Sindicalistii din penitenciare reactioneaza fata de postarea fostului ministru al Justitiei Tudorel Toader cu privire la conditiile adoptarii legii recursului compensatoriu. Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) ii reproseaza lui Toader ca a fost complice la adoptarea legii iar distantarea sa de acum de efectele ei este una premeditata.
"Tudorel Toader, fostul ministru al Justitiei, nu numai ca a sustinut recursul compensatoriu, dar a si promovat insistent extinderea acestuia prin acordarea unei compensatii banesti de 5 - 8 Euro pentru fiecare detinut, care in perioada 2012 - 2017 ar fi fost cazat in conditii improprii.
Doar faptul c-a premeditat aceasta actiune ii permite acum sa-si enumere alibiurile pe Facebook in postari care, absolut corect dealtfel raportat la incercarile disperate ale acestuia de a se distanta de un grav atentat la siguranta publica, fac trimitere la o serie de incercari de manipulare", sustine FSANP.
Critici acizi ai masurilor luate la vremea respectiva de fostul ministru al Justitiei, sindicalistii din penitenciare spun ca, de fapt, Tudorel Toader a ignorat toate avertismentele care i-au fost date cu privire la actul de clementa mascata.
"Tudorel Toader, fostul ministru al Justitiei, a ignorat toate avertismentele referitoare la efectele negative ale unui act de clementa mascataacare se aplica tuturor categoriilor de detinuti. A refuzat orice modificare a legii care a redus cu 1/5 toate pedepsele cu inchisoarea si de care au beneficiat peste 16.000 de criminali, talhari, violatori si hoti", mai spun sindicalistii din FSANP.
Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a continuat sambata seria dezvaluirilor incepute pe Facebook, dupa demisia sa de la Ministerul Justitiei, privind actele normative promovate de ministerul condus de el si vorbeste, de asta data, despre legea recursului compensatoriu "pe intelesul tuturor", explicand cum s-a ajuns la suplimentarea zilelor de la 3 la 6, pentru eliberarea detinutilor care au beneficiat de legea promovata in mandatul sau de ministru.
Toader spune, in seria intitulata "Arta manipularii", ca ministerul condus de el a propus ca, in vederea eliberarii conditionate, la 30 de zile de pedeapsa, executata in conditii necorespunzatoare, sa se considera executate 3 zile de pedeapsa, numai ca suplimentarea acestor zile, cu o clementa de la 3 la 6 zile, a fost facuta de Camera Deputatilor, care, desi a mentinut propunerea sa, acceptata si de CSM si de Senat, a "transformat" cele 3 zile in 6.
Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea conditionata au devenit mai laxe, incepand de la spatiul de detinere si pana la conditii, a mai spus fostul ministru.
Una din legile controversate promovate de minister sub conducerea lui Toader a fost Legea recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea din inchisoare a 14.402 detinuti. Dintre acestia, 742 au revenit in puscarie. Toader a fost criticat in spatiul public pentru criteriile extrem de generoase care au dus la eliberarea acestora, fara un studiu de impact al legii si fara asigurarea unor conditii minime de reintegrare in societate.