Toader apara legea care a dus la marea eliberare: Doar 42 de detinuti au recidivat

Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 16:00
4218 citiri
Toader apara legea care a dus la marea eliberare: Doar 42 de detinuti au recidivat

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut, luni, cifre de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, care sa ii sustina afirmatiile ca recidivele nu au crescut dupa ce a dat legea recursului compensatoriu.

Toader a aratat, in timpul audierilor din Parlament, ca din cei 4.458 de detinuti care au benficiat de legea recursului compensatoriu, "doar" 42 au recidivat.

"Spunea cineva un lucru care nu isi are corespondenta in realitate: faptul ca majoritatea celor care au beneficiat de legea recursului compensatoriu au revenit in penitenciar. Informatia este neconforma cu realitatea, ca sa nu spun neadevarata.

Astazi am cerut de la Administratia Nationala a Penitenciarelor si saptamanal avem aceasta evidenta a numarului celor care beneficiaza de lege. Din momentul in care a intrat in vigoare legea (...) au beneficiat 4.458 de detinuti. Dintre acestia, doar 42 au revenit, mai putin de 1 la suta", a declarat Tudorel Toader.

Acesti "doar 42" au comis insa infractiuni - furturi, violuri sau chiar crime - ce altfel nu ar fi putut avea loc, pentru ca ar fi fost incarcerati daca nu erau eliberati cu ajutorul legii recursului compensatoriu.

Informatia lui Toader a fost facuta publica si de Administratia Penitenciarelor, care insista si ca rata recidivei a scazut, facand comparatia cu anul 2012.

"Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public cu privire la incidenta recidivei in randul populatiei carcerale din sistemul penitenciar romanesc, Administratia Nationala a Penitenciarelor face urmatoarele precizari: ponderea detinutilor recidivisti in populatia penitenciara generala inregistreaza un trend descendent, in anul 2017 inregistrandu-se un procent de 38,37% detinuti recidivisti, comparativ cu anul 2012 cand ponderea detinutilor recidivisti era de 45,78%", arata comunicatul citat.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor atragea atentia la finalul anului trecut ca legea n-a fost altceva decat o "gratiere mascata" cu dedicatie, ce nu i-a ajutat in niciun fel pe detinuti. Sindicalistii sustineau la acea data ca o treime dintre cei scapati au comis deja noi infractiuni si s-au intors dupa gratii.

Toader spune ca recidiva nu are legatura cu marea eliberare, datele arata ca 1 din 3 detinuti a comis o noua infractiune

Legea nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, care prevede ca la 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare detinutii beneficiaza de sase zile considerate executate, a intrat in vigoare pe 19 octombrie 2017. Perioada pentru care se acorda zilele se calculeaza incepand cu 24 iulie 2012.

Iata doar cateva dintre cazurile prezentate de presa de detinuti eliberati prin recursul compensatoriu care au recidivat:

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...