Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Toader a gasit o solutie si pentru contestarea completurilor de trei judecatori. Cheia e la Ciorbea

Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 22:39
5983 citiri
Toader a gasit o solutie si pentru contestarea completurilor de trei judecatori. Cheia e la Ciorbea
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala privind alcatuirea completurilor de trei judecatori de la Inalta Curte, iar cei aflati in curs de judecata sau in cale de atac pot ridica exceptii de neconstitutionalitate in fata instantei.

Solutia gasita de Toader ar duce la rejudecarea proceselor si intr-un final poate tergiversa atat de mult solutionarea cauzelor pana la prescrierea faptelor.

"Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curtii Constitutionale care a constatat acel conflict juridic de natura constitutionala si imperativ a aratat ce trebuie de facut si Inalta Curte a procedat la constiturea legala a completelor de cinci. Ma intrebati de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului ca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale care sa aiba in spate sa bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei si analogia nu o putem pune in opera, dar oricand si oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala si cei care mai sunt in curs de judecata, in cai de atac sau in contestatie in anulare, daca mai au termenul sa nu fie expirat, pot ridica in fata instantei de judecata exceptia de neconstitutionalitate", a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3, arata News.ro.

O actiune de acest gen, prin care un om de afaceri a contestat legalitatea constituirii completurilor de trei judecatori de la Inalta Curte, a fost respinsa de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti, in luna decembrie. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata.

Astfel, pentru a ajunge direct pe masa judecatorilor CCR, care tocmai au constatat existenta unui conflict juridic privind completurile de cinci judecatori si pot face acelasi lucru si privind completurile de trei de la Inalta Curte, pentru "a pune analogia in opera", cel care trebuie sa faca sesizarea este Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dupa cum a subliniat ministrul Justitiei.

De asemenea, intrebat despre OUG pentru repunerea in termen pentru contestatia in anulare in cazul hotararilor pronuntate de completurile de cinci ale ICCJ din 2014, Toader a declarat ca aceasta va urma "in termen scurt", potrivit G4media.

Sefa Inaltei Curti: A inceput un asalt asupra completurilor de trei judecatori de la ICCJ

Nicio speranta de la Ciorbea: In ziua cand i s-a aprobat pensia speciala, a decis sa-si ia cu el in concediu atributiile

Un judecator vorbeste despre efectele grave ale Ordonantei Toader. Cum au influentat sentintele protocoalele si completurile de 5

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Toader Ciorbea CCR, #sesizare CCR Ciorbea , #ministrul Justitiei
Comentarii