Toader crede ca Parlamentul va sesiza CCR in privinta lui Kovesi si stie si care ar trebui sa fie solutia Curtii

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 23:20
8046 citiri
Toader crede ca Parlamentul va sesiza CCR in privinta lui Kovesi si stie si care ar trebui sa fie solutia Curtii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine, referitor la refuzul Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentara privind alegerile din 2009, ca sunt informatii potrivit carora Parlamentul va sesiza CCR.

"In public a aparut informatia ca Parlamentul va sesiza CCR sa se pronunte daca nu cumva exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament (Senat) si Ministerul Public, prin cele doua acte, procurorul general care a refuzat sa puna la dispozitie dosarul si fostul procuror general care a dat un raspuns scris, dar incomplet pentru ca nu a zis negru pe alb "am fost, nu am fost".

CCR se va pronunta daca cineva, indiferent de demnitate, poate sa refuze o comisie parlamentara. In state cu democratie consolidata se prezinta in fata unei comisii si sefii de stat, pentru ca sub juramant au obligatia de a spune adevarul.

Eu astept sa vad daca va fi sesizata CCR. (...) Daca se va pronunta si va spune ca a fost un conflict, vom intelege si noi ca nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este in afara legii. Cred ca solutia nu poate fi decat de constatare a conflictului", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 i-a adresat invitatia Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta la Parlament, insa aceasta a refuzat. Pe 27 iulie, parlamentarii din comisie i-au trimis o scrisoare care contine doua intrebari, ambele legate de prezenta acesteia acasa la Gabriel Oprea in seara turului secund al scrutinului prezidential din 2009.

"S-a votat textul final al scrisorii. Citez intrebarile din memorie: daca dansa s-a aflat la data respectiva la locul respectiv si daca da, in ce scop a fost acolo, in casa domnului Oprea. Acestea au fost intrebarile adresate de catre domnii deputati. Sunt doua intrebari trimise de catre deputati", a precizat atunci presedintele Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.

Kovesi a raspuns, precizand ca in exercitarea atributiilor sale de serviciu sau in timpul liber nu a luat la cunostinta de implicarea unor institutii sau persoane care ar fi viciat rezulatul alegerilor.

"Va fac cunoscut ca nici in exercitarea atributiilor mele de serviciu si nici in timpul meu liber nu am luat cunostinta de situatii sau imprejurari potrivit carora in alegerile prezidentiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autoritati publice si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege, respectiv in derularea procesului electoral cu consecinta vicierii rezultatului acestor alegeri", a sustinut procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in scrisoarea transmisa Comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezientiale din anul 2009.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...