Si dincolo de lungul nasului? De ce e periculos raportul lui Toader

Autor: Radu F. Alexandru - scriitor
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:20
6885 citiri

Nu stiu cati dintre cei care s-au ridicat cu furie impotriva Raportului ministrului Justitiei asupra activitatii Parchetului General si a DNA au ascultat pana la capat prezentarea live a acestuia sau au citit in intregime documentul. Inclin sa cred ca putini.

In fond, ce ii interesa in cel mai inalt grad, de fapt, singurul lucru care ii interesa era verdictul. GUILTY! O condamnare fara drept de apel care sa-i rejecteze in clipa urmatoare pe mult-hulitii Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, din fruntea Parchetului General, respectiv a DNA. N-a fost sa fie.

Tudorel Toader a dat apasate asigurari ca a efectuat personal ancheta, ca nu s-a suferit nicio ingerinta in procesul cercetarii, ca nu a resimtit nicio presiune exercitata asupra lui si a adus acuze de o gravitate maxima felului in care au functionat ambele institutii verificate. Si, totusi, surpriza! deocamdata nu poate da decat o "condamnare cu suspendare", o eventuala executare a pedepsei ramanand pentru o data care nu poate fi anticipata.

Pana atunci, ministrul se angajeaza sa-i tina pe cei doi sub o stricta supraveghere: sa-i monitorizeze. Nu mi se pare lipsit de interes de semnalat faptul ca precizarile insistente privind conditiile optime in care s-a desfasurat ancheta si, mai ales, absenta oricarei presiuni, interna sau externa (?!), nu si-au mai gasit locul in textul publicat al raportului...

O parcurgere superficiala a raportului, cu atat mai mult necitirea acestuia, poate da nastere unor ingrosate semne de intrebare sau, asa cum s-a si intamplat, unor vehemente proteste la adresa unui ministru care a tradat partidul care l-a propulsat intr-o inalta demnitate publica.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, nu-si ascunde dezamagirea fata de felul in care Toader a inteles sa-si onoreze mandatul, nu sustine si nu-si asuma concluzia raportului, in timp ce premierul Grindeanu, abordand un ton mai cumpatat, isi recunoaste dificultatea de a intelege fractura logica pe care o vede intre continutul si concluzia documentului.

Si, totusi, ce s-a intamplat? Este Tudorel Toader doar un ministru sezonier, un om care isi dinamiteaza cariera prin decizii straine de logica politicului?

Pentru cei care fac politica nevazand lumea in care traiesc dincolo de varful nasului, raspunsul nu este decat un hotarat DA. Si, totusi, in raport, blamatul ministru da o explicatie limpede si de necontestat - culmea, in primul rand din punct de vedere al intereselor Guvernului PSD! - deciziei pe care a fost constrans sa o ia:

"Evaluand toti factorii de constitutionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat ca, la acest moment punctual, nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procurorului-sef DNA".

Deci problema cu care s-a confruntat Toader este o chestiune de oportunitate. Sau mai pe sleau spus despre lipsa oportunitatii, pentru ca acum Guvernul PSD s-o dea din nou cu bata in balta si sa arate lumii intregi cum e gata sa duca mai departe lupta neimpacata impotriva coruptiei fluturand pe bete pieile lui Lazar si Kovesi.

Daca, totusi, unora va vine greu de inteles cum joaca factorul "oportunitate" in context, va invit sa reflectati la trei evenimente concrete, consumate in ultima vreme, si care, intr-o judecata normala, nu ar putut fi ignorate in forma in care a trebuit sa fie finalizat raportul:

1. Pta. Victoriei, in Bucuresti, si marsurile similare din toata tara. Cele mai mari manifestari publice de la Revolutia din Decembrie '89. Sutele de mii de romani care au protestat in cele mai aprige conditii meteo fata de atentatul comis de Guvernul PSD impotriva Justitiei, prin OUG 13, celebra deja in toata lumea.

In ziua in care era anuntata prezentarea raportului, de la ora pranzului, Pta. Victoriei a inceput sa se anime. Toate televiziunile aveau carele de reportaj gata sa transmita in direct. O condamnare explicita a procurorului general si a procurorului-sef al DNA ar fi scos o tara intreaga in strada si ar fi declansat, cu siguranta, un seism de o magnitudine ce ar fi putut depasi orice limite.

2. Impactul international al depozitiilor facute in Parlamentul European, in urma doar cu cateva zile, de un numar de reprezentanti ai societatii civile, ai fostilor protestatari din Pta. Victoriei, ai mass-media.

Pe fondul unei neincrederi cronicizate privind buna-credinta a PSD privind angajamentul in combaterea coruptiei, un raport care i-ar fi dislocat pe Augustin Lazar si pe Laura Codruta Kovesi din posturile cheie pe care le ocupa ar fi redus la zero increderea in declaratiile repetate ale lui Liviu Dragnea si promisiunile ferme ale premierului Grindeanu facute la Bruxelles, referitor la independenta Justitiei si continuarea luptei impotriva coruptiei.

3. Vizita facuta de Hans Klemm, cu 48 de ore inainte de prezentarea raportului, ministrului Justitiei. Comunicatul de presa dat de minister insira subiectele discutate si precizeaza, cum altfel?, ca in discutia celor doi nu s-a rostit un cuvant despre documentul care avea sa devina public in orele urmatoare. Bine-nteles.

Bine-nteles ca pentru nimic in lume in comunicatul de presa nu putea sa se spuna altceva si, tot bine-nteles, ambasadorul SUA nu avea nevoie sa-i reaminteasca interlocutorului ca, pentru implicarea totala si rezultatele obtinute in lupta impotriva coruptiei, Laura Codruta Kovesi este persoana din Romania care se bucura de cea mai inalta incredere si consideratie in administratia americana. Nu avea nevoie sa-i reaminteasca pentru ca toata lumea o stie.

Si un act de sfidare a SUA, intr-un domeniu care este considerat ca fiind cel mai deficitar in evolutia Romaniei spre un stat de drept autentic, ar fi o greseala cu costuri extrem de ridicate. La Washington, ca si in toate cancelariile UE.

Sigur, se pot auzi voci care sa lege aceasta amenintare reala de statutul de "colonie" in care Romania a ajuns si se complace etc. Nu deschid fireste o polemica, acum si in aceste randuri. Dar le reamintesc limpede tuturor "patriotilor" care lupta pentru "independenta Romaniei" ca toate schimbarile majore, cu adevarat istorice, care s-au petrecut in aceasta tara s-au facut cu imboldul, cu sprijinul si la remorca marilor prieteni pe care Romania i-a avut in marile cancelarii ale lumii.

Numai niste oameni total ignoranti sau de o impardonabila aversiune fata de interesele vitale ale Romaniei pot nesocoti acest adevar.

Pentru mine, raportul prezentat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in urma evaluarii activitatii activitatii procurorului general Augustin Lazar si a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, reprezinta o sabie a lui Damocles atarnata cu seninatate si cu zambetul pe buze deasupra capului celor doi.

Ca atare, cred ca orice moment de ragaz al oamenilor responsabili, din clasa politica si din societatea civila, in veghea asupra independentei Justitiei, in lupta pentru combaterea coruptiei poate avea urmari extrem de greu de depasit.

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudorel Toader evaluare Lazar Kovesi , #ministrul Justitiei