Regulamentul GRECO ne obliga sa ne conformam la recomandarile dintr-un raport, intr-un interval de timp

Sambata, 12 Mai 2018, ora 10:25
4937 citiri
Regulamentul GRECO ne obliga sa ne conformam la recomandarile dintr-un raport, intr-un interval de timp
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Regulamentul Grupului Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) prevede explicit obligativitatea conformarii, intr-un timp dat, la recomandarile cuprinse intr-un raport, dar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu pare sa cunoasca acest lucru, cerand lamuriri suplimentare.

De asemenea, in regulament se prevede expres transmiterea de date catre GRECO cu privire la stadiul implementarii masurilor in vederea conformarii.

Vineri seara, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, scria pe pagina de Facebook, ca a solicitat GRECO sa transmita si la Ministerul Justitiei comunicatul oficial cu privire la "obligativitatea" recomandarilor si soma orice "detinator sa faca public un astfel de comunicat oficial".

Regulamentul GRECO, adoptat in prima intrunire plenara din 1999 si la care s-au adaugat amendamente ultima data in perioada 19 - 23 iunie 2017, prevede procedurile exacte de functionare ale organismului.

Documentul este postat pe site-ul oficial al GRECO, in sectiunea de documente cheie.

Pe langa modalitatea de organizare, conducere si alte chestiuni administrative, Regulamentul prevede procedurile clare de evaluare si regulile de conformare la recomandari.

Regula 30 din Regulament prevede obligativitatea conformarii la recomandarile GRECO cuprinse in raportul de evaluare.

Potrivit documentului, "membrii GRECO trebuie sa respecte recomandarile continute in raportul de evaluare si sa le puna pe deplin in aplicare, in termenul stabilit de GRECO".

De asemenea, se prevede in mod expres, obligativitatea transmiterii unui raport intermediar, in termen de 18 luni de la adotarea raportului de evaluare, in care sa se precizeze stadiul masurilor dispuse in vederea conformarii.

Foto: regulament GRECO

GRECO a facut public, in luna aprilie, Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.

Raportul noteaza, de asemenea, ca amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament in decembrie 2017 nu contin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate initial in vara. Totusi, GRECO este ingrijorata de impactul potential al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instantelor si a parchetelor.

"In pofida importantei si a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzator iar procesul legislativ a fost discutabil", considera GRECO.

GRECO solicita Romaniei, printre altele, sa renunte la ideea crearii unei sectii speciale pentru anchetarea infractiunilor din sistemul judiciar.

GRECO invita Romania sa prezinte stadiul reformelor in justitie in urmatoarea sa reuniune plenara din 18 - 22 iunie 2018 si sa se abtina de la adoptarea unor amendamente la legislatia penala care ar submina lupta anticoruptie.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost audiat, miercuri, in plenul Senatului, la "Ora Guvernului", la solicitarea PNL, pentru a da explicatii cu privire la raportul Grupului Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, acesta a spus ca a vorbit cu expertii GRECO si nu i-au creat convingerea ca, profesional, se ridica la nivelul continutului raportului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regulament GRECO raport Toader justitie , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
atata vreme cat totul este vag si exprima "ingrijorari", chiar profu
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5