Toader e la Strasbourg sa dea explicatii pe Legile Justitiei. Ce i-a spus lui Frans Timmermans

Marti, 06 Februarie 2018, ora 20:46
10455 citiri
Toader e la Strasbourg sa dea explicatii pe Legile Justitiei. Ce i-a spus lui Frans Timmermans
Foto: arhiva site/Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei Tudorel Toader si secretarul de stat in MJ Marieta Safta au discutat la sediul Parlamentului European din Strasbourg cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor Justitiei si a stadiului actual al acestora.

Anuntul a venit de la Ministerul Justitiei, dupa ce, anterior, europarlamentarul PMP Sigfried Muresan semnalase prezenta "pe furis" a lui Toader la Strasbourg.

"Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se afla inca de ieri la Strasbourg in contextul in care Parlamentul European dezbate maine, in plen, situatia justitiei din Romania ca urmare a incercarilor PSD si ALDE de a slabi sistemul judiciar. Cu toate acestea, nu stim nimic oficial despre programul ministrului Tudorel Toader de la Strasbourg.

Un ministru are datoria sa informeze cetatenii cu privire la activitatile sale, nu sa se ascunda. Aceasta atitudine a guvernarii in miez de noapte si dupa usi inchise este in total acord cu practica PSD - ALDE de pana acum. Europa este in alerta si incercarile PSD - ALDE de a slabi justitia nu vor trece neobservate", a transmis Siegfried Muresan intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce spune ministerul ca a facut Toader azi la Strasbourg

In comunicatul remis cateva ore mai tarziu de Ministerul Justitiei suntem informati ca in discutia cu Frans Timmermans Toader a discutat toate modificarile controversate aduse sistemului judiciar de Guvern, Parlament sau prin decizii ale Curtii Constitutionale. Detaliile despre ce au discutat, insa, lipsesc.

"Subiectele abordate in cadrul discutiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul Legilor Justitiei si stadiul actual al acestora, modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, precum si ultima decizie a Curtii Constitutionale privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Privitor la Legile Justitiei, ministrul a prezentat stadiul actual si etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate si solutiile legislative constatate ca fiind neconstitutionale.

In ceea ce priveste Codul Penal si Codul de Procedura Penala, ministrul Justitiei a prezentat modificarile constand in transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale si a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana, precum si modificarile pentru punerea in acord a dispozitiilor din coduri cu Decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei", se arata in comunicatul citat de News.ro.

Situatia Justitiei din Romania va fi dezbatuta, miercuri, in Parlamentul European

Intalnirea are loc cu o zi inainte ca in Parlamentul European sa aiba loc o dezbatere cu privire la impactul modificarilor la legile Justitiei asupra statului de drept in Romania.

Schimbarile legislative care vizeaza Justitia din Romania si respectarea statului de drept fac obiectul unei dezbateri organizata miercuri, 7 februarie, in Parlamentul European.

"Mersul reformei sistemului judiciar din Romania si amenintarea pe care aceasta ar putea-o reprezenta la adresa statului de drept vor fi dezbatute cu Consiliul si Comisia, miercuri", se arata in anuntul oficial postat pe site-ul site-ul Parlamentului European.

Unul dintre participantii la dezbatere va fi comisarul european pe Justitie, Vera Jourova.

Timmermans, autorul unor mesaje dure dupa asaltul asupra Justitiei

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut pe parcursul anului trecut mai multe mesaje pentru guvernele Romaniei dupa asaltul asupra Justitiei. Timmermans s-a exprimat in repetate randuri impotriva schimbarilor legislative din sistemul de justitie, care contravin recomandarilor din MCV.

El a cerut insistent consultarea Comisiei de la Venetia si a sugerat chiar ca poate ar fi mai bine ca Legile Justitiei sa fie facute de experti internationali.

In cadrul unei dezbateri oragnizate la Bucuresti in primavara anului trecut, prim-vicele Comisiei Europene atragea atentia ca "daca se deraiaza de la proces (de indeplinire a recomandarilor din MCV, n.red.), voi fi brutal si voi arata asta".

"Am un angajament puternic si ma simt sprijinit de catre populatia Romaniei ca vom termina acest maraton intr-un timp record si, in acelasi timp, vom duce la indeplinire toate recomandarile", spunea atunci Frans Timmermans.

Mai mult, in urma cu nici doua saptamani, Timmermans a transmis, impreuna cu presedintele CE Jean Claude Juncker, o scrisoare oficialilor de la Bucuresti in care isi arata "ingrijorare" fata de evolutiile recente din tara noastra in ce priveste modificarile legislatiei judiciare.

Dupa ce presedintii celor doua camere din Parlamentul Romaniei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, le-au raspuns ca sunt dezinformati, Juncker a revenit in mai multe randuri pentru a preciza ca, din contra, sunt foarte bine informati atat despre proces, cat si despre miza lui.

A.S.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Toader Timmermans Strasbourg februarie 2018, #Toader Timmermans legi justitie , #ministrul Justitiei