Toader invata condamnatii cum sa ceara revizuirea sentintei din cauza protocoalelor cu SRI

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 31 Iulie 2018, ora 14:08
11920 citiri
Toader invata condamnatii cum sa ceara revizuirea sentintei din cauza protocoalelor cu SRI
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza persoanele condamnate definitiv in baza unor interceptari ori filaje facute de SRI, sau in baza unor prevederi ale protocolului semnat de Ministerul Public cu SRI, ca pot cere revizuirea sentintelor judecatoresti. Acest lucru il pot face in baza noului proiect legislativ de modificare a Codului de Procedura Penala.

Toader a facut acest anunt atunci cand a fost intrebat de jurnalistul Bogdan Chirieac despre hotararile date in baza protocolului dintre Ministerul Public si SRI.

"Ce se intampla cu hotararile date in baza protocolului? Nu uitati ca in proiectul de lege de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP), la cauzele de revizuire s-a introdus o alta cauza. O clauza noua. Care prevede revizuirea hotararilor ramase definitive, daca au fost pronuntate pe baza unor probe nelegale, gen interceptari facute de organe neabilitate la urmarirea penala, adica SRI. Sau daca au fost administrate pe baza altor norme, decat cele din procedura penala, gen protocolul. Nu este opera mea, este propunerea venita de la comisia speciala (Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache - n. red.)

A fost adoptata Legea de modificare a CPP, prima camera, apoi camera decizionala. Se afla la Curtea Constitutionala. Daca va intra, si cred ca va intra in vigoare, legea de modificare a CPP... Si in final, ce poate sa faca, Curtea sa constate daca este constitutionala-neconstitutionala, s-o trimita in Parlament, Parlamentul o pune de acord.

Presedintele la randul lui sa ceara reexaminarea, sa ceara examinarea de catre Curte. Ceea ce este foarte bine pana la urma, ca trece legea de mai multe ori prin controlul de constitutionalitate si emite o lege in acord cu exigentele Constitutiei.

Sigur, si cu standardele CEDO si asa mai departe. Respectand ceea ce Constitutia spune, ca legiuitorul are libertatea de a alege solutiile, adica oportunitatea reglementarii, in acelasi timp legiuitorul are obligatia de a legifera in limitele Constitutiei. Prin urmare, chiar daca va mai trece ceva timp, sper ca nu foarte mult, legea de modificare a CPP, cu aceasta cauza de revizuire, va intra in vigoare, si orice roman care va avea sentimentul ca a fost condamnat, pe baza unor probe nelegale, gen interceptari, pe baza unor reguli, altele decat alea din CPP, gen protocoale, va putea solicita revizuirea", a declarat Tudorel Toader, intr-un interviu acordat marti DCNews.

Ministrul Justitiei arata ca aceste solicitari de revizuire nu se adreseaza doar celor care sunt in puscarii, ci si celor care au decizii defintive de condamnare.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Tudorel Toader SRI, #Tudorel Toader Protocol, #Tudorel Toader probe SRI, #Tudorel Toader revizuiri sentinte , #ministrul Justitiei