Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a solicitat, luni, procurorului general Augustin Lazar demararea procedurii legale de desecretizare a continutului protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT, pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte.
Tudorel Toader i-a solicitat lui Augustin Lazar sa-i comunice "daca si cate protocoale secrete" au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii (SRI), pe de alta parte. Ministrul a mai solicitat si data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale.
Tudorel Toader nu specifica baza legala pentru care cere desecretizarea si care sunt motivele.
Protocoalele intre SRI si DNA sau alte institutii ale statului nu au fost incheiate prin hotarari adoptate de CSAT, prin urmare nici presedintele Klaus Iohannis si nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu le poate desecretiza, conform legii, explica saptamana trecuta Administratia Prezidentiala.
Conform sursei citate, "protocoalele au fost incheiate fie la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, fie la solicitarea celorlalte entitati implicate, in baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare si functionare".
"O parte dintre protocoalele incheiate intre Serviciul Roman de Informatii si alte institutii ale statului roman au fost deja puse la dispozitia Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI, la solicitarea acesteia", se mai arata in comunicatul citat.
In ceea ce priveste declasificarea acestora, conform legilor in vigoare, informatiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, arata Administratia Prezidentiala.
Astfel, "declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizata de persoanele sau autoritatile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informatiilor respective", iar informatiile se declasifica daca:
Prin urmare, "informatiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducatorii unitatilor care le-au emis", in conditiile mentionate mai sus, subliniaza Administratia Prezidentiala.
I.S.
A existat o baza legala pentru... Vezi tot