Toader, replica pentru Iohannis: E inadmisibil sa imi ceara demisia pentru proiecte care nu au fost promovate de mine

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 16:50
11976 citiri
Toader, replica pentru Iohannis: E inadmisibil sa imi ceara demisia pentru proiecte care nu au fost promovate de mine
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, considera ca presedintele Klaus Iohannis nu ii poate cere demisia pentru proiecte care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de el.

Toader precizeaza ca se refera la modificarile aduse Codului Penal si Codului de procedura penala.

"Intr-o lume normala, este inadmisibil ca Presedintele Republicii sa astepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer la modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala!

Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri - este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim!", a scris Tuoder Toader pe Facebook.

Iohannis: Ministrul Justitiei si-a compromis definitiv credibilitatea

Presedintele Klaus Iohannis ii cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dupa opinia transmisa azi de Comisia de la Venetia in care se arata ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

"Presedintele Klaus Iohannis condamna ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justitiei care sub pretextul implementarii recomandarilor Comisiei de la Venetia in cuprinsul Ordonantei de Urgenta 92/2018, a inclus prevederi fara nicio legatura cu acestea, ba chiar contrare lor, de natura sa sporeasca ingrijorarea partenerilor europeni.

Presedintele Romaniei mentioneaza ca acesta este un nou episod dintr-un lung sir de decizii controversate luate de acest ministru in timpul mandatului sau. In acest mod, Ministrul Justitiei si-a compromis definitiv credibilitatea, motiv intemeiat pentru a-si prezenta demisia din functie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului considera ca "aspectele foarte grave" retinute de Comisia de la Venetia reprezinta un semnal fara echivoc, de care actuala guvernare si majoritate parlamentara trebuie sa tine cont.

Iohannis subliniaza ca prin concluziile prezentate public, Comisia de la Venetia constata ca modificarile aduse Legilor Justitiei si legislatiei penale bulverseaza intregul sistem judiciar si genereaza efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinte directe asupra unor proceduri si dosare penale in care sunt implicati oameni politici.

Potrivit presedintelui, din dorinta de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coalitia PSD-ALDE prejudiciaza iremediabil nu numai statul de drept si increderea cetateanului ca nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de functia sau pozitia pe care o are in societate, ci si toate eforturile unei intregi natiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile.

Comisia de la Venetia: Modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei slabeste lupta anticoruptie

In opinia adoptata vineri de plenul Comisiei de la Venetia se arata ca modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei in Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

De asemenea, institutia isi exprima ingrijorarea cu privire la amendamentele care au fost aduse Codului Penal si Codului de Procedura penala in Romania, apreciind ca ele slabesc eficienta sistemului de justitie de a lupta impotriva crimei organizate, nu doar a coruptiei.

Comisia de la Venetia le recomanda autoritatilor romane sa reanalizeze amendamentele aduse la Codurile Penale printr-o consultare publica ampla si reala, cu scopul de a obtine o schimbare legislativa solida si coerenta, care sa beneficieze de sprijin din partea societatii si care sa fie in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, se arata in comunicatul postat pe site-ul Comisiei de la Venetia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Tudorel Toader demisie, #Klaus Iohannis demisie Tudorel Toader , #ministrul Justitiei