Reactia ministrului Toader dupa ce comisia de ancheta i-a cerut sa-l verifice pe procurorul general

Vineri, 11 August 2017, ora 19:09
4128 citiri
Reactia ministrului Toader dupa ce comisia de ancheta i-a cerut sa-l verifice pe procurorul general
Foto: Facebook/ Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, ca este de presupus faptul ca procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, isi cunoaste atributiile de serviciu, precizand ca in cursul zilei de miercuri va sesiza Inspectia Judiciara.

"Este de presupus faptul ca procurorul general isi cunoaste atributiile de serviciu! Miercuri voi sesiza Inspectia Judiciara in legatura si cu acest refuz", a declarat Toader.

Pe de alta parte, referitor la solicitarea comisiei de ancheta, procurorul general Augustin Lazar a explicat ca institutia pe care o conduce respecta Constitutia si legile.

"Ministerul Public isi desfasoara activitatea respectand strict principiul constitutional al legalitatii, iar in calitate de procuror general nu doresc sa polemizez cu nimeni si nici sa comentez actiunile altora", a spus Augustin Lazar.

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 i-a transmis, vineri, ministrului Justitiei solicitarea de a controla modul in care procurorul Lazar isi indeplineste atributiile de serviciu si de a sesiza Inspectia Judiciara in cazul acestuia.

Potrivit sursei citate, Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa "uzeze de autoritatea sa" pentru a "debloca situatia grava" aparuta in urma refuzului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a pune la dispozitia Comisiei speciale de ancheta o copie a dosarului clasat privind alegerile din 2009.

Comisia precizeaza ca Augustin Lazar a refuzat cererea din data 14 iulie interpretand "in mod eronat" prevederi din Codul de Procedura Penala, Constitutie si decizii ale CCR si ca a revenit cu o noua solicitare, demontand juridic toate motivele invocate de acesta.

Comisia de ancheta mentioneaza, de asemenea, in comunicatul citat si semnat de presedintele Oana Florea, ca in loc sa "colaboreze in realizarea anchetei parlamentare" asa cum a stabilit CCR, Augustin Lazar a emis 2 postari pe pagina de Facebook a Ministerului Public si un comunicat de presa in care isi aroga atributii ale CCR, incalcand doua decizii ale acestei institutii.

Comisia de ancheta precizeaza ca Augustin Lazar, in exercitarea functiei de procuror general, persista in a refuza solicitarea comisiei, incalcand principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, precum si o serie de articole din Constitutie si decizii ale CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader solicitare Comisia ancheta, #Toader verificare Augustin Lazar, #Comisia ancheta Toader procuror general , #ministrul Justitiei