Ziare.com

Romania sfideaza rapoartele MCV: Ministrul Toader e in centrul procedurii de numire a sefului DNA, desi CE a cerut explicit altceva

de Camelia Badea
Marti, 10 Iulie 2018, ora 13:42

   

Romania sfideaza rapoartele MCV: Ministrul Toader e in centrul procedurii de numire a sefului DNA, desi CE a cerut explicit altceva
Comisia Europeana a recomandat Romaniei, prin intermediul mai multor rapoarte MCV, consultarea Comisiei de la Venetia si adoptarea unei proceduri legale transparente si lipsite de interventii politice pentru numirea procurorilor de rang inalt, insa procedura anuntata luni de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, privind numirea viitorului sef al DNA nu pare sa fie in concordanta cu respectivele recomandari.

Astfel, ministrul Justitiei s-a pozitionat in centrul procesului decizional, renuntand chiar si la comisia consultativa din procedura adoptata in 2012 de fostul ministru Mona Pivniceru, desi in rapoartele MCV este recomandat contrariul.

Tudorel Toader este ministru al Justitiei din februarie 2017. Tot el este cel care s-a luptat in ultima jumatate de an sa obtina revocarea sefei DNA.

2012 - negocieri politice pe fata

Desi astazi pare greu de crezut si ar fi imposibil de acceptat de catre societatea civila, in 2012, numirea sefului DNA s-a negociat politic la vedere, lucru asumat public de principalii decidenti de la acea vreme.

Citeste si:

Cu toate acestea, teoretic cel putin, procedura lansata pana la urma de ministrul Pivniceru prevedea o oarecare transparenta si, chiar daca ministrul era cel care conducea interviurile, exista o comisie in fata careia candidatii au sustinut interviurile si din care faceau parte, pe langa ministru, un procuror de la Parchetul General, un procuror de la DNA, un procuror specialist in management judiciar si un psiholog recomandat de Institutul National al Magistraturii.

Vezi aici procedura de selectie a procurorului sef al DNA din 2012.

In primul raport MCV (ianuarie 2014) de dupa numirea in functie a noii garnituri de procurori sefi, din care facea parte si Laura Codruta Kovesi, era subliniat faptul ca "procesul de numire demarat in septembrie 2012 a avut o culoare politica accentuata, care nu a putut fi atenuata de modificarile aduse ulterior procedurii", dar si ca "la rezultatul global nu s-a ajuns in urma unui proces transparent, conceput sa permita verificarea calitatilor candidatilor si derularea unei competitii reale. Comisia regreta decizia de a nu se urma o procedura solida".

In concluziile raportului respectiv, CE isi exprima "ingrijorarile cu privire la independenta sistemului judiciar" si sublinia ca "in ceea ce priveste masura importanta a numirilor in posturi-cheie se observa rezultate mixte: unele proceduri se desfasoara intr-un mod deschis, transparent si bazat pe merite, in timp ce altele sunt criticabile, din motive de interventie politica".

Vezi aici raportul MCV din ianuarie 2014, pe anul 2013.

2016-2017 - Se cere insistent un sistem independent de numire, dar si consultarea Comisiei de la Venetia

Dupa doi ani, in ianuarie 2016, Comisia Europeana insista cu aceleasi recomandari. Mai mult, in raportul MCV se sublinia explicit ca procedura de numire a procurorilor sefi avea o "componenta politica puternica", din cauza rolului jucat de ministrul Justitiei, iar Romaniei i se solicita sa tina cont de orientarile din partea Consiliului Europei si sa introduca, "prin lege, cu sprijinul Comisiei de la Venetia, un sistem mai robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt".

Iata ce prevedea raportul MCV din ianuarie 2016:

"Pe termen mai lung, ar trebui introdus prin lege un sistem mai robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt: la nivel legislativ, nu exista criterii pentru a se asigura cel mai inalt nivel de competente profesionale si integritate, iar procedura de numire actuala comporta o componenta politica puternica, avand in vedere rolul pe care il are in cadrul acesteia ministrul justitiei.

In trecut, procedurile de numire au fost deseori subiect de controversa si au fost marcate in mod clar de influente politice. Pe baza orientarilor din partea Consiliului Europei, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa conduca dezbaterea cu privire la masura in care este oportun ca decizia-cheie sa revina unui ministru din Guvern, in special in ceea ce priveste numirile in posturi care nu sunt de conducere la cel mai inalt nivel a institutiilor". (...)

Comisia invita Romania sa ia masuri in urmatoarele domenii:

1. Independenta sistemului judiciar
  • Increderea publicului in sistemul judiciar este in parte o reflectare a dorintei acestuia de a-si juca rolul de actor independent in guvernarea Romaniei. Procedurile de numire deschise si bazate pe merit vor juca un rol deosebit de important in 2016. De asemenea, ar trebui luate masuri pentru a remedia tendinta continua ca magistratii sa faca obiectul unor critici personale in exercitarea functiilor lor.
  • Ar trebui sa se asigure instituirea in timp util a unor proceduri clare si solide pentru numirile in functiile de conducere din cadrul magistraturii prevazute in 2016. Pentru aceasta este nevoie ca, inainte cu cateva luni de fiecare procedura, sa se stabileasca diferitele etape si criteriile care vor sta la baza deciziilor. Ar trebui sa se utilizeze o abordare diferita pentru numirile in posturi care nu sunt posturi de conducere la cel mai inalt nivel in cadrul serviciilor de urmarire penala, acordandu-li-se persoanelor nou-numite un rol important in selectarea echipelor lor. Ar trebui sa se asigure transparenta tuturor procedurilor;
  • Ulterior, ar trebui introdus prin lege, cu sprijinul Comisiei de la Venetia, un sistem mai robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt

In 2016, Laura Codruta Kovesi a primit un nou mandat de trei ani la sefia DNA, iar in raportul MCV din ianuarie 2017, Comisia Europeana solicita din nou introducerea unei proceduri "clare, deschise si transparente", care sa fie pusa la punct "cu sprijinul Comisiei de la Venetia".

Vezi aici raportul MCV din ianuarie 2017:

"In ceea ce priveste numirea judecatorilor si a procurorilor, ultimul raport MCV a identificat 2016 ca an de proba pentru numiri. Acesta a fost cazul in ceea ce priveste numirea procurorilor-sefi si a adjunctilor acestora.

In termeni de rezultate, niciunul dintre candidatii numiti nu a ridicat probleme de integritate si profesionalism si nici nu a suscitat controverse in randul magistratilor sau al societatii civile, iar unii dintre candidati aveau deja rezultate foarte solide.

Cu toate acestea, procesul utilizat nu a permis introducerea unei proceduri clare, deschise si transparente pentru selectarea tuturor candidatilor, care sa se consolideze intr-un sistem stabilsi permanent.

Recomandare: punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia".

2018 - Procedura Toader

Suntem in 2018, la o zi dupa ce procurorul sef al DNA a fost revocat de presedinte cu aproape un an inainte de incheierea mandatului, interimatul fiind preluat de un alt procuror DNA, pana la finalizarea procedurii de numire a unui nou sef al Directiei.

Citeste si:

La patru ani de la prima solicitare a CE cu privire la instituirea prin lege a unui mecanism de numire transparent si lipsit de intruziuni politice, cu sprijinul Comisiei de la Venetia, Tudorel Toader anunta propria sa procedura, in care rolul ministrului Justitiei nu doar ca nu este redus, ci devine primordial.

Mai mult, cu toate ca la intalnirile cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans (foto) a reafirmat angajamentele Romaniei si a subliniat ca ne dorim incheierea MCV, Tudorel Toader a respins in repetate randuri pe parcursul ultimului an recomandarile venite din partea GRECO si a refuzat categoric sa consulte Comisia de la Venetia pe modificarea legilor Justitiei si a Codurilor Penale.


In ceea ce priveste procedura de selectie a viitorului procuror sef, ministrul Toader a grabit-o atat cat a putut, fara sa atraga prea mult atentia.

Procedura a demarat inca de ieri, imediat dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi, urmand sa se desfasoare in perioada 9-30 iulie, adica sa fie finalizata in doar 3 saptamani, in conditiile in care procurorii sunt in vacanta de vara, ceea ce ar putea afecta depunerea candidaturilor, dar si obtinerea avizului consultativ al Sectiei pentru procurori a CSM.

Vezi aici procedura postata pe site-ul Ministerului Justitiei.

Conform procedurii Toader, procurorii pot depune cereri de inscriere pentru functia de conducere vacanta pana la data de 23 iulie. Lista celor acceptati va fi publicata a doua zi pe site-ul ministerului, iar in urmatoarele trei zile se vor desfasura interviurile, care vor fi sustinute "in fata ministrului Justitiei", tot el fiind si cel care decide.

Comisia prevazuta in procedura din 2012 a disparut, in schimb, Tudorel Toader a introdus in procedura sa un alineat conform caruia, "in cadrul interviului, ministrul Justitiei este sprijinit de secretarii de stat din cadrul Ministerului Justitiei". Acestia "pot adresa intrebari procurorului participant la selectie, direct sau prin intermediul ministrului justitiei, si au un rol consultativ, putand face ministrului justitiei recomandari privind indeplinirea de catre participant a standardelor de evaluare a interviului".

La final, insa, este clar subliniat faptul ca "selectarea procurorilor pentru propunerea/propunerile de numire in functia de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justitiei si a analizei recomandarilor efectuate de persoanele mentionate la punctul 2".

Vezi aici lista secretarilor de stat din Ministerul Justitiei.

Citeste si: Tudorel Toader - un pasionat calator prin lume pe bani publici. Cu un invitat permanent


Ca element inedit, in procedura se mentioneaza explicit ca proiectul managerial trebuie depus "atat pe suport hartie, cat si in format electronic, pe suport specific" si, in plus, proiectul "se va incadra intr-o limita de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depasi 10 pagini. Planul si anexele vor fi redactate cu caractere de marimea 12, font Times New Roman, spatiere la 1,5 randuri".

Fiecare candidat are la dispozitie o jumatate de ora sa isi sustina proiectul si o ora sa raspunda la intrebari, iar rezultatul urmeaza sa fie anuntat pe data de 30 iulie, propunerea asumata de Tudorel Toader urmand sa fie trimisa la CSM pentru avizare si apoi la presedintele Romaniei, "in vederea numirii in functie a procurorului propus".

Conform actualei legi 303/2004 privind statutul magistratilor, presedintele Romaniei poate refuza motivat mai multe propuneri venite de la ministrul Justitiei, insa legea a fost modificata in Parlament, aflandu-se la Senat, dupa ce presedintele a cerut reexaminarea ei.

PNL a anuntat deja ca va sesiza din nou Curtea Constitutionala.

Daca noua forma a legii este promulgata pana la finalizarea procedurii de desemnare a noului sef al DNA, presedintele Romaniei va putea sa refuze doar prima propunere facuta de ministrul Justitiei.

Citeste si: Statutul magistratilor ajunge marti la Senat, dupa ce deputatii au respins reexaminarea ceruta de Iohannis. PNL sesiseaza din nou CCR.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

two- dorel

a sfidat totul in ultimul an de zile.
vestea buna este ca nu va fi vesnic
si ca s-a facut de fecale tocmai la batranete lasand urme asupra urmasilor lui

 

alde PSD in frunte cu TT si Penalul Dragnea se pot apuca de tenis:)

Nu prea le ramane multe posibilitati ...
Romania va pierde dreptul de vot in U.E. si mai mult ca sigur ii va sari si preluarea Presedintiei U.E.
he he he he he

 

Astia au nevoie de Justitie ca sasi apere Caverna Jafului de vizita

...unui eventual Ali-Baba care stie demult sa faca parghie, basarina, sa se serveasca de un paitzer sa mute bolovanul de la intrarea in Grota cu Odoare adunate din talharoaica.

Au nevoie de caini mai barbatzi, de politie antirazmerita, de mult "Comanda la mine : Sho pe ei !".
Altfel, s-ar fi rezumat Codurile Penale si Civile la cate un singur articol :

"Nu furati gorgoaze, ca va ia mama lu'... Proces(t) Verbal !", si...

"Ce-i al meu, i-al meu, ce-i al tau, ii tot a' meu !".

 

Deci ..

MCV a fost și este cea mai mare ticăloșie ce s-a abătut asupra Romaniei de la Revoluție incoace. Rușine celor care l-au acceptat !!
Sincere felicitări și admirație lui Todorel !!
Și chiar nu mă interesează injurăturile unor loseri ...

Nu e chiar asa ...

MCV a fost și este cea mai mare ticăloșie ce s-a abătut asupra Romaniei de la Revoluție incoace....
DAR cel mai mare Blestem ce s-a abatut asupara Ro esti TU singur!
Viata ar fi fost mult mai frumosa fără Maneliști ca tine:)))

@Camelia Badea

Discutia MCV chiar nu-si are rostul, e o chestie pur politica...

MCV-ul poate disparea in 2-3 luni de zile, la fel si in Schengen putem intra in 2-3 luni de zile, totul depinde de cei de la putere...

Olanda se opune? Nici o problema, toate camioanele cu flori din Olanda tinute 2 saptamani in vama pana se fac testele bacteriilor, in 2 saptamani sunt ofilite, controale serioase la banci si la societatile de asigurari, cam tot ce tine de holandezi, dupa 2-3 luni de zile te roaga ei sa-ti scoata MCV-ul, la fel si cu celelate tari...daca se vrea se poate...

 

Loserii iar se iau la tranta cu realitatea! ))))

Sa va intre bine in cap, daca in Constitutia Romaniei scrie ceva AIA E LEGEA, nu ce spune o secretara sau un arbitru la Bruxelles!

Si Macovei numea si revoca procurorii sefi, dupa aceeasi Constitutie!

Da ..

Bravo !!

 

 

Atentie mare:Tudorel Toader,vrea sa-si instaleze AMANTA la DNA

Marieta Safta,AMANTA lui Toader,urmeaza sa ajunga sefa DNA!!!
http://www.ziare.com/tudorel-toader/ministrul-justitiei/tudorel-toader-un-pasionat-calator-prin-lume-pe-bani-publici-cu-un-invitat-permanent-1518790

Tudorel Toader v-a facut K.O pas cu pas !!

hahhahaha un adevarat om de stat ! Toader presedinte !

sediul din kisseleff ofera urmatoarele masterate..

furt de la stat...fuga de justitie...
le puteti face simultan...
la finalizare absolventii vor avea post de munca garantat in psd...
absolventii cu nota 10 vor putea opta la posturi de ministri....

 

Si cam cine ati vrea voi sa-i numeasca,cei de la # rezist ? Pofta-n

cui ! Totul trece pe la eminentza sa Dragnea.

 
 

:)) Schimba-ti avatarul,cauta unul cu Birlic,ca pe

asta,lam caftit de vre-o 6 ori.

@Danyel77

Sunt sigur ca "Tudorele fa ceva"va infunda puscaria alaturi de dragnea si sleahta care se lupta sa distruga statul de drept!
Pana atunci,mafia PSD-ALDE se va lupta ca in locul lui Kovesi sa puna la DNA o maimuta de genul lui Ciorbea,care sa blocheze justitia!
Pana la urma totul se va intoarce ,cu circumstante agravante ,contra mafiotilor!
Daca nu vor declansa o reactie populara de care nu vor mai sti unde sa se ascunda!Teo

 

 
 

 

Ce-i pasa lui ...

face ce i-a spus vataful. Cine se aseaza in patru labe n-are decit ceea ce merita!

 

@copilu/sanatescupsderie 15.35

- mai lasa-l si pe copilu' sa zica ceva , c'acu' incepe sa planga si trebuie sa-i dea tatza glodamparat ! :o)))

"Romania sfideaza rapoartele MCV: Ministrul Toader e in centrul procedurii de numire a sefului DNA, desi CE a cerut explicit altceva"

Ia mai lasa olandezule gargara.

De cand e in kolhoz Romania a facut tot ce ati cerut si e in situatia de astazi,o tara prapadita,plina de oameni saraci si de talhari politicieni,militieni,securisti si magistrati.Romania trebuie sa o ia de la capat cu o nationalizare sanatoasa si o epurare totala a tuturor institutiilor statului care sunt putrede de coruptie.

 

astia dau decat lectii ! dar nu ajuta cu nimic Romania !

e usor sa fii cinstit pe 4000-5000 dolari pe luna ! e Romania corupta ? sa creasca nivelul de trai sa vedem daca mai e tot asa ! dar ce sa vb cu oitele cu buletin sa le explici de olandezi ca au jefuit toata planeta si acum dau lectii de moralitate altora !

Si securitatea?

Caraghiosii aia habar nu au ca mai mereu procurorii sefi au fost numiti de securitate. A uitat tante Monika sa le spuna.

 

 
 

Romania nu mai este un stat de drept.

Au fost depășite toate limitele.
Ce urmează, ori va transforma in cetățeni, ori va transforma in sclavi.

 

nici nu a fost, MosGerila. incerca sa se alinieze la principi-

ul democratic neinterpretabil cum ca legea este aceeasi pentru toti, cu stangaciile de rigoare ale incepatorului.
Dar nu asta e pb mare-mare, ci aceea ca increderea in puterea de reforma-schimbare este din ce in ce mai scazuta, cu un plus de dramatism covarsitor dupa exercitiul "corect", dpdv constitutional, al presedintelui de ieri.
Ca urmare, cand increderea lipseste, totul este posibil mai putin re-echilibrarea, re-intemeierea RO(Ion Vianu), revenirea la statutul firesc de om liber; cultura supravietuitorului aproape ca nu cunoaste limite, din pacate.
Multi inteleg mesajul d-tale fara a-i surprinde si pricepe esenta: acum totul depinde noi ca natiune sau ca suma de natii..

nu mai e de drept de cand presedintele s-a codit sa accepte

ceva dat de o alta institutie a statului.
Statul de dret devine stramb cand cineva aplica doar legile care ii plac

Teaching moment! (lectie despre cum se scrie propaganda)

Articolul scrie pe fata, in primul rand "Comisia Europeana a recomandat Romaniei...".
Secretarul Unu Cu propaganda de la ziare, pune titlul "..CE a cerut explicit altceva".
Una e a recomanda, alta e a cere explicit un anumit pas.
Prostia propagandistului a fost ca nu a observat ca stirea adevarata nu este ingropata undeva prin mijlocul articolului; ci chiar sun stirea de fake news din titlu.
..De fapt, raman la parerea ca la ziare, unii scriu articole si doar unul sau doi dau titluri (cu exceptia colonelului si a batranului).
PS: Inteleg ca petru unii, orice partz tras de UE trebuie tras adanc in piept.

 

Mai transparent decit ca se face concurs...

...si oricine isi poate depune candidatura cu conditia sa aibe 10 ani vhechime in aceasta ramura ce poate fi? A fost mai bine cind a numit-o Base procuror general pe lck fara sa aibe vechime, un singur dosar lucrat si aviz negativ de la csm? Deci hai sa fim seriosi ca se procedeaza corect. Nemultumitii sint invitati sa participe la concurs.

 

Să-i trăiască coana Macovei doamnei Dogioiu

Păi cine a pus ministrul justitiei să numească procurori uitucilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor