Toader: Cand am venit la minister am fost avertizat ca acolo exista o bomba cu ceas - arhiva SIPA

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 11:23
3044 citiri
Toader: Cand am venit la minister am fost avertizat ca acolo exista o bomba cu ceas - arhiva SIPA

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, in fata comisiei de ancheta privind arhiva SIPA, ca a fost avertizat cand a fost numit in functie ca la minister exista o bomba cu ceas care ticaie si ca ea se numeste arhiva SIPA.

"Cand am venit la MJ cineva imi spunea, printre altele, nu din minister, o persoana publica cunoscuta, imi spunea urmatorul lucru, intr-o discutie absolut informala: 'Vedeti ca la MJ exista o bomba care ticaie si fata de care trebuie sa aveti grija. Se numeste arhiva SIPA'.

Ce am constatat: Faptul ca pe cine intrebai (...) despre arhiva SIPA parca ii dadeai foc (...) Sunt inca angajati in MJ care au facut parte din comisiile acelea care au avut acces in arhiva SIPA la un moment dat", a spus Tudorel Toader in fata membrilor din comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA.

Toader a subliniat ca si-a facut o imagine despre arhiva "cat de cat apropiata" de adevarul accesibil lui si a decis sa nu taca la fel ca predecesorii sai, sperand ca pe durata mandatului nu va iesi in spatiul public problematica SIPA.

"Acolo, eu am intrat in arhiva, si nu pot sa spun ca stiu ce este acolo, asa, dar cam stiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu isi gaseau locul. Cartile de munca ale functionarilor cu statut special din ANP, o absoluta nedreptate, pentru ca oamenii aia care au muncit nu puteau sa isi dovedeasca grupa, gradatia, vechimea si celelalte, sa-si ia si ei dreptul la pensie, un drept cat se poate de legitim, pentru ca nu aveau acces la Arhiva.

Dar buna parte am vazut teancuri-teancuri de carti de munca. Buna parte erau acolo si e nedrept, pana la urma, nu? (...) Dar sa le ai fizic in spatele unui lacat, unui sigiliu si sa spui: nu pot sa ti le dau pentru ca sunt acolo si nu am voie, cred ca e cel putin nefiresc, ca sa nu spun ca e profund nedrept", a descris Tudorel Toader prima categorie de documente gasite in arhiva SIPA.

Ministrul Justitiei a mai spus ca in arhiva a descoperit si informatii care privesc viata privata.

"Acele documente, sigur, respectand acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG ca nu le facem publice, dar ca titularul, cel la care se refera respectivele informatii, are acces sa le vada, mai in gluma, mai in serios, poate chiar are sansa sa-si aduca aminte ce a facut, poate a mai uitat din ce a facut, si atunci revede si rememoreaza", a explicat ministrul.

Tudorel Toader a spus ca o a treia categorie de informatii gasite in arhiva SIPA sunt cele care tin de Arhivele Nationale.

"Documentele acelea nu trebuie sa stea acolo, ci sa fie trimise la Arhiva Nationala. Dupa aceea, pot fi secrete de stat. Si ele, sigur, pot fi transferate la Arhiva SRI-ului sau tinute intr-o arhiva a Ministerului Justitiei", a spus el.

O ultima categorie de documente despre care Tudorel Toader a spus ca le-a gasit in arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei, sunt cele care pot avea caracterul clasificat in secret de serviciu.

"Acelea, ministrul Justitiei, pe principiul simetriei cine face, ala desface, ministrul Justitiei, daca el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, vazand continutul, el poate sa le desecretizeze si, ce vede acolo, iar se imparte pe categorii. Ca poate fi o informatie vizand comiterea unei infractiuni, si atunci are obligatia sa sesizeze procurorul. Poate fi o informatie vizand viata personala, si atunci il lasa pe el sa-si rememoreze secvente din viata privata, in orice caz, dupa trei luni de zile, cele privind viata privata, urmeaza potrivit HG in vigoare, sa fie distruse", a mai spus Toader.

Scandalul SIPA a aparut in luma mai, dupa ce Dan Andronic a publicat un articol in care sustine ca "exista dovezi" ca, in 2006, din arhiva SIPA au fost copiate documente in timpul inventarierii ei si, in plus, ar fi fost "sustrase si distruse dosare ale unor magistrati care, ulterior, au avansat ierarhic pana la cel mai inalt nivel".

Citeste mai multe despre acest scandal

Citeste si:
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîţu a declarat miercuri, 29 iunie, după ce a demisionat de la şefia Senatului, că preşedintele partidului şi secretarul general al PNL i-au cerut să facă un pas un spate,...
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 iunie, în ședința senatorilor PNL că își depune mandatul de șef al Senatului, conform unor surse politice. UPDATE 11.00 La...