Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi seara, dupa intalnirea cu cei doi lideri ai coalitiei PSD-ALDE, ca i-a informat pe acestia despre intalnirile pe care le-a avut la Strasbourg, la Parlamentul European si cu membri ai Comisiei de la Venetia, si a subliniat inca o data ca la ministerul pe care il conduce nu exista nicio ordonanta pentru amnistie si gratiere.
Ministrul Toader a fost primul care a iesit de la intalnirea cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Asaltat de jurnalisti cu intrebari, ministrul Justitiei a spus ca i-a informat pe cei doi in legatura cu discutiile de la Strasbourg si cu rezultatele intalnirii avute cu reprezentantii Comisiei de la Venetia.
Intrebat daca se prefigureaza adoptarea unei ordonante pentru amnistie si gratiere, Tudorel Toader a raspuns: "La MJ nu a existat, nu exista, nici in dezbatere, nici in adoptare sau avizare un proiect de ordonanta privind amnistia si gratierea".
De asemenea intrebat daca i s-a cerut sa dea o astfel de ordonanta, Tudorel Toader a raspuns: "Astazi am vorbit numai ceea ce am spus: Ce am discutat la Comisia de la Venetia, solutiile pe care sa le preluam in ordonanta".
"Vom prelua ceea ce trebuie preluat, ceea ce se poate prelua. Nu va voi spune ce", a subliniat de mai multe ori Tudorel Toader, referindu-se la ordonanta de urgenta pe care o va trimite la CSM pentru avizare, dupa discutiile purtate cu Comisia de la Venetia.
Tudorel Toader a explicat si de ce Guvernul Dancila nu se va implica in ceea ce priveste protocoalele semnate de SRI, reamintind ca in Parlament se afla in dezbatere proiectul de lege privind aprobarea OUG 6/2016 si, conform unor decizii ale CCR, "astazi guvernul nu poate da ordornanta, pentru ca s-ar substitui legiuitorului".
Intrebat daca exista temei legal ca acele protocoale sa fie declarate neconstitutionale, Tudorel Toader a explicat: "CCR nu verifica decat constitutionalitatea unei legi sau ordonante; protocolul nu e nici lege nici ordonanta, prin urmare Curtea nu poate fi sesizata cu asa ceva".
Pentru ca PSD a anuntat ca va sesiza CCR pe tema protocoalelor, dar a spus ca asteapta un punct de vedere de la MJ, Tudorel Toader a explicat ca "MJ nu da indrumari leguitorului".
"Noi am transmis punctul de vedere al MJ, l-am depus la comisia speciala, ce sa facem mai mult? Am transmis pe mai multe pagini, sub semnatura mea, punctul de vedere al MJ privind solutia pentru OUG 6/2016", a mai spus el.
Citeste mai multe despre:Dragnea va sesiza CCR asupra unui conflict Parchet - Parlament privind protocolul din 2016.
Intrebat de jurnalisti daca este pregatit sa fie evaluat de PSD, alaturi de ceilalti ministri, si daca se va duce la sedinta CEX al PSD, Tudorel Toader a reiterat ideea ca pentru toata lumea vine o vreme a evaluarii. "Daca voi fi invitat, probabil voi participa. Daca nu voi fi invitat, sigur nu ma voi duce", a afirmat el.
Cat despre eventuala sa inlocuire cu Eugen Nicolicea, ministrul Toader s-a aratat intrigat, spunand ca el nu putea sa ii intrebe pe Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu daca au de gand sa il remanieze.
"Cum sa intreb eu: Ma remaniati, nu ma remaniati? Ca om, nu ca ministru, e incomod. Tu esti obligat sa iti indeplinesti atributiile pana cand te revoca. Intrebati-i pe dansii, nu pe mine", le-a spus el jurnalistilor.
La final, un jurnalist l-a rugat sa spuna daca exista riscul ca prin modificarea legislatiei sa se rezolve problemele in justitie ale unor politicieni, asa cum a declarat presedintele Iohannis. "In intelegerea dansului cred ca da. In intelegerea mea, categoric nu", a raspuns Tudorel Toader fara sa dea mai multe detalii.