Toader nu numai ca alege el procurorii europeni din partea Romaniei, dar le si "netezeste" drumul. Cu pretul incalcarii regulamentelor UE

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 21:05
13768 citiri
Toader nu numai ca alege el procurorii europeni din partea Romaniei, dar le si "netezeste" drumul. Cu pretul incalcarii regulamentelor UE
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Tudorel Toader a amanat pana in ceasul al doisprezecelea definitivarea procedurii de desemnare a reprezentantului Romaniei in Parchetul European, initiind recent o ordonanta de urgenta puternic contestata de specialistii in Drept care acuza Guvernul de la Bucuresti ca a ocolit Parlamentul si a incalcat cu intentie Regulamentul EPPO.

Reamintim ca Ziare.com a atras atentia in urma cu o saptamana ca ministrul Justitiei a avut suficient timp la dispozitie pentru a promova un proiect de lege, astfel incat Parlamentul sa fie cel care decide procedura de desemnare a reprezentantului Romaniei in Parchetul European, insa Tudorel Toader a amanat totul pana in ultima clipa, preferand promovarea unei ordonante de urgenta prin care decizia finala ii revine lui, personal.

Iata, insa, ca situatia este mai grava decat atat.

Senatorul PNL Iulia Scantei a semnalat printr-un comunicat de presa faptul ca procedura stabilita de Tudorel Toader incalca Regulamentul UE nr.2017/1939, acuzand ca "ministrul Justitiei deruleaza dupa bunul plac si in mod discretionar selectia nationala a celor trei candidati care vor fi propusi pentru a ocupa unicul post de procuror european ce revine Romaniei in Colegiul procurorilor din viitorul Parchet European".

"Astfel au fost eliminate mai multe cerinte obligatorii pe care viitorii candidati trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi selectati drept candidati pentru Parchetul European.

Garantiile de independenta cerute candidatilor, experienta practica relevanta in ceea ce priveste investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala, obligatia de a detine sau de a fi in masura sa obtina un certificat valabil de acces la informatii clasificate la nivelul secretelor UE, de la autoritatea sa nationala de securitate (in Romania, certificat ORNISS) - sunt cateva dintre criteriile eliminate prin O.U.G. nr.8/2019", a atras atentia Iulia Scantei.

In plus, "ministrul Justitiei a limitat competentele lingvistice ale candidatilor exclusiv la limbile engleza si franceza", desi Regulamentul EPPO prevede altceva, si, mai mult, "in 'Comisia de selectie Tudorel Toader' nu se regaseste nici macar un procuror de cariera in activitate", remarca aceasta.

La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, a subliniat intr-o postare pe Facebook: "Guvernul mafiot PSD&ALDE a incalcat Regulamentul EPPO prin OUG 8. Cu intentie".

Macovei spune ca, eliminand aceste cerinte esentiale, "Toader arata ca vrea sa trimita la EPPO procurori fara experienta si subordonati politic lui, de tipul Adina Florea: 'nu am fost niciodata un procuror independent'".

"14 martie este ultima zi in care procurorii pot sa-si depuna candidaturile. Toader si Guvernul au timp sa modifice OUG pentru a nu incalca Regulamentul EPPO", a mai scris Monica Macovei pe Facebook, sustinand totodata si ca Tudorel Toader "trebuie sa plece din fruntea comisiei care face selectia" candidatilor Romaniei la functia de membru al Parchetului European.

Si deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, critica vehement atitudinea lui Tudorel Toader in acest caz.

OUG 8, o manevra care ar putea complica operationalizarea Parchetului European

"Aceasta ordonanta, 8/2019, a trecut 'pe sub radar' si nu a fost supusa atentiei publicului asa cum ar fi trebuit, pentru ca a fost eclipsata de ticalosia ordonantei 7/2019. Dar asta nu inseamna ca nu este importanta si ca nu contine disfunctii grave", a declarat Stelian Ion pentru Ziare.com.

"Este regretabil faptul ca ministrul Justitiei continua pe aceeasi linie, in sensul de a numi el personal procurorii europeni delegati, care se vor ocupa in Romania de anchetele referitoare la modalitatea de utilizare a fondurilor europene, procurorii care reprezinta Romania in cadrul Parchetului European.

Vorbim despre functii foarte importante, iar Puterea actuala, reprezentata acum de pixul dl Tudorel Toader, isi doreste sa-si numeasca oameni care pe zona aceasta sa o puna la adapost de orice ancheta. Este o suspiciune pe care o avem si cred ca tot ceea ce a facut ministrul Justitiei a dovedit ca banuielile noastre s-au confirmat", a adaugat acesta.

Rugat sa spuna ce alte prevederi ale OUG8 il nemultumesc, deputatul USR a spus ca, de exemplu, "nu e corect ca Parchetul General sau Sectia pentru procurori a CSM sa nu aiba un cuvant greu de spus in aceste numiri".

"Nu e corect ca aceste numiri sa fie facute de ministrul Justitiei, pentru ca toata procedura se rezuma la un singur lucru: ministrul decide. Din pacate, nici nu s-a comentat si nici nu s-a dezbatut prea mult pe acest subiect", a adaugat acesta.

Stelian Ion a recunoscut ca si decizia de a se recurge la ordonanta de urgenta "este inca un element de analizat", pentru ca Guvernul de la Bucuresti stia ce are de facut inca din 2017.

"Ati vazut ca de atunci s-au adoptat Legile Justitiei. Era timp suficient sa se adopte si acele cateva articole (pentru ca nu era vorba despre legi foarte stufoase) care sa prevada aceasta procedura. Aceasta lentoare, pasivitate tine de ministrul Justitiei. Nu a insistat pentru un proiect de lege votat in Parlament cu privire la aceasta procedura, intentionat a lasat sa treaca timpul pentru ca, in final, sa dea impresia ca singura varianta posibila e aceea a unei ordonante de urgenta.

E foarte posibil ca obiectivul real sa fie acela de a ocoli cel putin Camera Deputatilor, unde Puterea actuala are o majoritate din ce in ce mai fragila. Din punctul meu de vedere, aceasta manevra a fost una intentionata, nu a fost o simpla omisiune, pentru ca era o chestiune stiuta si foarte importanta pentru Romania si pentru Ministerul Justitiei, asa ca o trecem la capitolul manevre", a mai comentat acesta.

Intrebat ce se intampla daca Romania, prin vocea ministrului Toader, propune trei candidati pentru postul de procuror european, dar niciunul nu va fi acceptat la Bruxelles pentru ca, dintr-un motiv sau altul, nu se respecta Regulamentul EPPO, deputatul Stelian Ion a recunoscut ca "ar fi foarte grav sa se intample asa ceva".

"In mod clar ar trebui reluata procedura intr-o asemenea situatie, dar se complica operationalizarea acestui Parchet, care ar trebui sa inceapa sa lucreze. Din 2020, cel putin, ar trebui sa lucreze din plin.

Ce ar insemna? Ca Romania nu are procurori astfel desemnati si am ramane descoperiti pe aceasta zona de control al utilizarii fondurilor europene", a mai spus acesta.

Dar daca Guvernul Dancila s-a razgandit si chiar nu mai vrea ca Romania sa participe la proiectul de instituire a Parchetului European, mai ales in contextul in care Laura Codruta Kovesi are sanse mari sa ajunga procuror sef?

"Nu merge asa", spune Stelian Ion.

"Din moment ce am aderat la acest mecanism, trebuie sa ne desemnam reprezentanti acolo si lucrul asta se va intampla, intr-un fel sau altul. Nu putem renunta la o astfel de obligatie pe care ne-am asumat-o, nerespectand procedura. Probabil ca exista mecanisme europene de a ne forta sa ne respectam obligatiile asumate, doar ca este regretabil ca se ajunge in astfel de situatii", a conchis acesta.

Citeste mai multe despre metodele moderne de fraudare a fondurilor europene si importanta Parchetului European in articolul

Conform anuntului oficial postat pe site-ul Ministerului Justitiei, magistratii care doresc sa candideze la functia de reprezentant al Romaniei in Parchetul European trebuie sa se inscrie pana in data de 14 martie.

Candidatii ale caror dosare vor fi fost selectate de o comisie condusa chiar de Tudorel Toader vor participa in perioada 18-22 martie la interviuri care se vor transmise in direct, audio-video, pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei, iar decizia ministerului va pleca apoi la Bruxelles.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Tudorel Toader ordonanta procuror european , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Metodele mafiei lui drakknea de a face invarteli dubioase in orice
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5