCR a publicat, joi seara, motivarea de 133 de pagini a deciziei prin care il obliga pe presedintele Klaus Iohannis sa o demita pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA.

"Decizia, va spun in cunostinta de cauza, cu deplina convingere, decizia clarifica, nu adauga nimic, clarifica raporturile dintre cele doua parti. Decizia, pana la urma, dezleaga competentele constitutionale pe care le are presedintele in baza art. 94 din Constitutie si competentele de rang constitutional pe care le are in baza art. 132 din Constitutie. S-a facut o absolut necesara delimitara intre competentele de rang constitutional pe care le au cele doua parti care au fost parte la conflict", a spus Toader, aflat intr-o vizita de lucru la Arad.

Desi numerosi specialisti in drept constitutional si magistrati au spus ca motivarea CCR anuleaza orice independenta a procurorilor, Toader sustine ca nu e asa.

"Eu ce va spun acum am spus si ieri si de la momentul cand am pledat in fata CCR, puteti da banda, vedeti ca nu se schimba nimic, spuneam ca independenta judecatorilor nu o schimba nimeni.

Procurorii au fost si raman independenti in instrumentarea cauzelor. Niciun ministru nu s-a dus vreodata sau nu se va duce sa intrebe un procuror despre modul de solutionare a unei cauze, despre faptul ca a administrat o proba, ca nu a administrat o proba, ca a ajuns la o concluzie sau alta. Asta e independenta procurorului pe care si-o exercita in baza legii", a spus ministrul.

El a precizat ca aceasta competenta functionala de exercitare a urmarii penale nu a fost nici intr-un fel modificata prin decizia CCR.

Intrebat cine a castigat din deciciza CCR, Toader a spus ca statul de drept.

"Aveti libertatea oricarei interpretari si a oricarei afirmatii, dar a castigat statul de drept. Decizia aceasta foarte explicita mai pune o temelie la fundamentele statului de drept in Romania. Categoric procurorii au alte competente de urmarire, ei au stabilitate, subordonare ierarhica, ceea ce judecatorii nu au. Am spus si repet ca pentru buna functionare a statului de drept e necesar ca fiecare dintre noi, autoritati, sa ne cunoastem bine competentele, e necesar sa ne respectam pe deplin limitele de compententa trasate de Constitutie, de lege", a spus el.

Asaltat de intrebarile jurnalistilor referitoare la amputarea independentei procurorilor, Toader i-a indemnat sa citesca decizia Curtii pentru a intelege care e "locul" Ministerului Public.

"Va indemn sa cititi decizia Curtii, e un exercitiu de intelegere. Sa stiti ca nu intelegem acest loc al Ministerului Public citind doar textul de lege fara explicatii. Va indemn daca timpul va permite. Vedeti ca CCR, pentru a fi mai explicita in luarea deciziei, face referire la momentul, activitatile desfasurate de catre constituanta. Trebuie sa vedem care a fost dorinta adunarii constituante, dorinta de stabilire a raportului, pozitie pe care o ocupa Ministerul Public, in raport cu presedintele.

Va indemn sa vedeti faptul ca ministrul Justitiei are competente in raport cu Ministerul Public, atat in legea 303/2004 cat si in Constitutie, va indemn sa observati faptul ca presedintele are potrivit art 94 din Constitutie rolul de regularitate, solemnitate a investirii, revocarii, indemnand la respectarea conditiilor de legalitate. Indemnul deciziei este acelasi de a ne cunoaste competentele, pozitia, rolul constitutional si de a ne respecta", a incheiat el.

Reactia vine dupa ce joi seara Curtea Constitutionala a Romaniei a transmis motivarea in cazul Kovesi. CCR a argumentat ca presedintele Klaus Iohannis este responsabil de declansarea conflictului constitutional cu ministrul Justitiei, ale carui atributii le-a cenzurat, refuzand revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA. In motivare se mai spune ca daca avea obiectii de legalitate, Iohannis putea cere reexaminarea cazului.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...