Toader ignora protestele magistratilor si abroga doar un articol din OUG 7: Astazi ii prezinta lui Dancila proiectul

Vineri, 01 Martie 2019, ora 07:46
5246 citiri
Toader ignora protestele magistratilor si abroga doar un articol din OUG 7: Astazi ii prezinta lui Dancila proiectul
Foto: Arhiva Facebook/Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut joi seara o interventie telefonica la Antena3. Intrebat de protestele fara precedent ale magistratilor, a repetat discursul din conferinta de presa de luni.

Astfel, Toader a reiterat ca, din punctul sau de vedere, abrogarea Art 54 din OUG 7 e suficienta si vineri ii va prezenta premierului Viorica Dancila proiectul noii ordonante de urgenta prin care va face asta, urmand ca apoi sa fie trimis si CSM pentru aviz.

"Proiectul e elaborat in sensul celor discutate de doamna premier cu sefa CSM, AMR, UNJR, APR, IJ si SIIJ. Modificarile se refera la abrogarea Art. 54, care prevede ca judecatorii pot deveni procurori de rang inalt si ca avizul consultativ pentru procurorii de rang inalt e dat de plenul CSM.

Se revine la prevederile anterioare. De asemenea, se rezolva problema diferentelor salariale pentru IT-istii din sistemul judiciar si se elimina doua necorelari legislative despre competentele Inspectiei Judiciare", a spus Toader.

El a precizat ca joi inca se afla la Bruxelles, dar vineri se intoarce si ii prezinta lui Dancila proiectul, dupa care il trimite la CSM.

Aceleasi lucruri le-a spus Toader si luni seara, intr-o conferinta de presa, insa magistratii au continuat protestele si i-au transmis ca e nevoie de abrogarea totala a ordonantei.

Cat despre reprezentativitatea celor care au fost la negocierile cu Dancila si Toader, inclusiv presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a spus ca ea nu exista cu adevarat.

"Cat de reprezentativi sunt cei care au fost de acord cu ea? Dialogul e mereu cu aceiasi, oare noi, ceilalti, miile, nu avem un punct de vedere? Inca nu am aflat daca sunt reprezentative AMR si UNJR. Inseamna sa ai un numar reprezentativ de judecatori care au aderat...", a spus Tarcea, care a subliniat ca de la aceste doua asociatii apar public mereu doar aceleasi cateva persoane.

Totodata, sefa Inaltei Curti a criticat faptul ca Ministerul Justitiei nu a consultat Inalta Curte, nici macar nu a trimis OUG7 catre specialistii institutiei.

"La ICCJ nu se afla orice fel de judecatori, ci eminenti, care au trecut prin multe examene, foarte titrati, multi sunt cadre universitare. Aceasta OUG nu a fost trimisa Inaltei Curti.

In acea dimineata mi s-a comunicat ca, in dimineata aceea, mi-a fost trimisa pe fax sau email. Am ajuns la serviciu, nu primisem nimic. Daca asta e dialog inseamna ca nu stiu eu ce inseamna. Nu am gasit-o nici la CSM, mi-a dat-o cineva din CSM. Or, totusi, e vorba de Inalta Curte. Asta e o frustrare, si nu numai a mea", a completat Tarcea, intr-o emisiune la Antena3.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...