Toader acuza CSM ca a luat o "hotarare emotionala" in cazul sesizarii depuse de Kovesi impotriva lui

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 09:42
6953 citiri
Toader acuza CSM ca a luat o "hotarare emotionala" in cazul sesizarii depuse de Kovesi impotriva lui
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Miistrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca avem de-a face cu o hotarare emotionala a CSM, care ar fi decis marti ca declaratiile sale referitoare la Dosarul Belina au afectat independenta Justitiei.

"CSM - o hotarare emotionala!", scrie miercuri dimineata pe Facebook Tudorel Toader.

Apoi ministrul reia ceea ce a declarat cu privire la Dosarul Belina si decizia Curtii Constitutionale referitoare la anchetarea hotararilor de guvern:

"Procurorul nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, imprejurarile sau legalitatea adoptarii unei hotarari de guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infractiune prevazuta in Codul penal sau in Legile speciale. Nu exista nici o infractiune constand in adoptarea unei hotarari de guvern cu nerespectarea normelor de tehnica legislativa. Eventuala nelegalitate a unei hotarari de guvern se verifica de catre instanta de contencios administrativ". - aceasta e declaratia ministrului de la acea data, pentru care a facut sesizare la CSM sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunitatii/ imprejurarilor/ circumstantelor emiterii unei hotarari de Guvern, este evident ca, in privinta oportunitatii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenta de a incepe urmarirea penala, insa are competenta de a cerceta faptele de natura penala savarsite in legatura cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constata ca nu exista nici un mecanism de control al oportunitatii emiterii actului administrativ. Prin urmare, daca legea permite realizarea unei anumite operatiuni administrative in sensul in care o lasa in marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusa in discutie cenzurarea oportunitatii aprecierii acestuia din urma. [....] Asadar, Curtea retine ca, de principiu, competenta cercetarii legalitatii actelor administrative apartine instantei de contencios administrativ si numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanta care judeca in materie penala in masura in care in cauza este adusa o acuzatie in materie penala cu privire la acte/ fapte savarsite in legatura cu emiterea actului respectiv". - este extrasul din decizia CCR postat de Toader azi pe Facebook.

Amintim ca CSM a discutat, marti, solicitarea lui Kovesi de a analiza daca declaratiile ministrului Justitiei sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

Dupa sedinta CSM de ieri, pe surse, a aparut informatia cum ca sesizarea lui Kovesi a fost admisa, insa decizia oficiala va fi facuta publica miercuri.

Sefa DNA spunea ca Toader a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

B.B.

#Toader decizie emotionala CSM , #ministrul Justitiei