Toader o ataca pe Kovesi dupa ce a vorbit la ONU despre asaltul asupra Justitiei din Romania

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 23:45
21098 citiri
Toader o ataca pe Kovesi dupa ce a vorbit la ONU despre asaltul asupra Justitiei din Romania
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seara in legatura cu afirmatiile formulate la ONU de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca achitarile, conflictele juridice de natura constitutionala, dosarele in care a survenit prescriptia sau abuzurile nu sunt "stiri false".

"Numeroase achitari, mai ales din ultimul timp, cele trei conflicte juridice de natura constitutionala provocate in mai putin de un an de zile, faptul ca in multe dosare a survenit prescriptia raspunderii penale si nu s-au rezolvat in termenul acela rezonabil, abuzurile pe care le vedem cu totii, faptul ca un procuror sau altul ieri era de elita, laudat, apreciat, si azi e anchetat la randul lui pentru represiune nedreapta sigur nu sunt stiri false.

Daca vrem sa fim onesti, trebuie sa prezentam bunele si relele care caracterizeaza sistemul de justitie din Romania, bunele si relele care caracterizeaza DNA-ul. Sa vedem daca intr-un stat de drept principiul, exigenta, binele public care rezulta din statul de drept permit ca pentru X cazuri bine rezolvate sa se tolereze numeroasele achitari, abuzuri si toate celelalte. Parerea mea este ca nu", a declarat Toader, la Romania TV.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit, intr-un discurs la ONU, despre provocarile cu care magistratii romani se confrunta in aceasta perioada, enumerand cateva dintre atacurile la adresa independentei justitiei.

"Au existat incercari repetate de a modifica legislatia anticoruptie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticoruptie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situatii in care s-a refuzat ridicarea imunitatii politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie. Pe langa aceste incercari, intregul sistem de justitie s-a confruntat cu atacuri prin stiri false sau prin declaratii publice de natura sa slabeasca increderea in justitie.

Cea mai mare provocare in Romania este acum pastrarea independentei judecatorilor si procurorilor si stabilitatea legislativa, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticoruptie sa fie eficienti", a spus Kovesi in discursul tinut la o dezbatere pentru marcarea aniversarii a 15 ani de la adoptarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (UNCAC), potrivit unui comunicat de presa al DNA.

Citeste aici integral discursul sefei DNA la ONU: Cea mai mare provocare e acum pastrarea independentei

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Toader atac Kovesi discurs ONU, #Kovesi ONU discursa independenta justitie , #ministrul Justitiei