Toader spune ca declaratiile lui Iohannis privind OUG pe Legile Justitiei reprezinta o contradictie

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 23:15
5849 citiri
Toader spune ca declaratiile lui Iohannis privind OUG pe Legile Justitiei reprezinta o contradictie
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca declaratiile lui Klaus Iohannis cu privire la OUG pe legile justitiei arata o contradictie, deoarece presedintele si-a exprimat ingrijorarea cu privire la numarul mare de magistrati care se vor pensiona, dar critica amanarea pensionarii prin Ordonanta.

"Presedintele Republicii si-a exprimat ingrijorarea - daca se pensioneaza multi, se creeaza un deficit de magistrati. Comisia de la Venetia si-a exprimat ingrijorarea si recomanda sa facem ceva sa amanam momentul pensionarii. Ce ne spune presedintele in declaratia de astazi? Ca nu am facut un studiu de impact.

Dar eu banui ca dupa 4 ani de mandat, domnul presedinte ca a promulgat legea, stie ca legea intra in vigoare la 3 zile de la publicare in Monitorul Oficial daca nu prevede alta data. Stie ca legea urma sa intre in vigoare ieri si a intrat in vigoare. Daca nu se intervenea printr-un act normativ, procedura de ordonanta, legea intra in vigoare si in prima zi sau a doua zi, foarte multi magistrati puteau depune cereri de pensionare anticipata", a declarat ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justitiei a mai spus ca, daca nu era emisa Ordonanta de urgenta, atat ingrijorarile presedintelui Klaus Iohannis, cat si ale Comisiei de la Venetia, cu privire la numarul mare de magistrati care ar urma sa se pensioneze, ramaneau la nivelul "unei stari de preocupare si atat".

"E o contradictie - intre a fi ingrijorat ca se pensioneaza multi si a critica ca s-a amanat pensionarea prin lipsa unui studiu de impact pe care oricum nu-l face ministrul Justitiei. Dar nu e prima contradictie pe care eu o constat si mergem mai departe", a mai spus Toader.

Precizarile vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, ca ordonanta de urgenta care modifica Legile justitiei, adoptata de Guvern, este foarte ingrijoratoare si ca ministrul Tudorel Toader a venit cu actul normativ fara o evaluare transparenta.

"Aceasta OUG e foarte ingrijoratoare. Avem multe lucruri de discutat. Bunaoara pensionarea magistratilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au facut-o, apoi ministrul Justitiei sa vina fara o evalurea transparenta, sa schimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur si simplu le-a amanat. S-au introdus pentru noapte noi conditii pentru procurori. Se ignora avizele", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tudorel Toader OUG legile Justitiei, #Tudorel Toader replica Iohannis , #ministrul Justitiei